Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Cei 25 de senatori USR PLUS au depus jurământul (scurtă prezentare)

  1. Sergiu Vlad (Arad)
În vârstă de 43 de ani, Sergiu Vlad, senator de Arad, este de profesie economist, absolvent al Facultății de Științe Economice, secția Economie Generală a Universității de Vest din Timișoara. În ultimii 4 ani a fost deputat USR de Arad, membru în Comisia de Industrii și Servicii și Secretar al Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale. Ca și deputat USR de ARAD, în legislatura anterioară a semnat 148 inițiative legislative, din care 20 promulgate ca legi. Înainte să intre în politică a fost activist civic, fiind unul din liderii mișcărilor "Salvaţi Parcul Eminescu " și "Salvaţi Roșia Montană " din Arad iar pe plan profesional, a fost, timp de 16 ani, economist la o companie din Arad. Vorbește engleză, franceză și italiană. Este căsătorit și are un copil.
 
  1. Irineu Darău (Brașov)
Irineu Darău este de profesie informatician. Fost olimpic la informatică și istorie, absolvent de licență și master în informatică la Universitatea din București, Irineu este în prezent antreprenor consultant în software și management. Are 15 ani de experiență internațională în IT și antreprenoriat, dintre care 10 ani în Franța. A urmat, de asemenea, cursuri la Centre international de formation européenne din Nisa. A fost implicat în mai multe proiecte civice, dintre care cele mai importante sunt cele legate de Fundația Academia Civică, de Centrul pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România și de Memorialul Sighet. După ani petrecuți în străinătate, s-a întors acasă, hotărât să participe la schimbarea în bine a României. A construit și extins USR în Țara Făgărașului, iar timp de mai bine de 2 ani a condus filiala județeană USR Brașov. Irineu Darău vorbește fluent franceză și engleză. Este necăsătorit.
 
  1. Silvia Dinică (București)
În ultimii 4 ani, Silvia Dinică a avut o activitate intensă ca senator USR, atât ca Secretar al Comisiei economice, industrii și servicii, cât și ca membru în Comisia pentru comunicații și tehnologia informației şi în Comisia pentru transporturi și infrastructură. În plus, în perioada ianuarie 2019 - februarie 2020, Silvia Dinică a îndeplinit și funcția de Secretar al Biroului Permanent al Senatului. În Parlament, senatoarea a luat de 180 cuvântul în cadrul ședințelor de plen și a semnat 167 de inițiative legislative, concentrându-se, cu precădere, pe zona eradicării sărăciei și a facilitării accesului la educație pentru copiii din medii defavorizate. Silvia Dinică este licențiată în matematică,  Facultatea de Informatică și Matematică, Universitatea București, România și doctor în Matematică Aplicată, Universitatea de Stat din Colorado, SUA. Mai mult, Silvia deține un Master în Managementul Riscului, acordat de Academia de Studii Economice și vorbește fluent engleză, franceză și spaniolă.

Silvia Dinică este căsătorită și are doi copii.
 
  1. Cristian Ghica (București)
Ca senator, Cristian Ghica a fost inițiatorul legilor privind digitalizarea administrației, proiect de lege pentru eliminarea hârtiilor din instituții și a uneia dintre cele mai importante legi de debirocratizare a activității statului, care a dus la eliminarea obligativității folosirii ștampilei în administrația publică în relația cu cetățeanul.  Tot Cristian Ghica a fost printre coinițatorii legii privind expertizarea seismică a unităţilor de învăţământ, lege menită să crească siguranța elevilor în timpul petrecut la școală și legea anti-bullying. Tot printre proiectele de lege care l-au avut Cristian Ghica a fost vicepreședinte al Comisiei  pentru afaceri europene din Senat și membru al Comisiei pentru mediu. În cei patru ani de mandat a luat cuvântul de 218 ori în Plen și a semnat 177 de inițiative legislative. Absolvent a două facultăți: Facultatea Transporturi, Secția Autovehicule Rutiere, Universitatea Politehnică București și Facultatea de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu București, Cristian Ghica a condus mai multe companii din domeniul IT și Media/Publicitate. Vorbește fluent engleza. 
Cristian Ghica are 51 de ani, este căsătorit și are doi copii.

