La sesiunea de toamnă a UIP, care a avut loc la Geneva, în perioada 12-17 octombrie a.c., au fost prezenți 1500 de participanți din 135 de țări. Din delegația Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI) au făcut parte senatoarele Liliana Sbîrnea și Laura-Mihaela Moagher și deputatul Ioan Cupșa, membru al Comitetului Director al GRUI. La reuniunea Asociației Secretarilor Generali de Parlamente (ASGP), care s-a desfășurat în paralel cu activitățile parlamentare, Senatul a fost reprezentat de secretarul general adjunct Vikárius Arany.
În cadrul dezbaterii generale a Adunării UIP, participanții au discutat despre rolul parlamentarilor în valorificarea științei, tehnologiei și inovării în sprijinul păcii și dezvoltării durabile.
Adunarea a adoptat rezoluția Impactul inteligenței artificiale asupra democrației, drepturilor omului și statului de drept, elaborată de Comisia UIP pentru democrație și drepturile omului. La propunerea GRUI, rezoluția: semnalează necesitatea reducerii decalajelor digitale la nivel național și global, prin investiții în infrastructura digitală, în educație și în programe de dezvoltare a abilităților și capacităților digitale; subliniază că inteligența artificială (IA), în special IA generativă, poate crea, perpetua și accentua prejudecățile și dezechilibrele de gen și recomandă măsuri legislative și politici care să faciliteze accesul fetelor și femeilor la educație și cariere profesionale în știință, tehnologie, matematică și inginerie; invită parlamentele să-și consolideze capacitatea de acțiune în domeniul IA, prin crearea unor structuri parlamentare și administrative de specialitate, activități de formare și o colaborare susținută cu reprezentanții comunității științifice.
Forumul Femeilor Parlamentare a examinat impactul IA din perspectiva egalității între bărbați și femei și a decis că amendamentele în materie propuse de România, care răspund cel mai bine preocupărilor membrelor UIP, să fie promovate pentru a fi incluse în rezoluția UIP.
Cu ocazia schimbului de opinii privind apărarea drepturilor femeilor în situații de conflict și post-conflict, senatoarea Laura-Mihaela Moagher: a atras atenția asupra impactului umanitar al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei; a menționat câteva dintre măsurile adoptate de România pentru protecția refugiaților ucraineni, femei și copii, inclusiv protecția împotriva traficului de persoane; a evidențiat rolul comisiilor parlamentare în asigurarea unui cadru legislativ adecvat și a unui răspuns național coerent și eficient în sprijinul refugiaților din Ucraina. “Pretutindeni în lume, conflictele au efecte devastatoare asupra femeilor. De aceea, participarea femeilor în toate etapele proceselor de pace nu poate fi un deziderat de rangul al doilea, ci prima noastră prioritate. Realitatea atestă că asigurarea egalității între bărbați și femei este esențială pentru o pace durabilă”, a subliniat senatoarea Moagher.
Cea de-a 149-a Adunare a UIP a adoptat Carta UIP privind etica în știință și tehnologie. Documentul, elaborat de Grupul UIP pentru știință și tehnologie, alcătuit dintr-un număr restrâns de țări, inclusiv România, propune un set de orientări și principii fundamentale pentru valorificarea științei și tehnologiei în sprijinul păcii și progresului uman la scară globală.
În pregătirea reuniunii parlamentare cu ocazia Conferinței ONU privind schimbările climatice - COP29 (Baku, noiembrie a.c.), Comisia UIP pentru dezvoltare durabilă a dezbătut proiectul documentului final al evenimentului. Acesta va include mai multe propuneri ale GRUI care se referă la: participarea tinerilor în acțiunea climatică; principiul echității intergeneraționale, consacrat de Acordul de la Paris; impactul economic și social al schimbărilor climatice asupra persoanelor marginalizate și vulnerabile; predictibilitatea finanțării climatice; rolul esențial al educației în susținerea rezilienței climatice.
În cadrul procesului de raportare periodică privind aplicarea deciziilor și rezoluțiilor UIP, GRUI a prezentat exemple de bune practici parlamentare referitoare la drepturile omului, egalitatea de gen și promovarea tinerilor, schimbările climatice, dezvoltarea durabilă și consolidarea dimensiunii parlamentare a proceselor ONU.
Agenda sesiunii UIP a mai inclus teme precum: promovarea soluției celor două state în Palestina; combaterea muncii copiilor; handicapul în contextul conflictelor; finanțarea sistemului Națiunilor Unite; securitatea nucleară; utilizarea datelor și probelor în procesele decizionale și în activitatea de control a parlamentului; instrumente practice în sprijinul dezvoltării durabile s.a.
Participanții la lucrările ASGP au abordat subiecte referitoare la: rolul parlamentului în promovarea democrației directe; reguli și proceduri pentru organizarea deplasărilor externe; valorificarea IA în parlamente; gestionarea conflictelor de competențe între comisiile parlamentare; primirea noilor parlamentari. Programul a mai inclus o reuniune comună UIP-ASGP cu tema Comisiile pentru viitor – viitorul parlamentelor și un eveniment de celebrare a celei de-a 85-a aniversări a Asociației. Secretarul general al Senatului din Uruguay, José Pedro Montero, a fost ales în funcția de președinte al Asociației, pentru un mandat de trei ani.