Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea USR Anca Dragu: ”8 Mai, Ziua egalității de șanse”

Senatoara USR de București, Anca Dragu, atrage atenția că 8 mai este Ziua egalității de șanse și are ca scop promovarea egalității de șanse între sexe, ca parte integrantă a politicii sociale.

Într-o declarație politică, senatoarea USR Anca Dragu consideră că ar trebui să existe și o zi a egalității șanse pentru toate domeniile, pentru toți oamenii, femei, bărbați, fie ca sunt din mediul urban, fie că sunt din mediul rural, fie că este rrom, fie că este evreu sau alta minoritate, fie ca are dizabilități sau nu. Anca Dragu atrage atenția că atunci când vorbim despre egalitatea de șanse între femei și bărbați sau între tineri și seniori, întâlnim frecvent confuzia dintre drepturi și privilegii.

Anca Dragu: ”Pentru a îndrepta efectele trebuie să înțelegem cauzele și să acționăm asupra lor. Ca parlamentari nu e suficient doar să proclamăm prin lege egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Trebuie să facem un pas mai departe și să reglementăm domeniile în care se manifestă cauzele principale care conduc la inegalitatea de gen.”

Concluzia declarației politice a senatoarei USR de București, Anca Dragu, este că privilegiile se câștigă prin muncă, nu se acordă prin lege, iar legea trebuie să garanteze drepturi fundamentale, nu să acorde privilegii.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Ziua egalității de șanse
8 mai este declarată ca Ziua egalității de șanse între femei și bărbați și are ca scop promovarea egalității de șanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale. Din punctul meu de vedere cred ca ar trebui să avem o zi a egalității șanse pentru toate domeniile. All equality in all polices. Egalitatea de sanse trebuie sa fie pentru toți oamenii, femei, bărbați, fie ca sunt din mediul urban, fie că sunt din mediul rural, fie că este rrom, fie că este evreu sau alta minoritate, fie ca are dizabilități sau nu.
Atunci când vorbim despre egalitatea de șanse între femei și bărbați sau între tineri și seniori, întâlnim frecvent confuzia dintre drepturi și privilegii.
Deseori, atunci când femeile cer să li se respecte drepturile, mulți înțeleg că femeile vor anumite privilegii și un tratament preferențial. În realitate, nimeni nu cere privilegii: nici femeile, nici tinerii, nici alte categorii care sunt afectate de anumite stereotipuri sociale și profesionale.
Ceea ce cer femeile este egalitatea de șanse. Competiția e deschisă pentru toată lumea. Dar vrem garanția că toți pleacă de la aceeași linie de start și toată lumea să fie cronometrată cu același cronometru.
Ca femeie în politică nu cer privilegii – cer doar să fiu tratată în același fel ca și colegii mei, după competențele și pregătirea mea.
Da, sunt femeie și am idei și principii pe care le promovez. Îmi doresc însă să am șanse egale cu orice bărbat de a ocupa o funcție politică dacă am pregătirea și competențele necesare pentru a ocupa acea funcție.
Stimați colegi,
Dacă ar fi să comentăm datele statistice referitoare la participarea echilibrată a femeilor și bărbaților la procesul de decizie în viața politică, ar trebui să considerăm că femeile sunt incompetente iar bărbatii mai competenti decât acestea?
Există un stereotip social care mă însoțește încă înainte de a deveni parlamentar: stereotipul că o femeie în Parlament reprezintă ceva neobișnuit, senzațional. Compar mereu cazul meu cu cazul altor parlamentari care au fost femei în legislaturile anterioare.
Tratamentul este însă diferit atunci când un parlamentar este femeie. Iar din acest motiv putem spune că avem de-a face cu o stereotipie socială. În toate discuțiile. În toate discuțiile cu jurnaliștii sunt întrebată cum e să fii femeie în politică, iar toți se așteaptă la răspunsuri neobișnuite.
Îmi doresc ca astfel de stereotipii să nu se mai manifeste în Parlamentul României. Votul meu este egal cu votul tuturor celorlalți colegi. Am aceleași răspunderi și aceleași obligații. Nu cer privilegii și nici tratament preferențial. Vreau doar să fiu tratată și respectată la fel ca orice alt parlamentar, bărbat sau femei, tânăr sau mai în vârstă. Asta înțeleg eu prin egalitate de șanse.
Stimați colegi,
E important să insistăm pe această distincție dintre drepturi și privilegii, mai ales ca parlamentari care avem puterea de a legifera, inclusiv în acest domeniu al egalității de șanse dintre femei și bărbați.
Privilegiile se câștigă prin muncă, nu se acordă prin lege. Așadar, legea trebuie să garanteze drepturi fundamentale, nu să acorde privilegii.
Pentru a îndrepta efectele trebuie să înțelegem cauzele și să acționăm asupra lor. Ca parlamentari nu e suficient doar să proclamăm prin lege egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Trebuie să facem un pas mai departe și să reglementăm domeniile în care se manifestă cauzele principale care conduc la inegalitatea de gen.”



Go to top