Președinta Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru coordonarea activităților parlamentare necesare pregătirii Președinției române la Consiliul Uniunii Europene, doamna Gabriela Crețu, împreună cu domnul deputat Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, au prezidat miercuri, 16 ianuarie 2019, întâlnirea cu ambasadorii statelor membre ale UE. Această întrevedere a fost organizată în marja Reuniunii preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC) care se va desfășura la Palatul Parlamentului în perioada 20-21 ianuarie 2019.
În cadrul întrevederii au fost reiterate prioritățile Președinției române la Consiliul Uniunii Europene, cu accent pe asigurarea convergenței și a coeziunii la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii, în scopul unei dezvoltări durabile și echitabile pentru toți cetățenii. România consideră convergența esențială atât pentru asigurarea unei Europe unite cât și pentru creșterea competitivității Uniunii la nivel global.
Președinții celor două comisii parlamentare s-au referit, în egală măsură, la decizia țării noastre de a se preocupa, în timpul mandatului de șase luni la conducerea Consiliului Uniunii Europene, de întărirea securității Europei prin consolidarea coeziunii și cooperării între statele membre în fața noilor amenințări la adresa securității cetățenilor.
Intensificarea rolului Europei ca actor global reprezintă, de asemenea, o prioritate de maximă importanță pentru Președinția României la Consiliului Uniunii Europene, după cum a subliniat, în cadrul întrevederii, președinta Comisiei parlamentare speciale, doamna Gabriela Crețu. Țara noastră este interesată în asigurarea unei coeziuni sporite prin punerea în practică a angajamentelor comune asumate prin Strategia globală de politică externă și securitate a Uniunii.
Stimularea coeziunii politicilor europene prin raportare permanentă la valorile comune pe care se bazează Uniunea, precum și prin implicarea tinerilor în viața comunității, reprezintă modul în care România înțelege să concretizeze dezideratul de a întări valorile comune pe care s-a bazat de la început consolidarea și evoluția proiectului european.