Parlamentarii USR Irineu Darău și Andrei Miftode au depus un proiect legislativ ce vizează corectarea unei nedreptăți majore, ce afectează părinții care au beneficiat de concediu pentru creșterea copilului.
Reglementările în vigoare nu iau în considerare, la calculul pensiei, venitul real obținut de părinți, ci doar 0,25 puncte, adică 25% din salariul mediu pe economie - indiferent de venitul real obținut de ei, fie că este vorba de indemnizații sau de venituri mai mari.
Pe de o parte, aceștia pierd semnificativ la calcularea pensiei dar, mai ales, descurajează tinerii cu calificări profesionale înalte și relativ bine plătite să devină părinți.
Inițiativa legislativă urmează principiului contributivității și propune ca punctajul lunar pentru pensie să fie calculat pe baza cuantumului indemnizației, care reflectă venitul real al părinților. De asemenea, inițiativa păstrează asigurarea unui punctaj minim de 0,25 pentru toți părinții, indiferent de nivelul indemnizației, pentru a nu dezavantaja cazurile vulnerabile.
„Este esențial ca venitul real al părinților care au optat să stea în concediu de creștere a copilului să fie corect valorificat în calculul pensiei. Părinții cu venituri medii sau mari sunt deja afectați de plafonarea indemnizației de creștere a copilului la 85% din venit, dar ar fi absurd ca părinții să fie penalizați și la calculul pensiei. Ne-am propus să corectăm inechitatea evidentă și să nu sancționăm oamenii care au obținut prin muncă onestă venituri peste medie pentru faptul că au un copil și vor să-l crească”, declară Irineu Darău, senator USR, membru în comisia pentru muncă și solidaritate socială din Senat.
De exemplu, un părinte care a avut indemnizația maximă de 8500 lei și a beneficiat de concediu pentru trei copii va pierde la pensie aproximativ 360 lei din pensia lunară, deoarece la calculul pensiei nu va primi punctajul complet, ci doar 0,25 puncte pentru perioada respectivă.