Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea Anca Paliu Dragu, din partea USR PLUS a fost aleasă Președinte al Senatului

Senatoarea Anca Paliu Dragu, din partea USR PLUS a fost aleasă Președinte al Senatului, devenind prima femeie din istoria de 150 de ani a instituției care ocupă această funcție. Anca Paliu Dragu a fost aleasă cu 75 de voturi ”pentru” și 51 ”împotrivă”.
Anca Paliu Dragu: Voi fi un preşedinte al Senatului echidistant şi corect, nu voi ţine cont de culoarea politică. Îmi doresc ca întreg mandatul acestui Senat să stea sub auspiciul noţiunii de respect. Respect pentru cetăţenii acestei ţări, respect pentru cei pe care îi reprezentăm, respect faţă de colegi. Respectul, din punctul meu de vedere, înseamnă în primul rând să conştientizăm faptul că un senator nu se află deasupra legii, ci trebuie să fie în slujba şi în serviciul cetăţenilor.”
Anca Paliu Dragu a subliniat că una din prioritățile sale va fi simplificarea procedurilor birocratice, prin creşterea gradului de digitalizare, astfel încât instituția să se adapteze cerințelor noii realități.
De profesie economist, Anca Dragu a fost ministru al Finanțelor în Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2017. A fost primul ministru al Finanțelor care a dezvoltat o platformă publică dedicată cheltuielillor bugetului general, un instrument care a contribuit semnificativ la creșterea transparenței finanțelor publice.
Anca Dragu deține o diplomă de licență și un doctorat în Economie la Academia de Studii Economice din București, un master în Politici Publice și Aderare la UE, absolvit în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București și a urmat diferite programe în cadrul Universității Georgetown, Programul de burse pentru Europa Centrală și de Est și în cadrul Universității George Washington, Washington DC.
În decursul a 24 de ani de activitate profesională atât la nivel național, cât și internațional în mediul public și privat, a fost analist economic în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene, după o experiență de 12 ani în cadrul biroului Fondului Monetar Internațional din București. De asemenea, a lucrat ca economist în cadrul Băncii Naționale a României și a făcut parte din echipa de conducere E.ON România.
Iată, în continuare, discursul integral ținut de d-na Senator Ancas Paliu la investirea sa în funcția de Președinte al Senatului României: ” că îşi doreşte ca mandatul său să stea sub auspiciul noţiunii de respect, menţionând că va fi un preşedinte echidistant şi corect, fără să ţină cont de culoarea politică.

"Doamnelor Senatoare, domnilor Senatori, dragi colegi,
țin să le mulțumesc cetîțenilor românie care ne-au ales să-i reprezentăm în Senatul României. Această încredere ne responsabilizează și ne obligă să ne depășim limitele, pentru a produce cele mai bune rezultate pentru românii din țară dar și pentru românii din străinătate. Acest deziderat îl putem duce la îndeplinire doar dacă lăsăm deoparte lucrurile care ne despart, viziunile și ideile politice diferite, pentru a ne concentra în aceste vremuri dificile pe ceea ce ne unește, și anume binele, bunăstarea și prosperitatea  românilor.
În ceea ce mă privește, vă asigur că voi fi un preşedinte al Senatului echidistant şi corect, nu voi ţine cont de culoarea politică ci de interesele celor care ne-au ales. Îmi doresc ca întreg mandatul acestui Senat să stea sub auspiciul noţiunii de respect. Respect pentru cetăţenii acestei ţări, respect pentru cei pe care îi reprezentăm, respect faţă de colegi. Respectul, din punctul meu de vedere, înseamnă în primul rând să conştientizăm faptul că un senator nu se află deasupra legii, ci trebuie să fie în slujba şi în serviciul cetăţenilor. Respect înseamnă că Senatul trebuie să revină la rolul său legitim, adică un for al dezbaterilor şi nu un instrument al intereselor înguste, de grup. Politicienii trebuie să se gândească exclusiv la binele public, nu la binele personal.
Îmi propun ca Senatul României să fie o instituţie transparentă, deschisă oamenilor, să recâştigăm prin deschidere şi profesionalism încrederea românilor în Parlament - instituţia cea mai importantă şi reprezentativă într-o democraţie. Din păcate, în acest moment, Parlamentul se află la cote minime în ceea ce priveşte gradul de încredere, sub 10% în ultimele sondaje, pe ultimul loc între instituţiile statului român.
Îmi propun să creştem gradul de digitalizare a instituţiei Senatului pentru a simplifica procedurile birocratice ce consumă timp şi pentru a veni mai aproape de cetăţean, facilitând accesul oricărui cetăţean român la documentele de interes public şi la activităţile pe care le desfăşurăm.

Stimați colegi, vremurile sunt în schimbare, clasa politică şi Parlamentul trebuie să se adapteze. Îmi propun, de asemenea, să legiferăm în baza studiilor de impact şi analizelor de oportunitate şi să creştem capacitatea Parlamentului de a urmări rezultatele aplicării legilor. Să legiferăm cu bună credinţă, având în vedere exclusiv bunăstarea şi interesele românilor.

Dragi colegi, mă aflu aici, în faţa dumneavoastră, într-o ipostază în care s-au mai aflat 46 de persoane, atâţia preşedinţi având Senatul din 1864 de la înfiinţare şi până astăzi. Astăzi este o premieră, asistăm la un moment unic în istoria României, prima zi în care preşedintele Senatului - cel de-al doilea om în stat - este o femeie. Un gând care mă onorează şi mă responsabilizează. Sper ca acest moment să reprezinte o încurajare şi o motivaţie în plus pentru implicarea cât mai multor femei în politică şi în viaţa socială în general. România are nevoie de empatia, de grija și căldura pe care femeile le au.

Dragi colegi, cred și sunt convinsă că vă doriți cu toții ca la finalul celor patru ani de mandat să ne bucurăm de o Românie cu un nivel de trai mai ridicat, de o Românie ferm ancorată în spațiul valorilor europene și euroatlantice ,de o Românie lider în regiune, respectată de toți partenerii externi. Eu cred că România trebuie și poate deveni cea mai importantă economie din regiune. Spor la treabă, dragi colegi!”
 
 



Go to top