Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comisia pentru afaceri europene

Sample avatar Group
RUJAN Ion-Cristinel

Preşedinte
din 03.09.2024

grup PSD

Sample avatar Group
GHICA Cristian

Vicepreşedinte
din 22.12.2020

grup USR

Sample avatar Group
PUFU Vlad Mircea

Secretar
din 22.12.2020

grup PNL

Sample avatar Group
BICA Dănuț

Membru
din 22.12.2020

grup PNL

Sample avatar Group
CAZANCIUC Robert-Marius

Membru
din 12.04.2021

grup PSD

Sample avatar Group
CREŢU Gabriela

Membru
din 22.12.2020

grup PSD

Sample avatar Group
DÎRLĂU Andrei-Emil

Membru
din 30.07.2024

grup AUR

Sample avatar Group
PAULIUC Nicoleta

Membru
din 05.09.2023

grup PNL

Sample avatar Group
VLAD Sergiu Cosmin

Membru
din 05.09.2023

grup USR


Comunicate de presă

Contact

 

Comisia pentru afaceri europene


  

Marți, 18 mai, domnul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene a avut o întrevedere cu doamna E.S. Ingrid Kressel Vinciguerra, Ambasadorul Estoniei în România.
​În cadrul discuțiilor au fost abordate teme ce privesc alcătuirea și stadiul Planurilor de Reziliență și Redresare ale ambelor state, perspectivele dialogului interparlamentar, situația sistemului de învățământ, precum și efectele transformării digitale din Estonia și România. Au fost aduse în discuție prejudiciile generate de fake news precum și reziliența statelor și a populației la dezinformare și propagandă, în special în contextul pandemiei Covid-19.
​Domnul senator Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, și-a exprimat aprecierea pentru aprofundarea relațiilor bilaterale dintre România și Estonia după deschiderea ambasadelor la Tallinn și, respectiv, București.
De asemenea, domnul senator a accentuat asupra deschiderii dialogului în relațiile bilaterale, a intereselor similare  în materie de apărare și securitate precum și pe viziuni comune în multiplele dosare de actualitate ale agendei europene, subliniind că există o coordonare foarte bună între Estonia și România atât în cadrul organizațiilor internaționale (NATO, ONU)  cât și în formate regionale (I3M, B9).
Legat de fenomenul fake news, atât E.S. Ingrid Kressel Vinciguerra, Ambasadorul Estoniei în România, cât și domnul senator Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene au subliniat importanța existenței unei strategii ample pentru combaterea fenomenului de propagandă și a știrilor false, accentuând asupra impactului negativ pe care îl au la nivel social.
​Domnul președinte Angel Tîlvăr a evidențiat importanța menținerii bunelor relații bilaterale, având în vedere dialogul constant, din ultimii ani, dintre cele două părți, subliniind componenta parlamentară a acestora: atât la nivelul comisiilor pentru afaceri europene, cât și la  nivelul  grupurilor de prietenie.
În încheiere, ambele părți  și-au exprimat speranța că situația epidemiologică va permite cât de curând reluarea întâlnirilor directe.
 

Publicat in data de 18.05.2021 21:12:00

Domnul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, l-a primit marți, 18 mai, pe E.S. Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România.
În cadrul discuțiilor, E.S Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România a făcut o prezentare a situației politice din Armenia, la care a adăugat teme presante, precum efectele pandemiei Covid-19, evoluțiile regionale tensionate, marcate în special de conflictul dintre forțele azere și armene în Nagorno-Karabah. Totodată, oaspetele armean a făcut și o trecere în revistă a acțiunilor desfășurate la nivel interparlamentar.
Domnul senator Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, a făcut trimitere  la baza solidă și durabilă a cooperării  bilaterale româno-armene, fundamentată pe lunga tradiție a dialogului și a colaborării dintre cele două țări, precum și la contribuția comunității armene la cultura, istoria și tradițiile românești.
​​Domnul senator Tîlvăr și-a exprimat îngrijorarea față de situația pandemică dar și față de evoluțiile regionale din Caucazul de Sud, care nu au permis fructificarea deplină a potențialul de cooperare bilaterală.
În actualul context pandemic, România a găsit modalități de a sprijini Armenia, prin donația a 10000 euro pentru achiziționarea de echipament medical necesar în lupta împotriva COVID-19, precum și prin contribuția de 30000 euro către Crucea Roșie Internațională, destinată sprijinirii eforturilor de ameliorare a crizei umanitare din Nagorno-Karabah.
​​Președintele Angel Tîlvăr a subliniat, totodată, importanța cooperării și consolidării relațiilor bilaterale parlamentare, cu accent pe activitatea susținută a reprezentanților minorității armene din Parlamentul României, menționând că țara noastră este printre puținele din Uniunea Europeană care rezervă  locuri speciale, în forul legislativ, reprezentanților minorităților naționale.
​​În final, ambele părți au abordat teme legate de contextul fluid de securitate din zona Mării Negre și și-au exprimat preocuparea pentru ca tensiunile să nu escaladeze în regiune.
​Din delegația armeană au făcut parte domnul Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România fiind însoțit de Lia Mirzoyan, Secretar III al Ambasadei Republicii Armene.

