Marți, 8 decembrie, la Parlamentul României, Comisiile pentru afaceri europene din Senat și Camera Deputaţilor s-au reunit în vederea audierii Primului-ministru Dacian Cioloş, cu scopul avizării mandatului de reprezentare a României la Consiliului European care va avea loc la Bruxelles în perioada 17-18 decembrie 2015. Pe agenda reuniunii de la Bruxelles se vor afla teme de prim-plan precum migrația, lupta împotriva terorismului, Uniunea Economică și Monetară, piața internă, relațiile UK-UE și relațiile cu Rusia (situația din estul Ucrainei).
În cuvântul de deschidere, doamna senator Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, a salutat prezența primului-ministru subliniind că această participare este un pas uriaș în ceea ce privește dialogul dintre cele doua instituții. Este pentru prima dată când premierul, delegat de şeful statului să participe la Consiliul European, a fost audiat de Comisiile de afaceri europene în legătură cu mandatul de reprezentare a României la Bruxelles, respectându-se astfel legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.
Analizând conținutul mandatului și precizările suplimentare oferite de premierul Dacian Cioloș, senatorul PNL Anca Boagiu și-a exprimat susținerea pentru mandatul cu care primul-ministru va participa la reuniunea Consiliului European, subliniind totodată că acest document este în concordanță cu hotărârile Comisiei pentru afaceri europene și cele ale Senatului luate pe temele aflate în discuție la următorul Consiliu European.
De asemenea, doamna senator Anca Boagiu a subliniat necesitatea pregătirii specialiștilor și a unei foi de parcurs naționale astfel încât atunci când România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în 2019 să facem față cu succes provocărilor complexe cu care se confruntă Europa. În opinia senatorului PNL, acest proces presupune o colaborare viitoare foarte strânsă între Guvern și Parlament pe problematica europeană.
În ceea ce privește capitolul migrației, senatorul Anca Boagiu a subliniat faptul că România s-a comportat ca un stat Shengen de facto, care și-a îndeplinit toate obligațiile, având o contribuție însemnată la politica europeană de securitate. Din aceste motiv, senatorul Anca Boagiu consideră că trebuie reamintit în Consiliul European faptul că apartenenţa României la spaţiul Schengen este un drept câștigat, de care românii trebuie să beneficieze cât mai curând. Doamna senator a mai evidenţiat faptul că fenomenul migraţiei ilegale trebuie stopat la sursă, prin identificarea şi implementarea celor mai potrivite instrumente în privinţa cooperării cu statele de origine şi cu cele de tranzit.
La final, senatorul Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a salutat poziția fermă a României în ceea ce privește relaţiile dintre Regatul Unit al Marii Britanii şi Uniunea Europeană. România susține necesitatea apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană, dar în concordanță cu prevederile Tratatelor UE, astfel încât să nu se aducă atingere respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv libera circulație a persoanelor.
În urma dezbaterilor, în prezența a 31 din numărul total de 33 de deputați și senatori, membrii celor două comisiilor au hotărât cu 28 voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi o abţinere, avizarea favorabilă, fără modificări sau completări, a propunerii de mandat de reprezentare la reuniunea Consiliul Europeandin 17-18 decembrie 2015, Bruxelles, în forma prezentată de Guvernul României şi susţinută de către primul-ministru Dacian Cioloş.