Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatoarei Elena-Simona Spătaru la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatoarea Elena-Simona Spătaru, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și președintă a Comisiei pentru constituționalitate a Senatului, a luat parte joi, 30 noiembrie și vineri, 1 decembrie a.c. la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului ale cărei lucrări s-au desfășurat la Biroul Consiliului Europei de la Paris.
 
Membrii comisiei au intervievat, potrivit competenței legale, cei trei candidați pentru funcția de comisar al Consiliului Europei pentru drepturile omului: Michael O’Flaherty (Irlanda), director al Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale, Meglena Kuneva (Bulgaria), ambasadorul UE la Consiliul Europei și Manfred Novak (Austria), profesor de drept internațional și drepturile omului la Universitatea din Viena.
 
Senatoarea Spătaru a luat parte la dezbateri și la vot în urma cărora a fost stabilită o ordine de preferință a candidaților, care a fost transmisă Biroului APCE. Plenul Adunării va alege viitorul comisar al Consiliului Europei pentru drepturile omului dintre cei trei candidați, cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 22-26 ianuarie 2024).
 
De asemenea, în urma examinării unui proiect de raport propus de parlamentarul britanic Lord Richard Keen (Grupul Conservatorilor și Alianța Democraților – CE/AD), comisia a adoptat, cu majoritate de voturi, un proiect de rezoluție și un proiect de recomandare pe tema proceselor de reparație și de reconciliere în vederea depășirii conflictelor trecute și edificării unui viitor pașnic – problematica măsurilor reparatorii juste și echitabile.
 
Potrivit proiectelor de rezoluție și de recomandare, care vor fi înaintate spre dezbatere și vot final în cadrul sesiunii de iarnă a APCE, Consiliul Europei ar urma să instituie un proces de mediere, care să vină în ajutorul statelor membre aflate în postura de a își soluționa dispute postconflict. Un asemenea mecanism, subliniază propunerea comisiei, ar fi complementar instrumentelor juridice existente la nivelul Consiliului Europei, dar în ceea ce privește cauzele interstatale de pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) ar putea oferi un set mai extins de mijloace, mai bine adaptate, pentru a face față complexității situațiilor postconflict și pentru a veni în întâmpinarea nevoilor victimelor.
 
În continuare a fost organizată o audiere în contextul pregătirii proiectului de raport al parlamentarului eston Eerik-Niiles Kross (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa/ALDE): Sancționarea persoanelor aflate pe lista Kara-Murza. Membrii comisiei i-au audiat pe Evghenia Kara-Murza, soția activistului de opoziție rus Vladimir Kara-Murza și coordonatoarea în materie de advocacy a Fundației Rusia Liberă, precum și pe Bill Browder, șeful Campaniei „Dreptate pentru Magnițki”.
 
O a treia audiere a fost organizată în pregătirea proiectului de raport: apărătorii drepturilor omului: avertizorii de integritate (raportor:  Emanuelis Zingeris, Lituania, Grupul Partidului Popular European/PPE). Au fost audiați Serghei Cristo, avertizor de integritate, Anna Myers, director al Rețelei Internaționale a Avertizorilor de Integritate și Jean-Philippe Foegle, expert în avertizorii de integritate și cercetător. De menționat că România a adoptat, în această materie, Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public, care a transpus Directiva UE 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.
 
Totodată, membrii Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului au discutat și despre măsurile de follow-up în urma reuniunii Subcomisiei pentru executarea hotărârilor CEDO (Zagreb, 13-14 noiembrie 2023), care a înaintat Adunării propunerea creării unei rețele a reprezentanților pentru implementarea deciziilor CEDO. Propunerea subcomisiei a fost preluată în proiectul de raport: Implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului – al doisprezecelea raport (raportor: Constantinos Efstathiou, Cipru, Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor/SOC).
 
Următoarea reuniune a Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului va avea loc în cadrul Sesiunii de iarnă a Adunării, care se va desfășura, la Strasbourg, în perioada 22-26 ianuarie 2024.



Go to top