Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Costel Vicol: „Prevenția – cea mai bună soluție”

Senatorul USR de Tulcea, Costel Vicol, acuză coaliția PSD-PNL-UDMR că ignoră complet probleme grave ale societății: abuzul sexual, traficul de persoane și exploatarea persoanelor. Senatorul USR arată că, într-o statistică privind persoanele răpite și suspuse exploatării, pe primul loc se află traficul în scop de exploatare sexuală, unde grupul principal vizat îl reprezintă fetele și femeile; urmează exploatarea prin muncă, unde sunt vizați în principal bărbații, iar pe cel de-al treilea loc se află traficul pentru exploatare prin cerșetorie”.

Într-o declarație politică, Senatorul USR Costel Vicol arată că, din datele furnizate de către DIICOT, majoritatea minorilor care devin victime exploatate, traficate și care s-au confruntat cu abuzuri sexuale, violență și răpiri provin din mediul rural, din familii dezorganizate sau din familii care și-au abandonat copiii către rude, plecând la muncă în străinătate”, iar 40% din totalul cazurilor de minori dispăruți provin din centre de protecție. 

Costel Vicol: Minorii sunt traficați în afara țării, fiind <învoiți> de reprezentanții din conducerea DGASPC - urilor și <scoși la produs de către traficanți>, arată printre altele raportul Comisiei care a anchetat situația copiilor dispăruți din România. Mi se pare incredibil și inacceptabil, ca la finalul anului 2022, într-o Românie Europeană, să existe informații/rapoarte despre implicarea unor instituții publice, ai căror angajați sunt plătiți de noi, de către statul român, să asigure protecție copiilor, familiilor nevoiașe, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilității, precum și a oricăror persoane aflate în nevoie.”
 
În declarația politică, senatorul Costel Vicol, trăgând un semnal de alarmă, concluzionează că statul a luat două măsuri: „numărul unic de urgență <119> pentru raportarea cazurilor de abuz împotriva copiilor și sistemul <RoALERT - Copil dispărut>”, ceea ce nu este suficient. Senatorul USR arată că, în cazul acestor probleme grave, „este mai bine să previi decât să tratezi, iar prevenția este cheia problemei!”
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
În România, trebuie să înceteze abuzul sub orice formă asupra minorilor! Și ei au dreptul la protecție din partea României
 
În calitate de membru al Comisiei pentru drepturile omului, încerc să readuc în prim-plan o problemă gravă, cu care se confruntă România în ultima perioadă, problemă care ar fi trebuit să beneficieze în opinia mea, de o mai mare implicare din partea Guvernului român. Mă refer aici atât la minorii dispăruți, cât și la minorii vulnerabili predispuși a fi traficați. Abuzurile, violența sexuală împotriva copiilor, dar și tragedia copiilor răpiți, care nu au fost gasți niciodată, sunt subiecte grele despre care mulți nu au curajul sa discute, însă nu trebuie să uitați stimați guvernanți, că și acești copii aparțin României!
 
Conform DIICOT, acești minori provin din mediul rural, din familii dezorganizate sau din familii care și-au abandonat copiii către rude, plecând la muncă în străinatate. Un procent de cca 40% din cazurile de minori dispăruți revine minorilor care provin din centrele de protecție (centre de zi, centre de plasament în regim rezidențial sau de urgență, centre de copii cu dizabilități, precum și copii aflați în plasament la asistenți maternali sau la rude/familii).
 
Pe primul loc se află traficul în scop de exploatare sexuală, unde grupul principal vizat îl reprezintă fetele și femeile; urmează exploatarea prin muncă, unde sunt vizați în principal bărbații, iar pe cel de-al treilea loc se află traficul pentru exploatare prin cerșetorie.
 
