Senatorul USR PLUS de Cluj, Cristian Bordei, avertizează că școala românească are nevoie de mai mult decât festivismul și promisiunile goale făcute de politicieni, la fiecare început de an școlar, pentru a opri declinul evident al sistemului de învățământ românesc.
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei arată că avem doar două universități în intervalul 800-1000 din clasamentul Mondial și un abandon școlar postliceal de aproape 10%.
Cristian Bordei: ”Sistemul educațional din România, în ciuda miturilor legate de performanța acestuia, se află într-o situație deplorabilă. Acest lucru se întâmplă constant de zeci de ani, iar rezultatele încep să se vadă deja în toate zonele societății.”
Concluzia declarației politice a senatorului USR PLUS de Cluj, Cristian Bordei, este clară: începutul de an școlar nu ar trebui să se amestece cu politicul, rolul reprezentanților politici în cadrul ceremoniei având ca singur scop promovarea politicii în școală, ceea ce nu este în niciun fel de natură să contribuie la creșterea calității actului educațional.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”Dragi colegi,
Am văzut la începutul acestui an școlar ce vedem de peste trei decenii: mulți politicieni prezenți la școli, să promită, să facă o poză, să bifeze încă un set de promisiuni. Promisiuni, pentru că dacă erau și fapte, altfel arătau școlile noastre, probabil aveam primele 10 locuri în topul universităților. În clasamentul Quacquarelli Symonds din 2020 aveam două universități în intervalul 800-1000, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea "Babeş-Bolyai". Avem un abandon școlar postliceal de aproape 10%, dar e plină arhiva ministerului de dosare și proiecte ale celor peste 25 de miniștrii care au condus învățământul după Revoluție.
Sistemul educațional din România, în ciuda miturilor legate de performanța acestuia, se află într-o situație deplorabilă. Acest lucru se întâmplă constant de zeci de ani, iar rezultatele încep să se vadă deja în toate zonele societății. La un calcul simplu, fără a pune costurile pentru excursii sau alte “fițe” de genul, părinții ar trebui să scoată din buzunarul propriu în jur de 2500 de lei anual, iar suma de obicei se ridică în funcție de ce studiază copilul. Dacă face arte, mai punem în plus sau dacă practică un sport de performanță deja cei mai mulți români nu și-ar permite.
Mai mult decât asta sunt de părere că începutul de an școlar nu ar trebui să se amestece cu politicul, rolul reprezentanților politici în cadrul ceremoniei având ca singur scop promovarea politicii în școală. Cei care merg la aceste ceremonii ar trebui să meargă și la o sesiune de dezbatere cu elevii, să își confrunte ideile, dar nu vedem asta. Abia atunci prezența lor la început de an ar avea o justificare, forțată, dar măcar ar fi una mai curată decât cea curentă.
Mulțumesc!”