Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita oficială a delegației Comisiei pentru politică externă din Senatul României în Republica Moldova

Delegația Comisiei pentru politică externă din Senatul României, condusă de senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei, compusă din senatorii Cristian Bordei, secretar al Comisiei, Ion Prioteasa și Laurențiu Antonio Alfred Mihai, membri ai Comisiei, a efectuat, în perioada 14-15 octombrie 2024 o vizită oficială la Chișinău, la invitația președintei Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova, Ina Coșeru.
Vizita delegației parlamentare române vine în continuarea dialogului aprofundat și a relației speciale dintre România și Republica Moldova, atât pe dimensiunea cooperării bilaterale, cât și în contextul demersurilor întreprinse de statul vecin pentru integrarea în Uniunea Europeană.
În cadrul vizitei au avut loc întrevederi cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, cu vicepreședinta forului legislativ, Doina Gherman, cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, cu ministrul afacerilor externe Mihai Popșoi, și cu membri ai  Comisiei politică externă și integrare europeană, condusă de președinta Comisiei, Ina Coșeru.
Discuțiile dintre cele două părți au confirmat relația specială, de parteneriat strategic, fundamentat pe identitatea de cultură și de limbă, dintre România și Republica Moldova.
În cadrul întrevederilor, o atenție deosebită a fost acordată parcursului european al Republicii Moldova, demersurilor realizate de instituțiile de la Chișinău în cadrul procesului de negociere, fiind subliniată importanța menținerii unei dinamicii accentuate a dialogului cu autoritățile de la Bruxelles și cu oficialii capitalelor europene.
Președintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlățean, a reiterat sprijinul deplin al autorităților române pentru parcurgerea capitolelor de negociere în vederea aderării la UE, inclusiv prin derularea de către România a unor programe de formare profesională a experților instituțiilor din Republica Moldova cu atribuții în procesul de integrare europeană.
De asemenea, a fost evidențiată necesitatea promovării unei comunicări publice proactive prin care să fie crescut gradul de conștientizare al cetățenilor din Republica Moldova cu privire la beneficiile aduse integrarea în familia europeană.
Oficialii de la Chișinău au exprimat aprecierea pentru sprijinul vital acordat de România în proiectele de reformă, dezvoltare și creștere a rezilienței Republicii Moldova, fiind menționate acțiunile întreprinse în domeniul infrastructurii rutiere și feroviare, sectorului energetic, educației, protecției față de atacurile cibernetice și combaterii acțiunilor de dezinformare, manipulare și de destabilizare generate de Federația Rusă, intensificate în special în contextul alegerilor prezidențiale și al Referendumului pentru integrare europeană care se vor desfășura în Republica Moldova la 20 octombrie 2024.
Discuțiile au pus în evidență importanța fundamentală ca, după alegerile prezidențiale și respectiv, Referendumul pentru integrare europeană, să fie aprobată democratic, prin votul cetățenilor, continuitatea politică a orientării pro-europene și a procesului intern de reformă democratică, menit să conducă, în final, la aderarea Republicii Moldova la UE în orizontul anilor 2030, asumat ca obiectiv de aderare la Uniunea Europeană la Chișinău.



Go to top