5. Radu Mihail (Diaspora)
Radu Mihail a fost în legislatura 2016 2020 Senator de Diaspora, promovând 103 inițiative legislative. A luat cuvântul în Plenul senatului de 341 de ori, susținând inițativele legislative ale USR sau argumentând împotriva unor propuneri legislative care nu aveau ca finalitate interesul cetățeanului. Ca senator de  Diaspora, a inițiat proiecte cu și pentru Diaspora, cum ar fi: #StopCoziLaVot, „Simplu ca afară” sau „Brexit fără dubii”.  A studiat la HEC Paris – Executive MBA și la Universitatea Politehnică București – Facultatea de Electronică și Telecomunicații. Inginer ca formație profesională, are o remarcabilă activitate de inovare în domenii precum telecomunicațiile sau cel al energiei. În următorul mandat, Radu își propune să ducă mai departe propunerile legislative pentru românii din Diaspora privind puterea lor politică, relația cu autoritățile, sprijinul pentru reîntoarcere și să continue să aducă problemele lor pe agenda publică din România și în atenția partenerilor internaționali.  Vorbește engleză, franceză și italiană și a locuit și a lucrat mai mulți ani în Statele Unite ale Americii și în Franța. Este căsătorit și are doi copii.
 
  1. Eugen Remus Negoi  (Constanța)
Eugen Remus Negoi a absolvit Facultatea de Științe Economice a Universității Ovidius din Constanța, specializarea Turism-Servicii și lucrează în domeniul privat de 23 de ani. Este doctor în economie, titlu acordat de facultatea de Comerț a Academiei de Științe Economice din București. La alegerile locale din Octombrie 2020 a fost ales consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, funcție la care a renunțat pentru a candida la alegerile generale din Decembrie 2020. Ca reprezentant al studenților din Universitatea Ovidius din Constanța, în anii 90, a participat la modificarea Chartei Universitare astfel încât studenții să poată avea reprezentanți cu drept de vot în cadrul Senatului Universității. Remus Negoi vorbeste fluent engleza și franceza.
Remus Negoi este căsătorit și are doi copii.
 
  1. Marius Bodea (Iași)
Marius Bodea are studii universitare și de masterat în domeniul economic, respectiv Managementul Resurselor Umane la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.  
În perioada 2016-2020 a fost deputat în Parlamentul României, unde și-a desfășurat activitatea în Comisia de transporturi și infrastructură, fiind, pe rând, Secretar și Președinte. 
Marius Bodea este co-inițiator al legii Autostrăzii A8 (Iași–Târgu Mureș), autor al unor amendamente la legea bugetului de stat pentru finanțarea autostrăzii A8 și a șoselei de centură a municipiului Iași, și coordonatorul noului Cod Aerian, proiect esențial pentru dezvoltarea industriei aeronautice civile din România. 
Marius Bodea are experiență managerială atât în domeniul privat cât și în sistemul public. În 2012-2016, a fost managerul Aeroportului Internațional Iași, perioadă în care aeroportul a fost reconstruit de la zero cu fonduri europene nerambursabile, a fost finalizat înainte de termen. În același timp a legat Iașul și regiunea Moldova, prin curse aeriene directe, de toate centrele importante ale Europei.
 
  1. Aurel Oprinoiu (Prahova)
Aurel Oprinoiu are 48 de ani, absolvent al Facultății de Științe Economice, Universitatea Valahia din Târgoviște și este manager în cadrul unei multinationale de top al doilea cel mai mare contributor la bugetul României. Cariera în companie a început-o ”de jos”, acum 23 de ani, și a urcat treptat în ierarhie, până la funcția de manager, dovadă că se poate obține performanță cu multă muncă și perseverență. Dorește să se concentreze asupra legislației de mediu și a conservării naturii, fiind convins că este nevoie de o strategie clară, coerentă și hotărâtă pentru a lăsa copiilor noștri un loc sigur pentru a crește. 
Aurel Oprinoiu are 48 de ani, căsătorit și are un copil.
 
