Senatoarea USR Anca Dragu, președinta comisiei pentru drepturile omului din Senat, acuză guvernul PSD -PNL că este direct responsabil de tratamentele inumane aplicate beneficiarilor din centre pentru persoane în vârstă, centre autorizate sau avizate de statul român.
Într-o declarație politică, Anca Dragu, senator USR de București, consideră că dezastrul întâlnit în centrele de vârstnici din toată țară nu poate fi acceptat și necesită măsuri urgente și radicale, pe care Guvernul avea obligația să le adopte cu celeritate.
Anca Dragu: ”Am văzut o Românie condusă de tupeu și indolență, regrete din partea unora și așteptarea din partea altora că subiectul va trece. În calitate de președintă a Comisiei pentru drepturile omului, am cerut în luna iulie Biroului Permanent al Senatului să permită Comisiei să-și desfășoare activitatea pe fundalul situației din casele de bătrâni, însă PSD – PNL – UDMR au făcut front comun pentru apărarea vinovaților și au blocat activitatea și rolul Comisiei pentru drepturile omului. De asemenea, am trimis mai multe invitații doamnei ministru a Muncii și Solidarității Sociale, prin intermediul cărora am invitat-o la o discuție pe tema „azilelor groazei” - la Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitate de Șanse, Culte și Minorități – însă, doamna Ministru nu are timp de discuții la comisiile de specialitate din Parlament.”
În declarația sa politică, senatoarea USR de București, Anca Dragu, acuză guvernul că a demonstrat o lipsă crasă de acțiune și responsabilitate în fața unei probleme atât de grave și că, după mai bine de două luni de la izbucnirea scandalului, încă nu avem prezentate public rezultatele controalelor efectuate.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”Lauda de sine nu miroase a bine! Coaliția de guvernare mai bine nu ar mai promite, dacă știe că nu se poate ține de propriile termene impuse.
Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor,
Stimați colegi,
De mai bine de două luni asistăm la unul dintre cele mai tragice evenimente petrecute în domeniul asistenței sociale din România.
Dosarul „Azilele groazei” a șocat o țară întreagă și ne-a demonstrat, încă o dată, starea deplorabilă în care se află asistența socială din țara noastră, din cauza unor indivizi care nu pot vedea dincolo de propriile interese și care sunt în stare, pentru binele personal, să „calce peste cadavre” și să arunce la gunoi tot ce înseamnă respect și drepturi. Câtă lipsă de empatie și umanitatea să aibă un om, astfel încât să țină niște persoane în condiții inumane și degradante, înfometați, fără minime tratamente medicale și cu răni până la os?
Acești oameni primeau bani să aibă grijă de cei pe care îi torturau.
Nu cred că voi găsi vreodată răspuns la această întrebare, dar sper ca cei vinovați să plătească pentru faptele lor. Este inadmisibil ca o țară care țintește spre nivelul de trai și de bunăstare al țărilor din vest, care își dorește să adere la spațiul Schengen și care are nevoie disperată de o imagine credibilă în afara granițelor, să arate lumii întregi ororile și tratamentele degradante la care sunt supuși unii oameni, cu complicitatea unor decidenți politici și a unor funcționari. Am ajuns de râsul lumii, presa internațională comparând situația actuală din domeniul asistenței sociale din România cu orfelinatele din comunism.
Tratamentele inumane aplicate beneficiarilor din centre autorizate sau avizate de statul român nu pot fi acceptate. Dezastrul întâlnit în centrele de vârstnici din toată țară necesită măsuri urgente și radicale, pe care Guvernul avea obligația să le adopte cu celeritate. Ce s-a întâmplat, în schimb?
Am văzut o Românie condusă de tupeu și indolență, regrete din partea unora și așteptarea din partea altora că subiectul va trece. În calitate de președintă a Comisiei pentru drepturile omului, am cerut în luna iulie Biroului Permanent al Senatului să permită Comisiei să-și desfășoare activitatea pe fundalul situației din casele de bătrâni, însă PSD – PNL – UDMR au făcut front comun pentru apărarea vinovaților și au blocat activitatea și rolul Comisiei pentru drepturile omului. De asemenea, am trimis mai multe invitații doamnei ministru a Muncii și Solidarității Sociale, prin intermediul cărora am invitat-o la o discuție pe tema „azilelor groazei” - la Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitate de Șanse, Culte și Minorități – însă, doamna Ministru nu are timp de discuții la comisiile de specialitate din Parlament.
După care, am văzut lejeritatea cu care Guvernul tratează situația acestor oameni, declarațiile lăudăroase precum: „ am tăiat în care vie și acolo unde vom găsi nereguli, vom continua să facem lucrul acesta”. Însă, cum lauda de sine nu miroase a bine, iată că după mai bine de două luni de la izbucnirea scandalului, încă nu avem prezentate public rezultatele controalelor efectuate. Mai mult decât atât, Guvernul s-a lăudat că vine cu o lege care să ne asigure că asemenea lucruri nu se vor mai întâmpla și că aceasta va fi finalizată și dezbătută până la 31 august 2023. Fără sa ne mai surprindă, nu au reușit să se țină de termenul impus chiar de ei, iar proiectul de lege cu care au venit a fost pus în Transparență, formal, de ochii lumii, să pară că le pasă.
Încă o dată, Guvernul a demonstrat o lipsă crasă de acțiune și responsabilitate în fața unei probleme grave! ”