Senatoarea USR de București, Anca Dragu, acuză coaliția de la guvernare că afundă țara în datorii, elaborând politici fiscal-bugetare după ureche, în cel mai pompieristic stil cu putință. În prezent, datoria publică a depășit 50% din PIB, inflația a atins pragul de 15%, iar guvernanții tratează situația critică adoptând o atitudine nepăsătoare.
Într-o declarație politică, senatoarea USR Anca Dragu arată că România, la ora actuală, se împrumută de 1.000 de euro în fiecare secundă, în condițiile în care nu are o strategie financiar-bugetară stabilită pe baza unor analize de impact și în funcție de obiectivele pe termen lung ale statului.
Anca Dragu: „România traversează o perioada dificilă din punct de vedere economic. Se pare că politicul, în loc să ofere soluții, accentuează problemele. În condițiile unei inflații mari, generată în mare parte de factori externi, dar deficitar administrați în țară, cu perspective economice incerte care țin de evoluții geopolitice externe, liderul coaliției de guvernare ne vorbește despre …. tiriplici.”
Senatoarea USR de București, Anca Dragu, argumentează că în perioadele dificile din punct de vedere economic, trebuie evitată pierderea încrederii poporului și, cu atât mai mult, politici fiscal-bugetare care să destabilizeze echilibrele macro-economice, cu efecte negative asupra tuturor sectoarelor de producție: „într-o asemenea situație bugetul suferă un șoc dublu: venituri mai scăzute din activitatea economică redusă dar și cheltuieli crescute asociate șomajului în creștere și măsurilor de susținere ce se impun”.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
„Tiripliciul politic și fiscal sau scurt tratat de politici fiscal bugetare pentru PSD
Am remarcat ca politicile fiscal bugetar se fac, mai nou, prin declarații beligerante aruncate în presă de către liderii politici ai PNL și PSD, principalele partide ale actualei dar vremelnicei coaliții de guvernare.
Învățasem la școală că politicile fiscal bugetare se trasează în laboratoarele specialiștilor, de către aceștia, în urma analizelor de impact și în funcție de obiectivele pe termen lung. Se numesc strategii fiscal bugetare pe termen mediu care, în România , sunt cerute chiar de lege, prin legea nr 69/2010 privind responsabilitatea fiscal – bugetară.
În perioadele dificile din punct de vedere economic, două situații trebuie evitate:
- creșterea taxelor și impozitelor pentru a evita încetinirea activității economice și instaurarea stagflației, mai ales cand există un mediu inflaționist generat din partea ofertei.
- reducerea încrederii cetățenilor și investitorilor în politicile guvernului și in perspectivele economice.
Încrederea este o variabilă macroeconomică ce modelează decizia de investiție și consum. Absența încrederii generează limitarea sau anularea oricărei investiții, cu efecte negative asupra activității economice, creării de locuri de muncă și a creșterii economice. Într-o asemenea situație bugetul suferă un șoc dublu: venituri mai scăzute din activitatea economică redusă dar și cheltuieli crescute asociate șomajului în creștere și măsurilor de susținere ce se impun.
Statul se va găsi în situația în care nu va putea susține persoanele cu venituri mici, cele mai afectate de crizele economice. Cu buzunarele goale, nu știu cui îi mai arde de râs la glumele și înțepăturile liderilor politici, exact aceia care trebuie să ofere soluții.
România traversează o perioada dificilă din punct de vedere economic. Se pare că politicul, în loc să ofere soluții, accentuează problemele. În condițiile unei inflații mari, generată în mare parte de factori externi, dar deficitar administrați în țară, cu perspective economice incerte care țin de evoluții geopolitice externe, liderul coaliției de guvernare ne vorbește despre …. tiriplici.
Invit pe tiriplicii politici să ia o pauză și să facă loc specialiștilor. Bășcălia nu a salvat vreo țară, vreodată.
Cu o inflație de 15%, rate ale dobânzilor record în UE, datorie publică de peste 50% din PIB și 1000 de euro împrumutați de stat în fiecare secundă, politica fiscal bugetară merită ceva mai mult respect din partea PSD. Replicile de berărie trebuie să rămână la berărie, stimati lideri politici!”