  1. Claudiu Mureșan (Sibiu)
Economist de profesie, Claudiu Mureșan este licențiat al Academiei de Studii Economice din București, are un master în Drept European la Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu” din cadrul  Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, cursuri postuniversitare în Managementul Instituțiilor Publice și al Societăților Comerciale la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca și un Executive MBA / Romanian – French Inde Professional MBA (CNAM Paris - ASE București). A condus filiala ABN AMRO Bank din Sibiu si a activat în mediul privat, unde a condus afaceri dezvoltate în parteneriat cu companii importante, locale sau cu capital strain, director de restructurare, CEO și membru în Consiliile de Administrație ale unor companii private mari din județul Sibiu și din Brașov. Din 2008 este consultant pentru restructurare, având în portofoliu colaborări cu companii locale și multinaționale. Maratonist amator de mai bine de 11 ani, Claudiu este omul care nu abandonează niciodată o cursă.
 
  1. Raoul Trifan (Timiș)
În vârstă de 35 de ani, Raoul Trifan este un director de proiecte care a lucrat pentru unele dintre cele mai mari companii la nivel global. Manager de peste 10 ani, Raoul a condus echipe de specialiști și a gestionat proiecte complexe pe o piață globală competitivă și exigentă. Raoul Trifan este profund interesat de digitalizarea instituțiilor statului român, cea mai scurtă și mai sigură cale pentru asigurarea transparenței și reducerea corupției. Raoul Trifan crede că România poate fi un stat European modern prin reforma educației și adaptarea curriculei la nevoile reale ale economiei, prin descentralizarea fiscală și reformarea din temelii a unor instituții care sunt esențiale pentru funcționarea unui stat de drept și democratic.
Raoul Trifan vorbește fluent engleza. Este necăsătorit.
 
  1. Ștefan Pălărie (București)
Ștefan Pălărie a absolvit Facultatea de Cibernetică de la ASE, un program de Master la SNSPA și programul de Executive MBA al Maastricht School of Management din București. A lucrat în mai multe companii multinaționale în zona resurselor umane, după care a făcut mutarea naturală spre training și consultanță, poziție din care  a fost implicat în proiecte de transformare organizațională în domenii precum telecomunicații, servicii bancare, petrol și gaze naturale. Ștefan a fondat și a condus timp de 10 ani Școala de Valori, un ONG premiat în România și la nivel european pentru inovație și impact în educație, care a oferit pentru zeci de mii de liceeni din România programe internaționale de învățare. A participat în task-force-urile de educație ale Romanian Business Leaders și Coaliția pentru Dezvoltarea României unde, alături de alți specialiști, a analizat sisteme educaționale din străinătate și a elaborat propuneri de modificare legislativă în România de creștere a performanțelor educaționale, astfel încât România să se alinieze standardelor europene pe acest plan.
Ștefan vorbește fluent engleza si franceza la nivel conversational. Este căsătorit si are doi copii
 
  1. Simona Spătaru (București)
Simona Spătaru este de profesie avocat în Baroul Bucuresti, cu o experiență profesională de peste 16 ani și specializare în drept  administrativ și achizitii publice. A studiat dreptul în cadrul Facultății de Drept a Universității Româno-Americană și a început studii doctorale la Universitatea Babes-Bolyai, studii momentan întrerupte datorită implicării în activitatea politică. Expertă în achiziții publice și drept civil/comercial precum și în negocieri, Simona a consiliat juridic și in proiecte cu finanțări din fonduri nerambursabile din diferite domenii: mediu, infrastructura, cultura etc. Simona Spătaru vorbeste fluent italiană și engleză. Înainte de a intra în politică, în urmă cu 3 ani, Simona a susținut activ și activitatile de voluntariat, fiind alături de proiecte precum Plantăm Fapte Bune, Magic Camp, Declic.
Simona Spătaru este mama a două fetițe.
 
