Senatoarea USR de București, Anca Dragu, atrage atenția că traficul de persoane și sclavia nu au dispărut, fiind un fenomen global căruia, anual, îi cad victime milioane și milioane de persoane.
Într-o declarație politică, senatoarea USR Anca Dragu, care este și președinta Comisiei pentru drepturile omului din Senat, arată că numai în primul semestru al anului 2022 au fost înregistrate 180 de victime ale traficului de persoane 87% din total fiind femei și 47% minori.
Anca Dragu: ”Reflectând asupra cifrelor prezentate anterior, oricât de impersonale par, ele reprezintă persoane, vieți, și fiecare este o dramă. Este nevoie de fapte pornite din convingerea că traficul de persoane este un flagel ale lumii noastre moderne ce trebuie să fie stopat.Ca senatore, președintă a Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului, ca om profund dedicat drepturilor și libertăților umane, vă invit să acționați și să acționăm! Legislația trebuie îmbunătățită, iar acțiunile preventive și de consiliere și reintegrare ale victimelor trebuie întărite.”
În declarația sa politică, senatoarea USR de București, Anca Dragu, arată că traficul de persoane reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului și trebuie combătut și eradicat cu toată puterea deoarece produce victime, unele dintre ele nefiind identificate niciodată.
”Traficul de persoane trebuie eradicat! Victimele traficului de persoane sunt reale! Sunt lângă noi și suntem responsabili!” este apelul lansat de senatoarea Anca Dragu în declarația sa politică ținută cu ocazia Zilei Europene împotriva Traficului de Persoane, marcată în fiecare an la data de 18 octombrie.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
Traficul de persoane, sclavia zilelor noastre, este reală și trebuie să-i (s)punem STOP!
Doamnă Președintă,
Doamnelor și domnilor,
Stimați colegi,
Sute de ani omenirea a luptat pentru ca nimeni pe aceasta lume sa nu mai fie sclav, iar pentru acest ideal de civilizatie și emancipare ale omenirii, milioane de oameni și-au dedicat viața. În zilele noastre, când ne mândrim cu abolirea sclaviei, trebuie să fim conștienți, cât se poate de realiști și de sinceri cu noi înșine și cu semenii noștri că fenomenul sclaviei nu a dispărut. Dimpotrivă. Sub o altă denumire, continuă să facă victime, să calce în picioare orice drept și orice libertate fundamentală ale ființei umane și să distrugă vieți.
Sclavia modernă, pentru că da, stimați colegi, doamnelor și domnilor, trebuie să privim adevărul în față, se manifestă sub forma traficului de persoane. Fie că vorbim de exploatare sexuală, muncă forțată, obligarea la cerșetorie sau alte forme, este sclavie și este cu atât mai grav cu cât ea este mascată și cosmetizată!
Stimați colegi,
Doamnelor și domnilor,
Pentru ca orice problemă să își găsească rezolvarea, să putem fi capabili de a identifica soluții și a le aplica, este nevoie în primul rând să fim conștienți de existența respectivei probleme! De aceea, mă bucur că, din anul 2016, ziua de 18 octombrie a fost declarată Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane. O zi de conștientizare, de analiză și inițierea de noi măsuri, și un semnal de alarmă deopotrivă care, în toate statele europene ce respectă și valorizează drepturile și libertățile umane este marcată corespunzător.
Și, știu, subiectul pe care vi-l expun astăzi poate părea insignifiant în comparație cu situațiile dificile și crizele cu care întreaga lume se confruntă în actualul context geopolitic și economic mondial. Însă, doamnelor și domnilor, toate acestea sunt interdependente!
Traficul de persoane trebuie combătut și eradicat cu toată puterea. Produce victime, unele dintre ele nefiind identificate niciodată și reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului.
Traficul de persoane trebuie eradicat! Profiturile obținute de traficanți din exploatarea victimelor alimentează piața negră și contribuie la economia subterană și corupție.
Și, da! Știu că, la fel de bine, procentele care arată ponderea traficului de persoane, statisticile asupra celor afectați pot părea undeva departe de dumneavoastră și de lumea reală! Pot reprezenta simple cifre! Însă, stimați colegi, aceste cifre reprezintă oameni, vieți și efectul acestui fenomen asupra noastră a tuturor!
Numai în primul semestru al anului 2022 au fost înregistrate 180 de victime. Acestea sunt persoane care au fost exploatate pe teritoriul României sau pe teritoriul altor state și pentru care sistemul românesc a fost notificat sau s-a autosesizat cu privire la faptele de exploatare și trafic, conform ANITP. Dimensiunea victimelor de gen feminin este covârșitoare, reprezentând 87% din totalul victimelor înregistrate. În același timp, victimele minore sunt în continuare prezente în dimensiuni considerabile cu 47% din total.
Victimele înregistrate în perioada de referință au suferit exploatări multiple, însă cea mai frecventă formă de exploatare este cea sexuală, înregistrată în 83% dintre cazuri, mediul de proveniență a fost cel rural pentru 57% dintre victimele înregistrate.
Elementele care contribuie la acest fenomen sunt strâns legate de educație, condiții economice și săracie coroborate cu instituții slabe și subfinanțate.
Reflectând asupra cifrelor prezentate anterior, oricât de impersonale par, ele reprezintă persoane, vieți, și fiecare este o dramă. Este nevoie de fapte pornite din convingerea că traficul de persoane este un flagel ale lumii noastre moderne ce trebuie să fie stopat.
Personal, în această zi, îmi doresc să fie cât mai mulți reprezentanți și decidenți ai statului român convinși, la modul real, de importanța acestui subiect și a tuturor consecințelor pe care le produce.
De aceea, astăzi, fac un apel la dumneavoastră toți de a recunoaște prin acțiune existența sclaviei moderne și de a ne conjuga eforturile în eliminarea sa prin măsuri concrete și prin creșterea finanțării înstituțiilor implicate în combaterea acestuia.
Ca senatore, președintă a Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului, ca om profund dedicat drepturilor și libertăților umane, vă invit să acționați și să acționăm!
Legislația trebuie îmbunătățită pentru a servi corespunzător nevoilor de combatere a traficului de persoane, iar acțiunile preventive și de consiliere și reintegrare ale victimelor trebuie întărite. De asemenea, societatea civilă și instituțiile direct implicate au nevoie să conlucreze, la modul real, prin parteneriate și programe solide pentru a spune și pune stop traficului de persoane!
Victimele traficului de persoane sunt reale! Sunt lângă noi și suntem responsabili!”