USR cere coaliției de guvernământ să pună capăt încercărilor de a modifica legile care reglementează achizițiile publice și achizițiile sectoriale.
Sub pretextul creșterii prețurilor la materiale din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina, și argumentând că „modificările au drept scop facilitarea accesării fondurilor europene prin reglementarea sectorului achiziţiilor publice în acord cu exigenţele legislaţiei unionale”, PSD-PNL-UDMR au propus creșterea de 10 ori! a pragurilor până la care se pot face achiziții directe, fără licitații. În comisii, în urma dezbaterilor, au decis doar să dubleze pragurile.
Luând cuvântul la dezbaterile din Plenul Senatului, senatoarea USR Simona Spătaru a argumentat că nici dublarea plafoanelor la achiziții publice directe – așa cum a rezultat în urma dezbaterilor din comisii - nu este de natură să schimbe modul netransparent și abuziv al achizițiilor publice de o asemenea valoarea, fără licitații.
Simona Spătaru: ”Nici nu știi dacă să râzi sau să plângi atunci când vezi că devalizatorii de bani publici sușțin, citez, că prezenta iniţiativă legislativă ar avea drept scop crearea unui cadru favorabil pentru realizarea investiţiilor şi reformelor avute în vedere de Comisia Europeană prin acest implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Prin această inițiativă legislativă se permite achiziția de bunuri și servicii de până la 300.000 lei și de lucrări de 3.000.000 lei fără să treacă prin SEAP. Cum poți să susții că acest lucru va consolida poziţia României în Uniunea Europeană, așa cum susțin, în expunerea de motive, autorii inițiativei legislative?”
Ca și în cazul dezbaterilor asupra Programului Anghel Saligny, și de această dată USR a recunoscut nevoia de a permite autorităților locale să angajeze lucrări sau să achiziționeze bunuri care să conducă la creșterea calității vieții românilor, numai că acest lucru trebuie să se facă transparent și cu responsabilitate.