  1. Cristian Bordei (Cluj)
Cristian Bordei este economist și a absolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale, din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) București și are un master în comunicare internationala la UBB Cluj, Facultatea de Istorie și Filosofie, departamentul de relații internaționale. Este, de asemenea, doctorand în relatii internationale la UBB Cluj, Facultatea de studii europene subiectul de interes fiind «Diplomatia economica in dinamica relatiilor UE-SUA-China in sec. XXI». După mai multe funcții de management în companii mari din sectorul privat din țară și străinatate, în special în domeniul energiei, Cristian Bordei s-a dedicat antreprenoriatului și în prezent este consultant pentru realizarea de parteneriate  între companii românești și companii si  investitori străini, cu precădere din Coreea de Sud. Ca și obiective, Cristian își propune susţinerea înfiinţării şi creşterii companiilor româneşti, a internaţionalizării lor; susținerea reindustrializării în domenii de vârf  şi a atenuării deficitelor de dezvoltare zonale şi regionale, a tranziţiei într-un mod sustenabil şi inteligent la economia verde şi digitală, a asigurării necesarului de forţă de muncă calificată.
Cristian Bordei vorbește fluent engleză, franceză și italiană. Este căsătorit.
 
  1. Ion-Narcis Mircescu (Argeș)
Narcis Mircescu este absolvent al Academiei de Studii Economice București – Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune și antreprenor. De peste 20 de ani lucrează în companii multinaționale pe poziții de execuție și management, în prezent fiind director de vânzări al unei multinaționale din domeniul FMCG. Consideră că prioritățile legislative ale actualului Parlament trebuie să fie modificarea legislației pentru combaterea evaziunii fiscale și cea referitoare la insolvență. De asemenea, își propune să aducă schimbările necesare pentru a crește competitivitatea firmelor românești prin acces la finanțare, în special fonduri nerambursabile pentru cercetare și inovare, pentru digitalizarea administrației publice. 
Ion-Narcis Mircescu este căsătorit și are doi copii.
 
  1. Dan Ivan (Maramureș)
Dan Ivan este inginer, absolvent al Facultății de Inginerie (5 ani) din cadrul Universității de Nord Baia Mare, secția Utilaje și Instalații de Proces. A ocupat timp de aproape 20 de ani diverse funcții în companii private, în cadrul cărora a contribuit direct la dezvoltarea lor, prin atragerea de furnizori internaționali, diversificarea portofoliilor de produse și atragerea de fonduri europene. Dan activează civic ca membru fondator și președinte al Asociației Ioana-Maria, un ONG ce reușește să facă viața mai frumoasă multor copii diagnosticați cu Sindromul Down din Baia Mare. Printre prioritățile ca și senator se numără: consolidarea unui sistem școlar incluziv pentru copiii cu nevoi speciale și pentru cei proveniți din medii defavorizate; modificarea legislației privind alegerile locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale prin introducerea votului electronic începând cu alegerile organizate în anul 2024; stimularea companiilor care investesc în învățământul dual.
Dan are 42 de ani, este căsătorit și are doi copii.
 
  1. Alexandru Robert Zob (Satu Mare)
Alexandru Zob a studiat Tehnologia si designul produselor din piele si înlocuitori la Facultatea de Textile si Pielarie, Oradea,și are un master în Managementul calității si protecția consumatorului in domeniul textile-pielarie, Oradea, după care a devenit antreprenor, conducând în prezent o fabrică de încălțăminte în orașul natal, Negrești-Oaș și în alte doua localități din județ. Ca antreprenor, și-a propus să promoveze crearea unui cadru legislativ stabil și favorabil afecerilor locale, care să contribuie direct la dezvoltarea zonelor respective precum și un sistem educational incluziv și, în același timp, relevant pentru nevoile economiei românești.  
Alexandru are 34 de ani, este căsătorit și are un copil.
 