După tragedia de la Caracal, care a șocat și revoltat o țară întreagă, în martie 2020 s-a înființat la nivelul Parlamentului, o Comisie de anchetă privind situația cazurilor copiilor dispăruți. Obiectivele Comisiei erau, printre altele, analiza cazurilor care duc la dispariţia copiilor, modalităţile de prevenire a acestui fenomen și analiza activităţii instituţiilor abilitate la nivel central şi local în soluţionarea, cu celeritate, a cazurilor copiilor dispăruţi.
 
În noiembrie 2020, a fost adoptată hotărârea privind concluziile şi măsurile Comisiei parlamentare de anchetă. Conform acesteia, cauza principală a dispariţiei minorilor, fie din centrele specializate, fie din familia naturală sau lărgită, din familii dezorganizate sau familii care şi-au abandonat copii către rude, plecând la muncă în străinătate, este sărăcia extremă şi lipsa de educaţie care, creează ulterior posibilitatea racolării, traficării şi exploatării acestora.
 
Se vorbește tot mai frecvent despre existența fenomenului traficului de persoane și despre adevărate rețele de trafic de persoane, în care recrutările de persoane s-ar face în complicitate cu unii angajați ai DGASPC. Au existat și suspiciuni, dar și sesizări în legătură cu faptul că unele case de copii ar fi devenit, cu știința autorităților, adevărate ”pepiniere pentru traficanți”. Minorii sunt traficați în afara țării, fiind „învoiți” de reprezentanții din conducerea DGASPC - urilor și „scoși la produs de către traficanți”, arată printre altele raportul Comisiei care a anchetat situația copiilor dispăruți din România.
Mi se pare incredibil și inacceptabil, ca la finalul anului 2022, într-o Românie Europeană, să existe informații/rapoarte despre implicarea unor instituții publice, ai căror angajați sunt plătiți de noi, de către statul român, să asigure protecție copiilor, familiilor nevoiașe, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilității, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie. Ironia constă în faptul că tocmai autoritățile care ar trebui să protejeze aceste persoane vulnerabile, sunt cele suspectate.
Deși am intrat în UE, și suntem cu toții cetățeni europeni cu drepturi egale (cel puțin pe hârtie), se pare că România este principala țară sursă pentru victimele traficului de persoane din Uniunea Europeană. Rapoartele internaționale asupra fenomenului arată o înrăutățire constantă a situației în ultimul deceniu.”
 
În sfârșit, de anul acesta există numărul unic de urgență ”119” pentru raportarea cazurilor de abuz împotriva copiilor și sistemul ”RoALERT - Copil dispărut”, prin intermediul căruia populaţia va fi anunţată despre dispariţia unui copil şi semnalmentele acestuia, în speranța că vor putea ajuta la găsirea lui. Este de apreciat faptul că, se face ceva pentru a scoate la lumină acest fenomen îngrijorător, însă nu este suficient.
h
Doresc să vă reamintesc că, în multe situații este mai bine să previi decât să tratezi, iar prevenția este cheia problemei! Nu întocmirea de ghiduri de bune practică este prioritară, ci prevenirea și combaterea dispariției și a traficului de minori, iar intervenția post-traumă trebuie să funcționeze efectiv, pentru că la capitolul hârtii și teorie stăm bine!
A venit momentul să ne protejăm copiii, este timpul să oprim traficul de persoane, traficul de organe, traficul de carne vie. Nu putem admite faptul că România a intrat în UE, doar cu scopul de a le furniza petrolul României, lemnul românilor, să devenim piața lor de consum, să nu mai producem nimic, dar să le asigurăm necesarul de copii pentru prostituție și trafic de organe, fapt binecunoscut de către toate autorități și raportat oficial.
 
Singura soluție pentru combaterea traficului de persoane este mobilizarea și cooperarea cu simț de răspundere și cu frică de Dumnezeu a tuturor autorităților implicate.
Pe această cale, fac apel la dvs. d-le Prim-ministru, cu convingerea ca veți mobiliza toate instituțiile responsabile, astfel încât acești copii, victime ale traficului de persoane să beneficieze de dreptul garantat de lege, respectiv dreptul la protecție din partea României.”

 
 
 



Go to top