Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: ”Nu putem, nu trebuie să asistăm pasiv la procesul de erodare a mecanismelor democratice în România!”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, atrage atenția asupra procesului, din ce în ce mai vizibil, din ce în ce mai accelerat, de subminarea a mecanismelor democratice.

Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei arată că și în Ungaria vecină acest proces de instaurare a unui regim i-liberal a început încet pentru ca apoi să devină politică de partid și de stat.

Cristian Bordei: De ce dau atâta atenție vecinilor noștri? Pentru că se poate observa același trend cum accelerează și în România. Presa este cumpărată sau redusă la tăcere prin diferite metode iar instituțiile nu reacționează atunci când cazul este făcut public, vezi cazul Șercan și nu numai. Instituțiile publice sunt tot mai politizate și populate cu impostori care se dedau corupției iar acele instituții care ar trebui să se ocupe de stoparea acestor fenomene, ce să vezi? Sunt și ele politizate și acționează în beneficiul altor agende decât cea a cetățenilor.”

În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, explică întreg mecanismul prin care banii europeni au fost folosiți, cu cinism, pentru a finanța euroscepticismul. Acesta este un mecanism pervers prin care investițiile venite în mare parte din fondurile europene, sunt folosite de Orban acum pentru a sfida Europa, o Europă naivă, despre care Orban propagă un discurs ipocrit, venit de la Moscova, în care occidentul este răul suprem.
 
La final, senatorul USR Cristian Bordei avertizează că dacă nu ne trezim acum, vom ajunge și mai rău, pe mâna unui dictator, iar toate sacrificiile noastre din`89 încoace vor fi fost în zadar.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
”De-democratizarea României
 
 
Comisia Europeană a declanșat mecanismul de suspendare a fondurilor europene pentru Ungaria, după ce guvernele lui Viktor Orban, au călcat în picioare, în repetate rânduri, principiile democratice care stau la baza Uniunii Europene, drepturile omului, libertatea presei și nu au eradicat corupția. Din contră.
 
Budapesta a sfidat la orice pas avertismentele Uniunii Europene, ba mai mult, într-o perioadă în care tot continentul a strâns rândurile în fața unui agresor, Viktor Orban a ieșit din linia propriilor aliați, continuând sfidător relațiile prietenoase cu un regim criminal.
 
Acești pași ai Comisiei Europene care vizează Ungaria au venit prea târziu, la fel ca sancțiunile impuse Rusiei. În acest moment, micul dictator de la Budapesta se bucură de o largă susținere populară internă deși semnele bolii sale sunt evidente. Cum a reușit asta? Prin punerea presei sub control, prin schimbarea legislației electorale dar și prin investiții. Cum ar spune românul de rând "a furat dar a și făcut".
 
Investițiile se bazează în mare parte pe fondurile europene, venite de la aceeași Europă, din păcate naivă, pe care Orban acum o sfidează și despre care Orban propagă acel discurs ipocrit, venit de la Moscova, în care occidentul este răul suprem. Occidentul decadent, occidentul corupt, occidentul fără Dumnezeu dar copiii celor mai mari promotori ai acestui discurs studiază în școlile "occidentului decadent". Bogații Rusiei își fac concediile în resorturile de lux sau în propriile vile somptuoase ale "occidentului cel fără Dumnezeu" iar banii îi țin tot în băncile țărilor "corupte" din vest.
 
De ce dau atâta atenție vecinilor noștri? Pentru că se poate observa același trend cum accelerează și în România. Presa este cumpărată sau redusă la tăcere prin diferite metode iar instituțiile nu reacționează atunci când cazul este făcut public, vezi cazul Șercan și nu numai. Instituțiile publice sunt tot mai politizate și populate cu impostori care se dedau corupției iar acele instituții care ar trebui să se ocupe de stoparea acestor fenomene, ce să vezi? Sunt și ele politizate și acționează în beneficiul altor agende decât cea a cetățenilor. Acest lucru se poate demonstra simplu, făcând doar o comparație între ce declară instituția că va face și ce ajunge să facă în realitate.
 
Dacă mai există oameni de bună credință prin instituțiile României, acum este momentul să ceară ajutor, să iasă în față și să expună toate problemele create de politic și de grupurile de interese care le sugrumă pentru propriul beneficiu.Deja e târziu dar dacă nu ne trezim acum vom ajunge și mai rău, pe mâna unui dictator, iar toate sacrificiile noastre din`89 încoace vor fi fost în zadar. ”
 
 



Go to top