  1. Cernic Sebastian (Bacău)
Cernic Sebastian a absolvit Facultatea de Economia Afacerilor-Marketing din cadrul Universității "George Bacovia" din Bacău și este în prezent director zonal al unui mare holding românesc ce are în portofoliul său cunoscute mărci de ape minerale și de vinuri A mai ocupat poziții de conducere în departamente de marketing și vânzări ale altor mari companii din domeniul ospitalității și FMCG. De asemenea, timp de mai mulți ani, a lucrat ca manager în domeniul ospitalității, în Regatul Unit. Vorbește fluent engleză și italiană.
Sebastian are 38 de ani, este căsătorit și are doi copii.
 
  1. Andrei Postică (Galați)
Andrei Postică este Manager Proiect–expert fonduri europene – în cadrul Agenției de Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud Est, Brăila, responsabil de monitorizarea implementării proiectelor finanțate prin POR. A absolvit Universitatea Dunărea De Jos –Facultatea de Mecanică -din Galaţi și mai multe cursuri de formare în achiziţii publice, fiind certificat pentru activitatea de achiziții publice. Este un susținător al unei administrații publice centrale și locale eficiente, moderne, digitale și  care lucrează în interesul cetățenilor. În plus, Andrei vrea ca inițiativa cetățenească 'Fără penali în funcții publice' să devină o realitate, prin organizarea unui referendum în acest sens și prin aplicarea rezultatelor acestuia. 
 
  1. Costel Vicol (Tulcea)
Costel Vicol este de profesie economist fiind, în prezent, șef de șantier la Tulcea. A absolvit Facultatea de Management Financiar Contabil din cadrul Universității Spiru Haret din Constanța. A lucrat în România și în Regatul Unit în diverse poziții manageriale în special în domeniul construcțiilor de nave, unde a învățat să conducă echipe mari de oameni, să empatizeze cu nevoile lor, să le ofere informații și să ia decizii, să construiască împreună proiecte. Este un adept al reducerii birocrației și a cerințelor de hârtii inutile, a digitalizării complete a procesului de înființare a firmelor astfel încât potențialul antreprenorial să fie descătușat. Vorbește fluent engleza. 
Costel Vicol este căsătorit și are un copil.
 
  1. Cosmin Viașu (Sălaj)
Cosmin Viașu a absolvit Facultatea de Stiinte Economice a Universității din Oradea, profilul Managementul firmei, și deține un Master în Managementul dezvoltări afacerilor la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent este antreprenor, director al unei firme care activează în domeniul construcțiilor și hidroizolațiilor. Intrat în politică mânat de dorința de a face viața mai ușoară antreprenorilor români.
Cosmin vorbeste engleza la nivel conversational. Are 44 de ani și este căsătorit.
 
  1. Anca Dragu (București)
De profesie economist, Anca Dragu a fost ministru al Finanțelor în Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2017. A fost primul ministru al Finanțelor care a dezvoltat o platformă publică dedicată cheltuielilor și veniturilor bugetului general, un instrument care a contribuit semnificativ la creșterea transparenței finanțelor publice.
Anca Dragu deține o diplomă de licență și un doctorat în Economie la Academia de Studii Economice din București, un master în Politici Publice și Instituții Europene, absolvit în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București și a urmat un program de studii postuniversitare în cadrul Universităților George Washington și Georgetown prin Programul de burse pentru Europa Centrală și de Est.
În decursul a 24 de ani de activitate profesională atât la nivel național, cât și internațional în mediul public și privat, a fost analist economic și consilier al directorului general adjunct  în cadrul Comisiei Europene, Direcția Generală pentru Economice și Finanțe, după o experiență de 12 ani în cadrul biroului Fondului Monetar Internațional din București. De asemenea, a lucrat ca economist în cadrul Băncii Naționale a României și a făcut parte din echipa de conducere E.ON România.
 
