Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: ”Care este realitatea vieții persoanelor cu dizabilități în România: dependență sau libertate?”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, atrage atenția că mediul social din România este departe de a oferi accesibilitate adecvată pentru persoanele cu dizabilități.

Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei argumentează că, deși există legi în vigoare, cum ar fi Legea 448/2006, care garantează drepturile acestor persoane, lasă de dorit implementarea măsurilor care le pot face viața mai ușoară persoanelor cu handicap.
 
Cristian Bordei: ”Duminică, 3 decembrie, a fost o zi dedicată lor, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, zi care reprezintă un semn de solidaritate față de aceștia. Ne amintim de persoanele cu dizabilități în campaniile electorale, de această zi dedicată lor sau când trebuie să creștem ca vectori de imagine. Foarte trist! Anul trecut, pe vremea asta, mi-am îndemnat colegii să înființăm un grup de lucru transpartinic pentru analizarea și îmbunătățirea legislației actuale privind persoanele cu dizabilități. Sper că vom face demersuri anul acesta.”

 În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, consideră că este esențial să asigurăm drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități și că ele sunt protejate eficient, oferindu-le posibilitatea de a duce o viață demnă, în conformitate cu angajamentele față de concetățeni.

”Este de datoria noastră să ne implicăm și să creăm cadrul legislativ favorabil accesibilității” conchide Cristian Bordei.

În continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Dependență vs. libertate: realitatea din România

Mediul social din România este departe de a oferi accesibilitate adecvată pentru persoanele cu dizabilități. Deși există legi în vigoare, cum ar fi Legea 448/2006, care garantează drepturile acestor persoane, lasă de dorit implementarea măsurilor care le pot face viața mai ușoară persoanelor cu handicap. Duminică, 3 decembrie, a fost o zi dedicată lor, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, zi care reprezintă un semn de solidaritate față de aceștia.
 
Ne amintim de ei în campaniile electorale, de această zi dedicată lor sau când trebuie să creștem ca vectori de imagine. Foarte trist! Anul trecut, pe vremea asta, mi-am îndemnat colegii să înființăm un grup de lucru transpartinic pentru analizarea și îmbunătățirea legislației actuale privind persoanele cu dizabilități. Sper că vom face demersuri anul acesta.
 
Este de datoria noastră să ne implicăm și să creăm cadrul legislativ favorabil accesibilității. Desigur, vedem rampe de acces la majoritatea operatorilor economici, dar acestea sunt adesea construite fără a ține cont de nevoile reale ale persoanelor cu dizabilități. Această problemă se reflectă în dependența excesivă a acestora de însoțitori, limitându-le libertatea fundamentală, așa cum este stipulat în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
 
O persoană cu handicap motor este dependentă de o persoană care să o însoțească la cumpărături, la spital, în călătorii. Degeaba le oferim gratuitate la biletele de tren dacă nu se pot urca singuri în vagon. Degeaba le oferim facilități medicale dacă pot fi consultați exclusiv la parterul spitalului. Ce pretenții să avem de la operatorii economici privați, când nici măcar instituțiile statului nu sunt accesibilizate în conformitate cu prevederile legale?
 
Este esențial să ne asigurăm că drepturile fundamentale ale acestor cetățeni sunt protejate eficient și că li se oferă posibilitatea de a duce o viață demnă, în conformitate cu angajamentele noastre față de concetățeni.”
 



Go to top