Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Marius Bodea: ”Un fenomen cu consecințe importante: demisiile în lanț ale directorilor de școală!”

Senatorul USR de Iași, Marius Bodea acuză guvernul că în noua lege a învățământului preuniversitar a introdus măsuri care fac din funcția de director de școală una indezirabilă.
 
Într-o declarație politică, Marius Bodea, afirmă că 10 directori și-au dat demisia numai în județul Iași de la începerea anului acesta școlar iar alți 85 au renunțat la funcție în toată țara.
 
Marius Bodea: ”În septembrie, 2.500 de directori au semnat o petiție adresată guvernanților, în care vorbesc despre cum ar arăta grădinițele, școlile și liceele din România fără management. Mai mult, nu doar chestiunea salariului face ca această funcție să nu mai fie atractivă. A crescut enorm birocrația – directorii trebuie să semneze tot mai multe documente. Dar, potrivit noii legi a educației, au crescut și sancțiunile. Chiar și dacă nu sunt distribuite la timp bursele în școală, managerul riscă să fie sancționat cu o sumă mult peste salariu.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Iași, Marius Bodea, se întreabă dacă măsurile implementate de Ministerul Educației sunt o dovadă de incompetență sau de ticăloșie în condițiile în care PSD și PNL se încăpățânează să meargă înainte cu o măsură sau o lege defectă, deși specialiștii din domeniu au avertizat de zeci și sute de ori că este strâmbă.

Marius Bodea, care este și candidatul USR la funcția de primar al Iașului consider că educația modernă nu se poate face fără management performant iar Ministerul Educației a descurajat mai întâi cadrele didactice, cu salarii infime, apoi elevii, cu consecințe pe zeci de ani, iar acum îi alungă și pe directori.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Un fenomen cu consecințe importante: demisiile în lanț ale directorilor de școală!
 
Este incompetență sau ticăloșie? De câte ori nu v-ați pus această întrebare când ați văzut că Guvernul și Parlamentul dominat de PSD și PNL se încăpățânează să meargă înainte cu o măsură sau o lege defectă, deși specialiștii din domeniu au avertizat de zeci și sute de ori că este strâmbă?
 
Aceeași întrebare o pun eu acum când văd efectele actelor normative ce reglementează educația românească, atâta cât a mai rămas din ea, și care i-a adus pe directorii de școală în situația de a demisiona pe capete.
 
Cedează pentru că birocrația crește de la an la an, iar salariile lor au ajuns sub cele ale cadrelor didactice pe care le coordonează.
 
Principiul „la responsabilități mai multe, un beneficiu mai mare” nu mai contează pentru Ministerul Educației. Salariile directorilor nu au mai fost mărite din 2016, în timp ce veniturile cadrelor didactice au crescut periodic, mai ales după greva din vară (desigur, nici pentru aceștia cât ar fi trebuit ca să avem un învățământ de calitate).
 
Astfel, un director de școală care trebuie să semneze zilnic documente de mii și zeci de mii de euro, care îi pot aduce sancțiuni dure dacă greșește, câștiga înainte de grevă un salariu net de 4.300 de lei. După protestul din vară, cu norma didactică redusă, poate ajunge la puțin peste 5.000 de lei. Dar, dacă ar fi rămas doar la catedră, cu o normă didactică plină și toate gradele, ar fi putut obține un salariu de aproximativ 6.000 de lei.
 
Oricum ai privi problema, nu este în regulă! Prin urmare, 10 directori și-au dat demisia numai în județul Iași de la începerea anului acesta școlar. Alți 85 au renunțat la funcție în toată țara.
 
În septembrie, 2.500 de directori au semnat o petiție adresată guvernanților, în care vorbesc despre cum ar arăta grădinițele, școlile și liceele din România fără management.
 
Mai mult, nu doar chestiunea salariului face ca această funcție să nu mai fie atractivă. A crescut enorm birocrația – directorii trebuie să semneze tot mai multe documente. Dar, potrivit noii legi a educației, au crescut și sancțiunile. Chiar și dacă nu sunt distribuite la timp bursele în școală, managerul riscă să fie sancționat cu o sumă mult peste salariu.
Directorii au mai multe responsabilități și în vacanță, dar în afară de noi și noi presiuni și responsabilități de la centru, nu primesc nimic în plus.
 
Circulă printre noi aceasta convingere că toți angajații de la stat primesc salarii nesimțite. Este și adevărat și fals. În cazul profesorilor și al directorilor de școală, este categoric fals.
Prin urmare, pleacă, renunță.
 
Educația modernă nu se poate face fără management performant. Ministerul Educației a descurajat mai întâi cadrele didactice, cu salarii infime, apoi elevii, cu consecințe pe zeci de ani, iar acum îi alungă și pe directori.
 
Pentru că, de fapt, filonul comunist în care centrul dictează și restul ar trebui să se execute cuminți nu a părăsit încă Ministerul Educației nici după 34 de ani de la căderea regimului care l-a creat. Din păcate!”
 



Go to top