  1. Cristi Berea (Iași)
Cristi Berea este cadru didactic asociat în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Iasi, unde reușeste să îmbine teoria cu exemplele practice din companiile în care a lucrat. Este doctor în Marketing cu o lucrare despre Studiul trasaturilor de inteligenta emotionala specifice persoanelor implicate in negocieri din Romania, absolvent al Facultății de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatății Alexandru Ioan Cuza, specialitatea management, coordinator al departamentului de operațiuni al unui important trust din domeniul alimentar și al ospitalității.  Este formator autorizat și expert în achiziții publice. Este adeptul implementării unor măsuri de creștere a eficienței administrației publice astfel încât instituțiile publice și companiile din subordinea administrației centrale și locale să fie competitive, la dispoziția cetățenilor, oferind servicii de calitate.
Cristi Berea vorbește fluent engleza. Este necăsătorit. 
 
  1. Cosmin Poteraș (Dolj)
Cosmin Poteraș este de profesie inginer software și are experiență profesională de peste 13 ani în domeniul IT, în mediul privat.  A dezvoltat soluții software pentru firme partenere din Germania, SUA și Marea Britanie. Timp de 10 ani a activat în învățământul superior, ca asistent universitar în cadrul Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova. A obținut un doctorat în Calculatoare și Tehnologia Informației la aceeași universitate.
Principalele preocupări ale lui Cosmin sunt legate de domeniul educației: pornind de la asigurarea accesului la educație al tuturor copiilor, în special al celor vulnerabili (datorită situației materiale precare, etniei, dizabilității etc) și terminând cu schimbări substanțiale în învățământul universitar (eliminarea factorului politic din actul de conducere, reformarea sistemului de evaluare a universităților, reformarea sistemului de promovare a cadrelor universitare, creșterea calității actului educațional, adecvarea la piața muncii, susținerea tinerilor cercetători, etc). Vorbește fluent engleza.
Cosmin are 36 de ani, este căsătorit și are un copil.
 
  1. Gheorghiță Mîndruță (Suceava)
Gheorghiță Mîndruță este licențiat în științe juridice și deține un Master în Securitate Comunitară și Terorism. Este militar în rezervă, cu o experiență de 21 ani în armata română. Ca militar a participat la 3 misiuni externe, în Bosnia Hertegovina sub mandat NATO, în Afghanistan și Sudan sub mandat ONU. În 2011 a trecut in rezervă și a devenit angajat ONU în misiunile din Sudanul de Sud și Libia, contribuind activ la programele de asistență umanitară pe care ONU le are în derulare în aceste țări. Cariera militară din România si cei peste 10 ani de activitate în Organizația Națiunilor Unite îi asigură o experiență vastă în domeniul apărării și siguranței naționale, experiență care i-a format un mod de viață disciplinat și ordonat.
Gheorghiță Mîndruță vorbește fluent limba engleză.
Este necăsătorit.
 
  1. Dragoș Popescu (Dâmbovița)
Dragoș Popescu este de profesie inginer geolog. A absolvit Facultatea de Geologie și Geofizică din București, cursurile de licență fiind completate cu cele ale unui Master în Petrologie și Metalogenie. În cei 20 de ani de activitate a lucrat atât în echipe de mari dimensiuni cât și individual, aplicând cunoștințele acumulate în timpul studiilor universitare dar, în același timp, continuând procesul de formare profesională în domenii conexe .
Pornind de la faptul că a fost implicat în multe proiecte de cercetare care presupuneau mersul pe teren, în natură, Dragoș va propune inițiative legislative pentru eficientizarea și transparentizarea sistemului de control al reglementărilor de mediu și pentru punerea în aplicare a tuturor prevederilor din Planul Național de Gestionare a Deșeurilor astfel încât protejarea mediului și atingerea obiectivelor de reciclare să devină realitate.
 
 



Go to top