Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie: ”Publicați toate tezele de doctorat și de licență pentru a pune capăt plagiatului, cancerul care distruge școala românească!”

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie consideră că transparența constituie cel mai bun indicator al integrității morale a unei instituții precum și a încrederii de care ea se bucură în rândul societății.
Într-o declarație politică, Ștefan Pălărie condamnă detașarea cu care lumea academică românească a început să privească plagiatul, o practică prin care se girează impostura și furt intelectual.

Ștefan Pălărie: ”Cu cât o instituție este mai integră cu atât este mai transparentă. Cu cât este mai transparentă cu atât se bucură de un grad mai mare de încredere din partea societății. Din păcate România continuă să fie țara în care jurnaliștii de investigație ce publică date despre presupusele “fabrici de doctorate” primesc amenințări cu moartea. Plagiatul nu este doar furt, ci și o practică cu un profund caracter imoral, pentru că cei care plagiază nu au nicio rezervă în a-și aroga meritele pentru o muncă la care nu au contribuit cu nimic. Astfel, ei le fură adevăraților autori șansa de a fi valorizați și recunoscuți corespunzător.”

Soluția propusă de Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie este simplă: publicarea și transparentizarea tuturor tezelor de licență, a disertațiilor și a lucrărilor de doctorat, precum și a diplomelor de bacalaureat, de licență, master și doctorat, eliberate de către unitățile și instituțiile de învățământ din România. Și asta cât mai repede.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice: 

“Etica și integritatea sunt valori care se cultivă și respectă pe tot parcursul educațional, existând regulamente clare care prevăd consecințele nerespectării acestor valori pentru toți cei implicați. Cultura integrității se transmite atât prin comportamente și norme instituționale, cât și prin repere curriculare.”
Acesta este un fragment din Programul de Guvernare 2020-2024, din cadrul capitolului dedicat educației. Este o viziune care ne poate apropia de cea a altor state europene, ce au universități de tradiție în care integritatea și înaltele standarde de etică merg mână în mână cu performanța academică de nivel superior. Astfel de universități se bucură de notorietate la nivel mondial, atrăgând anual zeci de mii de studenți din întreaga lume.
 
Nu este o simplă întâmplare, ci un mod de a face lucrurile foarte bine gândit și implementat, care funcționează și dă rezultate. Doar prin cultivarea integrității și  promovarea eticii profesionale se poate ajunge la un climat de normalitate în care trierea celor implicați în procesul de studiu să se facă prin mijloace transparente și meritocratice.

Cu cât o instituție este mai integră cu atât este mai transparentă. Cu cât este mai transparentă cu atât se bucură de un grad mai mare de încredere din partea societății. Din păcate România continuă să fie țara în care jurnaliștii de investigație ce publică date despre presupusele “fabrici de doctorate” primesc amenințări cu moartea.

Pe străzile din România în anul 2017 se striga … “nu vrem să fim o nație de hoți”. Oamenii nu mai suportau să fie conduși de cei pe care îi percepeau a fi corupți și hoți. Plagiatul nu este doar furt, ci și o practică cu un profund caracter imoral, pentru că cei care plagiază nu au nicio rezervă în a-și aroga meritele pentru o muncă la care nu au contribuit cu nimic. Astfel, ei le fură adevăraților autori șansa de a fi valorizați și recunoscuți corespunzător.

Soluția este simplă – publicarea și transparentizarea tuturor tezelor de licență, a disertațiilor și a lucrărilor de doctorat, precum și a diplomelor de bacalaureat, de licență, master și doctorat, eliberate de către unitățile și instituțiile de învățământ din România. Și asta cât mai repede. Soluția este după cum spuneam simplă, dar nu ușor de implementat. Este de așteptat să întâmpinăm o opoziție dură, în special din partea celor care știu că au furat, falsificat sau plagiat în studiilor lor și care vor face orice le stă în putere pentru a împiedica sau amâna această transparentizare. Este un aspect care nu trebuie să ne scadă din determinare, ci dimpotrivă, trebuie să ne ofere încrederea că facem ceea ce este benefic și în același timp necesar pentru societate.

Voi participa la dezbaterea găzduită de comisia de învățământ din cadrul Senatului ce va fi organizată joi la ora 14:00, cu gândul că avem datoria ca țară să declanșăm acest moment zero, de resetare, de la care toți să mergem mai departe cu încrederea că putem avea în România un sistem educațional bazat pe transparență și corectitudine.
În procesul de modernizare a învățământului românesc din ultimii 30 de ani am văzut foarte multe ciorne. E momentul să începem să scriem “pe curat”.

 



Go to top