Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Guvernul se preface că vrea economii la buget, senatorii puterii votează împotriva desființării fabricii de sinecuri numită Academia Oamenilor de Știință

Senatul a respins, cu voturile PSD, PNL și UDMR inițiativa legislativă USR pentru desființarea uneia din cele mai cunoscute ”fabrici de sinecuri”, Academia Oamenilor de Știință din România.
Inițiatorii proiectului legislativ susțin că AOSR nu a produs nimic semnificativ din punct de vedere științific, că risipește banii publici cu precădere pe salarii și nu pe proiecte de cercetare, iar multe din bunurile folosite de aceasta – clădiri sau echipamente – ar putea fi folosite pentru a produce plus-valoare pentru statul român.
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, senatoarea USR Silvia Dinică a argumentat că nu există contribuții remarcabile ale AOSR la cercetarea științifică propriu-zisă și că majoritatea fondurilor se duce spre indemnizațiile membrilor și nu pe proiecte de cercetare, în condițiile în care cercetarea adevărată este subfinanțată.
La rândul său, senatorul USR Narcis Mircescu a adus aminte că în timpul dezbaterilor la bugetul pe anul 2023, reprezentanții AOSR au afirmat că cea mai mare realizare a instituției, în toți acești ani, a fost ”digitizarea” și creare a unui site pentru instituție.

Narcis Mircescu: ”Acum o săptămână, când a anunțat creșterea taxelor pentru români, Marcel Ciolacu zicea că s-a terminat cu șmecheria. E, nu s-a terminat, căci Academia Oamenilor de Știință este o șmecherie de 10 milioane de lei anual. E o șmecherie reclamată și de președintele Academiei Române. Este un ONG care, printr-o șmecherie legislativă a devenit o instituție finanțată de la bugetul de stat. E ca în feudalism, căci acești oameni își iau o bucată din bugetul statului și și-l împart, fără a face nimic!”

Conform inițiatorilor proiectului de lege, președintele Academiei Române a argumentat motivele pentru care necesitatea AOSR nu are justificări. ”Denumirea AOSR induce ideea că această instituție publică este reprezentata națională a științei din România și nu Academia Română, acest aspect creând frecvent confuzii printre cetățenii străini cu privire la care este de jure și de facto adevărata Academie Română, ar ca formă de organizare AOSR dublează structura Academiei Române până la imitație, inclusiv în ceea ce privește modalitate de grupare a secțiilor de specialitate și uniformele de gală”, conform președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop.
Printre membri AOSR se numără profesori pensionari, politicieni și prelați, dar și persoane controversate: un membru a fost pus sub acuzare de DIICOT, altul, cercetat de DNA pentru luare de mită, iar un membru a fost condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare și un altul a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare.

Astfel, 69 de senatori au votat PENTRU raportul de respingere a inițiativei legislative, 30 au votat ÎMPOTRIVA (raportului de respingere) și 3 s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa merge acum la Camera Deputaților, pentru dezbateri și vot final. 
 
 



Go to top