Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Președinta CAE, Gabriela Crețu, la reuniunea președinților comisiilor pentru afaceri europene cu Michel Barnier, negociatorul-șef al UE: România este deosebit de interesată de forma finală a acordului Brexit, întrucât Marea Britanie este țara de adopție pentru aproape 600.000 de români

Președinta Comisiei pentru afaceri europene, Gabriela Crețu, a participat vineri, 26 iunie, la video-conferința în format on-line a președinților comisiilor pentru afaceri europene cu Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, organizată de Grupul operativ pentru relațiile cu Regatul Unit (UKTF).
În urma informării cuprinzătoare și schimbului de opinii detaliat pe tema stadiului actual al negocierilor, președinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României și-a exprimat preocuparea cu privire la perioada scurta rămasă pentru încheierea unui tratat care să stabilească condițiile relațiilor viitoare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii.
Gabriela Crețu a arătat că România este deosebit de interesată de forma pe care o vor avea aceste relații, atât ca membră a Uniunii Europene, cât și ca partener al Regatului Unit în raportul bilateral, cu atât mai mult cu cât Marea Britanie este țara de adopție pentru aproape 600.000 de români.
,,Soarta acestora este primul element de preocupare pe care îl avem”, a subliniat doamna senator Crețu. Președinta Comisiei pentru afaceri europene a menționat că regretă poziția adoptată de echipa britanică de negociere, care, pe lângă perturbările și întârzierile generate de pandemie, subminează și posibilitatea atingerii unui acord în timp util pentru a fi ratificat de parlamentele naționale. Poziția echipei de negociere este cu atât mai surprinzătoare cu cât Marea Britanie are de pierdut în urma neîncheierii unui acord, ponderea Uniunii Europene în schimburile economice cu Marea Britanie este de doar 8 la sută, în timp ce a Marii Britanii este de 47 la sută, a explicat Gabriela Crețu.
,,Ne exprimăm sprijinul pentru eforturile deosebite depuse de echipa lui Barnier în procesul de negociere și ne exprimăm speranța ca, pe parcursul președinției germane, să se încheie un acord cu beneficii importante pentru ambele părți”, a concluzionat președinta Comisiei pentru afaceri europene.
Video-conferința Președinților comisiilor pentru afaceri europene cu Michel Barnier, negociatorul-șef al UE, a fost organizată de Grupul operativ pentru relațiile cu Regatul Unit (UKTF), cu sprijinul președinției croate. Rolul acesteia este de a informa asupra rezultatelor actuale ale negocierilor dintre UE și Regatul Unit privind un nou parteneriat, precum și a planurilor de intensificare a discuțiilor pentru luna iulie.



Go to top