Grupul de lucru pentru Afaceri Generale (GAG), structură din cadrul Consiliului UE, care se ocupă cu aspecte de natură interinstituțională, s-a reunit joi, 13 iunie a.c., la Parlamentul României.
Gabriela Crețu, președinta Comisiei speciale comune pentru coordonarea activităților parlamentare ale Președinției României la Consiliu, a fost invitată, ca vorbitor principal, la o sesiune de discuții legate de viitorul Uniunii Europene post-alegeri.
În intervenția sa, Gabriela Crețu a făcut o trecere în revistă a problemelor cu care se confruntă Uniunea – inegalitățile în creștere, uniunea monetară, poziția în plan global – și a făcut apel la construirea unei înțelegeri comune a realității, dar și la elaborarea de soluții comune. Subliniind necesitatea unei Uniuni mai puternice, vorbitoarea a adus în discuție lipsa voinței politice pentru reformele necesare la nivel european.
Reprezentanții GAG au salutat importanţa mandatului României la Preşedinţia Consiliului UE şi au inițiat un dialog cu gazda reuniunii pe temele de interes comun. Printre subiectele abordate s-au numărat extinderea Uniunii, schimbările climatice, migrația.
Concluzia comună a fost legată de necesitatea întăririi democrației și de creare a demosului european; gazda a subliniat rolul esențial pe care îl are participarea cetățenilor la deciziile privind viitorul, nevoia de a li se oferi opțiuni autentice și de a le fi luate în considerare interesele în construcția europeană. Un loc aparte l-au avut discuțiile despre efectele inteligenței artificiale asupra funcționării democratice și pericolele cu care ne confruntăm cu toții.
Gabriela Crețu a subliniat faptul că eforturile Preşedinţiei României la Consiliul UE, după o evaluare a situației în ansamblul ei, au dus la rezultatele estimate și au fost apreciate de toți partenerii europeni.
În încheiere, s-a reamintit că, pentru atingerea coeziunii, valoarea noastră comună, este nevoie de instrumente și de reformarea acelor instituții și reguli europene care subminează coeziunea, alimentând divergențele. „Avem nevoie de voință politică să o facem! Până la acest moment, ea nu pare prea puternică”, a afirmat Gabriela Crețu, președinta Comisiei speciale comune pentru coordonarea activităților parlamentare ale Președinției României la Consiliul UE.
Informații de background:
Grupul de lucru pentru Afaceri Generale vizitează, prin tradiție, fiecare ţară pe durata Preşedinţiei rotative a Consiliului UE. Potrivit uzanței, fiecare stat membru care exercită Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene prezidează și formațiunea GAG. Grupul cuprinde reprezentanți ai Secretariatului General al Consiliului, ai Comisiei Europene, ai Serviciului European de Acțiune Externă și membri ai Reprezentanțelor Permanente la Bruxelles din toate statele membre.