În data de 30 octombrie 2015 a avut loc, la Luxemburg, Reuniunea Grupului de lucru a Comisiilor pentru Afaceri Europene din Parlamentele naţionale ale Statelor Membre UE–COSAC, în cadrul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei Luxemburgheze a Consiliului Uniunii Europene.
Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României a fost reprezentată de doamna senator Mihaela POPA, Vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri europene.
Reuniunea a fost a fost prezidată de domnul Marc ANGEL, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe, afaceri europene, apărare, dezvoltare şi imigraţie din Camera Deputaţilor din Luxemburg.
Întâlnirea s-a axat pe două teme principale: dezbaterea posibilităţii parlamentelor naționale de a face sugestii şi propuneri Comisiei Europene prin introducerea "cartonaşului verde" şi pe analizarea posibilităţilor de îmbunătăţire a procedurii avizului motivat - mecanismul "cartonaşului galben".
Doamna senator, Mihaela Popa, Vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri europene, în intervenţia sa referitoare la introducerea cartonaşului verde, a afirmat că este important să sprijinim îmbunătăţirea cooperării şi comunicării între parlamentele naţionale şi între instituţiile UE însă ţinând seamă de respectarea echilibrului relaţiilor inter-instituţionale în procesul decizional european.
Domnia sa a sugerat două direcţii de acţiune: consolidarea rolului parlamentelor naţionale în procesul decizional european să fie făcută în conformitate cu mecanismele actuale reglementate în Tratatul de la Lisabona – care ar trebui să fie utilizate pe deplin înainte de a fi create noi instrumente, şi prin creșterea calităţii contribuțiilor cu privire la controlului parlamentar al legislației europene.
Referitor la cea de-a doua temă din agenda reuniunii, respectiv îmbunătăţirea procedurii cartonaşului galben, doamna senator, Mihaela Popa, Vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri europene, a afirmat că trebuie să fie organizate dezbateri pe platforma IPEX atunci când există alerte de nerespectare a subsidiarităţii a unui proiect de act legislativ european şi a subliniat că parlamentele naţionale trebuie să ofere argumente şi justificări clare în avizele motivate transmise iniţiatorului actului legislativ european şi totodată, este necesar să fie discutate riscurile pe care le implică trecerea unui act legislativ european care a fost considerat, de unele parlamente naţionale, ca fiind neconforme cu principiul subsidiarităţii.
În timpul dezbaterilor, au fost exprimate opinii pro dar şi în defavoarea instituirii unei noi proceduri referitoare la consolidarea dialogului politic prin introducerea unui "cartonaş verde" – justificate prin creşterea birocraţiei, iar alte state şi-au exprimat nemulţumirea faţă de feedback-urile întârziate ale Comisiei Europene în privinţa avizelor motivate, susţinând că anumite observații ale parlamentelor naționale nu au fost luate în considerare de aceasta.
Doamna senator, Mihaela Popa, Vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri europene, a felicitat reprezentanţii Preşedinţiei Luxemburgheze a Consiliului UE pentru obiectivele ambiţioase pe care şi le-a propus.