Senatorii PSD și PNL au votat împotriva inițiativei USR care ar fi permis părintelui care a obținut în instanță ordin de protecție să poată călători în străinătate alături de copilul minor, fără a mai fi nevoit să obțină declarația notarială de la părintele agresor.
România, potrivit datelor oficiale, are o problemă majoră legată de violența domestică, iar în cele mai multe cazuri în care se solicită ordin de protecție în instanță e vorba de cazuri de violență asupra femeilor. Inițiativa legislativă a parlamentarilor USR Oana Țoiu, Radu Mihail și Iulian Lorincz ar fi asigurat protecția părinților și a copiilor care au reușit să iasă din situații de violență domestică și care au ordine de protecție. Un părinte trecut printr-o situație violentă în familie are nevoie de sprijin din partea statului, nu de noi piedici atunci când reușește să scape de abuzuri.
„Femeile și copiii în astfel de situații trebuie să aibă libertatea de a călători în baza ordinului de protecție emis de instanță. Pentru multe dintre victimele violenței domestice, călătoria în străinătate nu este un lux, ci refugiul la o soră, la un frate sau la părinții care muncesc acolo. Înseamnă șansa unui nou început. A le obliga să stea la taclale cu agresorul, să-i ceară acestuia aprobarea este absurd”, afirmă Radu Mihail, senator USR.
Senatorii PSD și PNL au respins alte trei inițiative legislative USR care ar fi contribuit la reformarea sistemului sanitar din România și ar fi pus interesele și drepturile pacientului pe primul plan. Prima este legată de posibilitatea ca asiguratul să-și aleagă asigurătorul pentru serviciile de sănătate, a doua inițiativă USR interzice oricare formă de presiune sau condiționare de către personalul medical sau nemedical din spitalele publice pentru a determina pacientul să recurgă la serviciile medicale în spitalele private și încadrarea acestei forme de presiune/condiționare ca abatere disciplinară. Cea de-a treia propunere legislativă USR în interesul cetățenilor, respinsă de majoritatea PSD-PNL, viza eliminarea obligației de plată a unei contribuții duble pentru asigurările sociale de sănătate în cazul persoanelor care obțin venituri din salarii și activități independente.
Votul dat de senatorii PSD și PNL nu s-a bazat pe contraargumente tehnice în beneficiul românilor, ci doar pe dorința de „a trânti” la vot proiectele USR.