Propunerea USR ca tinerii care fac internship să rămână cu bani mai mulți în buzunar prin reducerea taxării a fost respinsă de senatorii PSD și PNL.
Conform inițiativei parlamentarilor USR Raoul Trifan, Adina Săniuță și Oana Țoiu, indemnizația de internship ar fi fost taxată doar dacă aceasta este mai mare decât salariul de bază minim brut pe țară. Adică statul să ia bani doar pe diferența dintre indemnizația de internship și valoarea salariului de bază minim brut pe țară.
Astfel, un tânăr aflat într-un stagiu ca intern ar putea fi plătit cu 1.650 de lei, brut, echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe țară care, la data de 1 ianuarie 2024, era de 3.300 de lei. După plata taxelor (impozit pe venit + contribuții sociale obligatorii), un intern rămâne cu un salariu net de doar 990 de lei.
Conform inițiativei USR, un intern ar primi „în mână” cel puțin 1.650 de lei, iar indemnizațiile mai mici de 3.300 de lei le-ar reveni integral tinerilor. Doar indemnizațiile ce depășesc 3.300 de lei brut ar urma să fie impozitate și doar pe diferența de la 3.300 la valoarea propriu-zisă a indemnizației primite de fiecare tânăr în parte.
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Senat, Adina Săniuță, care este și cadru didactic universitar, spune că studenții care nu reușesc să intre într-un program de internship în timpul facultății au mari probleme după absolvire, atunci când încearcă să intre pe piața muncii.
„PSD și PNL arată din nou că nu înțeleg cum funcționează societatea. Când șomajul în rândul tinerilor este foarte ridicat, majoritatea PSD-PNL votează împotriva inițiativei prin care se dorește stimularea tinerilor să acceseze programe de internship, cu toate că în toate comisiile le-am demonstrat că statul și-ar recupera investiția - prin eliminarea taxelor pentru indemnizația internship - în circa trei luni și, în plus, odată ce un tânăr se angajează, statul iese în câștig cu fiecare lună în care încasează bani din taxele pe munca noilor angajați”, susține Adina Săniuță.
La rândul său, senatorul USR Raoul Trifan, membru în Comisia pentru tehnologia informației din Senat, spune că, în timp ce economia are nevoie ca de aer de tineri bine pregătiți, unii doar se prefac că-i ajută pe aceștia să fie competitivi pe piața forței de muncă.
Raoul Trifan: „Tinerii sunt importanți, dar nu și pentru PSD-PNL. Cele două partide au respins o inițiativă legislativă care ar fi adus mai mulți bani în buzunarele tinerilor care se angajează pentru prima oară, în regim de internship. Asta este grija pe care cele două partide o poartă pentru noua generație. Dacă nu ești de-ai lor, nu contezi pentru ei. Acesta este mesajul pe care PSD și PNL l-au dat în plenul Senatului.”
Mulți angajatori se plâng că sistemul de învățământ din România nu deservește corespunzător nevoile economiei reale, iar tinerii care termină școala nu au deprinderile necesare pentru joburile din ziua de azi, necesitând o perioadă mai lungă de acomodare la locul de muncă. Prin măsura propusă de USR, atât angajatorii, cât și tinerii ar fi motivați să se înscrie în programe de internship care ar conduce la creșterea expertizei tinerilor și a angajării ulterioare pe posturi permanente, cu salarii corespunzătoare.
România ocupă unul dintre ultimele locuri în Uniunea Europeană în privința ratei de angajare a tinerilor cu vârste între 15 și 29 de ani. Mai puțin de două treimi dintre cei care nu urmează nicio școală și doar 2,5% dintre cei care sunt într-un program de educație au și loc de muncă, față de media europeană de 74%, respectiv 25% (conform datelor Eurostat).