USR îl acuză pe prim-ministrul Marcel Ciolacu că a mințit cu bună-știință românii atunci când le-a promis mai mulți bani în buzunar, prin creșterea salariului minim brut pe economie. Ciolacu crește din pix salariul minim, că nu dă de la el.
Senatoarea USR Adina Săniuță, membră a Comisiei pentru buget din Senat, spune că fără creșterea plafonului de 4.000 de lei majorarea salariului minim este „o țeapă sinistră dată românilor”, deoarece cei care au salariul minim și primesc și alte beneficii extrasalariale, cum ar fi tichete de masă, nu vor simți că le-au crescut salariile prea mult.
„Este foarte probabil că angajatorii vor scădea valoarea tichetului de masă pentru a se încadra în plafon. Vom ajunge astfel ca tichetul de masă să valoreze 15 lei, din care scădem 3 lei impozit pe venit și CASS, astfel că tichetul care ajunge la cel care muncește va fi de 12 lei. Ce mai cumperi azi cu 12 lei? O jumătate de pâine, o cutie de pateu, un triunghi de brânză topită, o roșie și, eventual, o apă la jumătate. Acesta este prânzul pe care Ciolacu îl acordă unui om care muncește opt ore pe zi. Îl provoc pe domnul Ciolacu să meargă în piață – nu în altă parte – să găsească o masă caldă la 12 lei”, spune Adina Săniuță.
Și, cu toate că știe de mai bine de două săptămâni de această problemă, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, nu a făcut nimic să îndrepte situația.
„Nu, nu-l bănuiesc pe Boloș că ar fi leneș și a uitat de mai bine de trei săptămâni să semneze o foaie de hârtie care să remedieze situația. Mai degrabă îl bănuiesc de ticăloșie pe Ciolacu, cel care a promis că le crește oamenilor salariile știind că nu are de unde să dea banii și acum caută bani pe unde poate să cârpească bugetul”, adaugă Adina Săniuță.
Au trecut trei săptămâni de când Guvernul a anunțat că majorează salariul minim la 3.700 de lei de la 1 iulie și crește la 300 de lei suma care nu este impozitată și tot atâta timp de când USR a atras atenția că, dacă menține la 4.000 de lei pragul salarial până la care se pot acorda beneficii, salariile unor angajați ar putea să scadă. Soluția pentru ca salariile românilor să crească nu este majorarea salariului minim brut, ci reducerea taxării muncii, în condițiile în care România are cele mai mari taxe pe muncă pe salariile mici și se situează pe locul 8 în Europa la taxarea salariilor medii.