Publicat in data de 18.05.2021 21:01:00

La invitaţia Comisiei Europene, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene din România, membrii Comisiei pentru afaceri europene şi parlamentari ai altor comisii din Senatul României au efectuat o vizită de lucru la Bruxelles,  în perioada 13-15 septembrie a.c,.
            Delegaţia parlamentară, condusă de Gabriela Creţu - Preşedintă a Comisiei pentru afaceri europene şi formată din Cristian Ghica - Vicepreşedinte, Cătălin Dumitru Toma - Secretar, Liliana Sbîrnea, Allen Coliban, Viorel Ilie, Ion Ganea, Ştefan-Radu Oprea, împreună cu Attila László – Preşedinte al Comisiei pentru sănătate publică şi Vasile Ilea membru al Comisiei pentru politică externă, a avut o serie de întrevederi cu oficiali ai Comisiei Europene şi ai Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.
            În cadrul discuțiilor cu Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans au fost abordate teme de actualitate şi cu mare impact asupra României, precum: evaluarea îmbunătăţirii aplicării subsidiarităţii şi a proporţionalităţii la nivelul statelor membre, situaţia privind dublul standard al alimentelor, exportul paralel de medicamente, noua lege a educaţiei adoptată în Ucraina care restricţionează învăţământul în limbile minorităţilor, inclusiv cea românească, relaţiile UE cu Rusia, energia regenerabilă, migraţie.
            Schimbul de opinii dintre delegaţia parlamentară şi Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a fost extrem de consistent.
            Seria de alte întrevederi a fost continuată cu domnul Simon Mordue, Director General Adjunct  - DG HOME pe subiectul Agenda europeană privind migraţia, cu Hager Michael, Director general al Cabinetului Comisarului Oettinger si cu domnul Markus Schulte, pe tema viitorului cadru financiar multianual şi provocările la adresa acestuia,  situaţia monedei euro şi a accederii României la zona euro, cu domnul Mihai Dumitru, Director General Adjunct - DG AGRI pe chestiunea simplificării politicii agricole comune.
            De asemenea, delegaţia parlamentară a purtat discuţii şi cu Ioana Rus, membru de cabinet al doamnei Comisar Corina Creţu pe subiectul viitorului politicii de coeziune si implicațiile pentru Romania şi cu domnul  Mihnea Motoc, Director Adjunct  EPSC pe subiectul politicii de apărare comuna la nivel european.
            Întrevedere cu domnul Cosmin Boiangiu, Reprezentant permanent adjunct COREPER I a avut ca subiect de dezbatere preluarea Președinției române a Consiliului UE. Domnia sa a oferit asigurări că la nivelul Reprezentanţei procesul de pregătire al Preşedinţiei este în graficul stabilit şi a subliniat oportunitatea de promovare a României cu ocazia preluării acesteia, în perioada ianuarie-iulie 2019.
            Prin rezultatele sale, vizita de lucru a delegaţiei parlamentare a fost o oportunitate de consolidare a relaţiilor inter-instituţionale şi schimbul de opinii cu reprezentanţii Comisiei Europene a fost extrem de util pentru viitoarele proiecte şi acţiuni ale parlamentarilor români.
 

Publicat in data de 07.09.2017 15:02:00
Tel: (+4) 021 414 26 18
       (+4) 021 414 28  90
       (+4) 021 414 29  46
       (+4) 021 414 29  45


Fax: 021 414 29 31
(+4) 021 414 29  46
E-mail: cae@senat.ro
Go to top