Deputata USR Pollyanna Hangan a propus ca sumele asigurate prin polițele de asigurare obligatorii să crească proporțional cu prima de asigurare. Propunerea legislativă a fost respinsă, însă, de senatorii PSD, PNL și UDMR, care au votat în favoarea raportului de respingere, în Plenul Senatului. Astfel, banii colectați suplimentar se vor duce cu precădere în finanțarea companiilor de asigurări și a salariilor nesimțite ale directorilor ASF, fără ca asigurații să aibă un beneficiu real.
Pollyanna Hangan: ”Este aberant să plătești asigurări mai mari, dar să încasezi aceiași bani în cazul unei despăgubiri ca atunci când plăteai cu 30% mai puțin, mai ales că valoarea materialelor de construcții a crescut galopant în ultima perioadă. Este aberant să votezi împotriva unei legi care doar repară o nedreptate.”
Recent, prima pentru o poliță de asigurare obligatorie în caz de dezastru a crescut cu 30%, de la 100 de lei la 130 de lei, fără ca această creștere să ducă și la creșterea sumei asigurate și să se materializeze într-un beneficiu real pentru buzunarele românilor, în caz de dezastru natural. Prin inițiativa legislativă depusă de deputata USR Pollyanna Hangan, suma asigurată ar fi crescut și ea de la 100.000 la 130.000.
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului, senatorul USR Remus Negoi a argumentat că o corelare între creșterea primei de asigurare și suma asigurată este cât se poate de firească, doar că Guvernul vrea doar să ia, nu să și dea înapoi românilor ceea ce li se cuvine.
Remus Negoi: ”Guvernul PSD- PNL a crescut șmecherește doar prima de asigurare, acea sumă pe care românii trebuie să o plătească obligatoriu pentru a-și asigura casa împotriva dezastrelor naturale, fără să crească, așa cum era normal, și suma asigurată, adică și banii care i-ar reveni unui român dacă locuința i-ar fi afectată de o calamitate naturală. PSD și PNL avantajează companiile de asigurări în detrimentul românilor, așa cum au făcut mereu. USR vrea ca și suma asigurată să crească de la 100.000 de lei la 130.000 de lei, adică să existe o concordanță între ceea ce plătește și ceea ce primește tot românul.”
Propunerea a fost respinsă cu voturile senatorilor PSD, PNL și UDMR.
Senatul este prima cameră sesizată. Inițiativa legislativă merge acum pentru dezbateri și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.