Senatoarea USR de București, Anca Dragu, arată că declarațiile politicienilor, la început de an școlar, nu pot ascunde realitatea tristă a învățământului românesc, cu școli din mediul rural inadecvate procesului de învățământ, cu programe depășie, cu profesori demoralizați.
Într-o declarație politică, Anca Dragu face o trecere în revistă a carențelor școlii românești și propune un decalog al măsurilor ce trebuie luate pentru a transforma radical sistemul educațional din România.
Anca Dragu: ”Meseria de dascăl trebuie să-și recapete prestanța și rolul crucial în societate. Încrederea este cel mai important capital de care are nevoie orice instituție din lume. Sunt domenii, ca educația, unde imixtiunea politicului nu face altceva decât să decridibilizeze întregul sistem, chiar dacă vorbim de un număr redus de beneficiari ai influenței politice.”
În încheierea declarației sale politice, senatoarea USR de București, Anca Dragu, arată că avem nevoie de un nou pachet al legilor educației care să revoluționeze sistemul de învățământ deoarece investiția în educație este investiția în viitorul României.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”Profesorul din România – cum să fii dascăl între promisiuni politice false și nevoile elevilor?
Doamnă Președintă,
Doamnelor și domnilor,
Stimați colegi,
Nu există zi mai potrivită pentru a discuta despre învățământul din România decât ziua de astăzi, 5 octombrie, când este Ziua Internațională a Profesorului. Noi ce sărbătorim? Ce sărbătorim în plin scandal legat de legile învățământului?
În mod normal astăzi am fi sărbătorit corpul profesoral și am fi facut un bilanț al realizărilor în domeniul educației din România; este puțin probabil să avem cu ce ne lăuda, cu câteva excepții de rezultate la concursuri și olimpiade.
În anul 2022 încă avem sloganuri de campanie electorală de genul ”școli fără wc în fundul curții”, sloganuri neonorate. În 2022 tăiem triumfalist panglici pentru a inaugura o toaletă o școală.
Avem una dintre cele mai mari viteze ale internetului din lume dar digitalizarea învățământului în România este într-o permanentă pregătire, studii de fezabilitate și evaluări de oportunitate.
În 2022, încă sunt școli unde există învățământ în două și trei schimburi. Într-un astfel de sistem copilul nu are cum să performeze; și așa ajungem la alt aspect important, dar anormal, al vieții de elev și profesor din România: meditațiile. Școala intr-un singur schimb și corelarea programei școlare cu materia de examen, piața muncii și economia viitorului vor duce la eliminare meditațiilor.
Pe lângă aducerea tuturor școlilor la învățământul într-un singur schimb mai trebuie rezolvată o problemă acută pe masa guvernanților: salarizarea profesorilor. Atât timp cât educția și tot sistemul de învățământ din România nu vor fi total depolitizate și profesorii nu vor avea salarii normale degeaba vorbim despre ”România Educată”. Finanțarea cu cei 6% din PIB promiși educației a rămas pe hârtie, învățământul primind jumătate din finanțarea promisă și imixtiuni politice.
Meseria de dascăl trebuie să-și recapete prestanța și rolul crucial în societate. Încrederea este cel mai important capital de care are nevoie orice instituție din lume. Sunt domenii, ca educația, unde imixtiunea politicului nu face altceva decât să decridibilizeze întregul sistem, chiar dacă vorbim de un număr redus de beneficiari ai influenței politice.
Avem nevoie de un nou pachet al legilor educației care să revoluționeze sistemul de învățământ. Investiția în educație este investiția în viitorul României.
10 cele mai stringente nevoi ale învățământului românesc sunt următoarele:
1. Transportul elevilor
2. Bursele elevilor
3. Masa caldă în școli pentru toți elevii
4. Eliminarea învățământului în două și trei schimburi
5. Fără toalete în fundul curții
6. Salarii bune pentru profesori
7. Învațământ dual
8. Corelarea programei școlare cu materia de examen, cu piața muncii și economia viitorului
9. Educație universitară și postuniversitară la standarde înalte cu organisme de etică și integritate robuste
10. Depolitizarea sistemului de educație
Stimați colegi, haideți să lăsăm la o parte fricțiunile politice și să punem umărul la dezvoltarea sistemului de învățământ pentru a oferi o șansă României.”