Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Cosmin Poteraș, dezbarere pe tema strategiei europeane privind persoanele cu dizabilități

Senatorul USR PLUS Cosmin Poteraș a organizat o dezbarere pe tema ”Dizabilitatea: strategie europeană, implementare românească”, în contextul în care duminică, 21 martie 2021, am marcat ziua internațională de sprijin a persoanelor cu Sindromul Down, iar în 3 martie 2021, Comisia Europeană a adoptat Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030.

La dezbaterea on line, care a durat aproape 3 ore, au participat: Dragos Pislaru (europarlamentar USR PLUS), Anca Dragu (Președinta Senatului României,  Anemarie Luiza Vlăsceanu (părinte și asistent personal), Dana Stanciu (profesoară psihopedagogie special) Sergiu Mardare (părinte, plecat in UK acum 7 ani pentru a-i asigura copilului acces la un sistem social de calitate), Liana Maria Vîslan (președintă Asociația Langdon Down Oltenia) Georgiana Pascu (Centrul de Resurse Juridice), Mugur Frățilă (președinte Asociația Tonal), Maria Mădălina Turza (consilieră de stat la Cancelaria Prim-Ministrului)
Strategia UE privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030 urmărește să se asigure că persoanele cu handicap din Europa au șanse egale, se bucură de acces egal la societate și economie, pot circula liber în UE, indiferent de nevoile lor de sprijin și, nu în cele din urmă, nu se mai confruntă cu discriminare.

Cosmin Poteraș: ”În țările dezvoltate, persoanele cu dizabilități sunt o parte activă a societății și abilitățile lor sunt puse în valoare. Din păcate, în România acești oameni sunt, practic, invizibili; nu pentru că nu ar exista, nu pentru că nu ar avea nimic de oferit, ci pentru că sistemul de protecție și în general societatea au eșuat in a-i pune in valoare. Atâta timp cât persoanelor cu Sindrom Down li se refuză, practic, șansa la educație corespunzătoare lor și implicit la muncă, îi condamnăm la izolare și la o ne-viață.  Lucrul ăsta trebuie să se schimbe. E timpul ca statul român să-și asume și prin fapte și măsuri concrete responsabilitățile pe care și le-a asumat semnând Tratate și Convenții.”

Anca Dragu: ”Trebuie să schimbăm mentalități atunci când vorbim despre integrarea copiilor cu Sindrom Down. Noi, ca legiuitori și formatori de opinie, avem rolul de a crea un cadru coerent legislativ și pârghiile prin care să ne asigurăm că acești copii sunt integrați în societate”

În ciuda tuturor eforturilor făcute la nivel european, persoanele cu handicap se confruntă în continuare cu un risc mai mare de sărăcie și de excluziune socială. În România, de cele mai multe ori accesul la asistență medicală, învățarea pe tot parcursul vieții, încadrarea în muncă și activități recreative sunt restrânse, iar participarea la viața politică este limitată.

Dragos Păslaru: ”Strategia UE reamintește că avem niste drepturi care sunt stipulate în convenția ONU a drepturilor persoanelor cu dizabilităti și spune că aceste abateri trebuie să dispară. De asemenea Strategia UE propune niște acțiuni, care deși nu sunt cu totul noi, le pune acum mult mai clar: un card de sănătate european pentru persoanele cu dizabilități, pentru libera circulație și un cadru de calitate pentru serviciile sociale. Esențial, însă, este trecerea de la logica ”cheltuielii” în logica ”investiției”, prin care persoanele cu dizabilități devin contributori la economia europeană”.

Comisia Europeană va publica până în 2023 orientări pentru statele membre cu privire la viața independentă și incluziunea în comunitate. În 2024, Comisia va colabora cu statele membre pentru a introduce un cadru european de calitate pentru servicii sociale de excelență pentru persoanele cu dizabilități.
 



Go to top