Președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, doamna senator Gabriela Crețu a participat ca vorbitor principal, miercuri, 31 octombrie, la dezbaterea Coșul minim de consum pentru trai decent în România, domnia sa fiind unul dintre inițiatorii Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar.
Dezbaterea a fost prilejuită de publicarea rezultatelor cercetării la nivel național pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent pentru populația României, campanie derulată de Fundația Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții. S-au alăturat dezbaterii domnul Adrian Dohotaru, deputat și domnul Bogdan Hossu, președinte CNS Cartel Alfa.
În cadrul dezbaterii, doamna senator Gabriela Crețu a subliniat faptul că, deși discursul majorității partidelor politice este aproape de extremă dreaptă, plecând de la ipoteza că nu se muncește, salariile sunt prea mari și asistații sociali prea mulți, domnia sa consideră că “salariul, ca preț al muncii, ar trebui să acopere refacerea și reproducerea forței de muncă; să îl ajute pe cel care depune un efort de muncă și cotizează pentru o perioadă completă, să trăiască și să își crească copiii”.
În al doilea rând, a explicat doamna senator Gabriela Crețu, se constată astăzi că modelul de dezvoltare promovat în anii 1990, în primul deceniu al anilor 2000 și în al doilea deceniu, a eșuat. ”Acel model a fost bazat pe salarii mici, ca să fim atractivi, pe investiții străine și pe exporturi. Acel model a subminat construcția unei piețe interne, dar și dezvoltarea producătorului autohton, pentru că cei săraci cumpărau produsele ieftine și de proastă calitate din import, iar cei cu venituri ridicate, pe fondul unei polarizări destul de puternice, cumpărau tot din import, dar își făceau cumpărăturile de pe piețele de lux. În aceste condiții, lipsa veniturilor decente la o masă mare de oameni a subminat și dezvoltarea economică”.
În calitate de președintă a Comisiei pentru Afaceri Europene, doamna senator a invocat un al treilea motiv pentru care susține acest proiect. ”Întotdeauna Comisia Europeană a urmărit cu mai mare atenție, pentru că are indicatorii respectivi, ce li se întâmplă oamenilor. Ni s-a semnalat, în fiecare raport de țară, că există un risc de sărăcie mult prea ridicat la cei care muncesc, nu la cei care nu au un loc de muncă. Și Comisia Europeană, dar și UNICEF sau Banca Mondială, au semnalat un fapt care trebuie să ne doară, pentru că este vorba despre viitorul unor oameni și al acestei țări: avem o incidență foarte mare a sărăciei în rândul copiilor”.
Un ultim argument expus de doamna senator a fost o altă observație a Comisiei Europene care afirmă că nu există un reper obiectiv, un mecanism transparent și obiectiv de stabilire a salariilor, respectiv în stabilirea salariului minim.
La final, doamna senator Gabriela Crețu și-a exprimat speranța că în viitor legea va prevedea echivalența salariului minim cu coșul minim de consum, iar astfel de cercetări vor putea constitui acel reper transparent, obiectiv, acceptat inclusiv de cei care critică creșterea salariului.
“O astfel de cercetare despre coșul minim poate să servească oricărui guvern care vrea să facă creșteri salariale în a-și apăra cauza, a avea replică la acuza permanentă că salariul minim e stabilit incorect. Noi suntem pe piața unică europeană, prețurile au tendința de egalizare, dar așa cum știm cu toții, avem 27-28 de sisteme sociale diferite, cu salariile diferite, iar asta a favorizat foarte mult mobilitatea forței de muncă excesive care a lăsat sate goale în care mai există doar două categorii de plătitori – copii fără repere și bătrâni fără suport. Această situație nu este numai uman îngrijorătoare, dar și economic. 80% dintre patroni se plâng că nu mai găsesc forța de muncă necesară și potrivită. E foarte greu să găsești forța de muncă potrivită în momentul în care 3-4 milioane dintre cei mai activi români nu se mai găsesc pe piața muncii din România tocmai din cauza faptului că nu-și pot acoperi coșul minim de consum din salariile oferite” – a concluzionat doamna senator Gabriela Crețu.