Ministerul Dezvoltării trebuie să comunice ce avize a dat pentru Legile Educației, așa cum i-a cerut senatorul USR Ștefan Pălărie, a decis instanța.
Tribunalului București „obligă pârâtul să comunice reclamantului avizul emis privind proiectele legilor învățământului preuniversitar si universitar inițiate de Ministerul Educației și adoptate în ședința de Guvern din data de 28.03.2023, în termen de 5 zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”.
Salutând decizia justiției, senatorul USR Ștefan Pălărie condamnă secretomania promovată de regimul Iohannis-Ciucă-Ciolacu, precum și felul în care acte emise de instituții publice, de oameni plătiți din bani publici, și care sunt clar de interes public sunt ținute „la secret”.
„Cum poți să spui că un aviz dat legilor educației, care afectează sute de mii de copii, de tineri, de profesori, de părinți, este secret? De ce? Este incredibil că trebuie să dai în judecată un minister pentru a afla, ce? Că legile educației promovate de Ligia Deca sunt o catastrofă pentru sistemul de învățământ din România? Asta știam cu toții și vedem cu toții. Faptul că instituții ale statului încearcă să bage sub preș mizeria făcută de Ligia Deca este de o gravitate fără margini”, spune Ștefan Pălărie.
Este al doilea proces câștigat de senatorul USR cu instituții ale statului care au refuzat să facă publice avizele date în cazul celor două legi ale Educației promovate de ministrul Ligia Deca.
În avizul obținut de la Ministerul Justiției, tot în instanță, senatorul Ștefan Pălărie a descoperit cu uimire că existau exact acele obiecții legate de prevederi neconstituționale ale legilor pe care le-a adus USR în fața CCR și la momentul dezbaterii lor în Parlament. Poate și de aceea, Ministerul Justiției și Guvernul nu au făcut public acest aviz.
Senatorul USR Ștefan Pălărie reamintește că legile Educației promovate de Ligia Deca au fost adoptate fără o dezbatere propriu-zisă și au fost trecute rapid prin Parlament, astfel încât, la mai puțin de 9 luni de la adoptare, să trebuiască să fie modificate, deja, de trei ori.