Senatorul USR de Iași își exprimă îngrijorarea față de condițiile din spitalele românești. Într-o declarație politică, senatorul Cristi Berea arată că una din problemele majore îl reprezintă corupția din spitale, medici și a unor organe de conducere din cadrul unor spitale este îngrijorătoare, cazuri de luare de mită și de abuz în serviciu, ceea ce condiționează direct proporțional calitatea serviciilor primite, punând în primejdie viața celor cu venituri mici, ceea ce este greșit din punct de vedere etic și moral.
O a doua chestiune de îngrijorare este mâncarea oferită pacienților din unele spitale, despre care unii consideră că este insuficientă, de proastă calitate și nesănătoasă.
Cristi Berea: ”Este important să oferim bolnavilor șansa de a se recupera pe cât de repede posibil, fapt care este împiedicat de o nutriție inadecvată. În practică, această problemă este gravă deoarece bolnavul rămâne internat pe o perioadă mai lungă și este supus anumitor riscuri care îi pot agrava starea, lucru care se traduce în mai multe costuri pentru CAS și pentru statul român. Supraaglomerarea saloanelor este și ea un rezultat a faptului că pacienții nu se pot recupera rapid și eficient.”
În încheierea declarației sale politice, senatorul USR de Iași, Cristi Berea, anunță că va depune o interpelare la Ministerul Sănătății pentru a afla care sunt mecanismele prin care se asigură îmbunătățirea constantă a acestor probleme și care sunt deficiențele cele mai frecvent întâlnite.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
„Spitalele din România sunt în continuare o problemă!
Adesea ne luăm cu vorba și uităm despre problemele importante din România. Unul dintre subiectele de mare importanță este situația condițiilor din spitalele publice ale țării noastre. Nu putem uita niciodată despre acest lucru, vital pentru fiecare cetățean și un factor relevant pentru îmbunătățirea calității vieții.
Când ne referim la condițiile din spitale, nu ne referim strict la igienă și echipament. Acestea sunt deficitare, dar au existat îmbunătățiri în materie în anii pandemiei. Cu toate acestea, subliniez alte probleme mai puțin dezbătute. În primul rând, corupția în rândul unor medici și a unor organe de conducere din cadrul unor spitale este îngrijorătoare. Încă auzim cazuri de luare de mită și de abuz în serviciu. Cetățenii sunt puși în situația în care darea de mită este direct proporțională cu calitatea serviciilor primite, fapt care pune în primejdie viața celor cu venituri mici și este greșit din punct de vedere etic și moral.
În al doilea rând, mâncarea oferită pacienților din unele spitale este adesea raportată ca fiind insuficientă, de proastă calitate și nesănătoasă. Este important să oferim bolnavilor șansa de a se recupera pe cât de repede posibil, fapt care este împiedicat de o nutriție inadecvată. În practică, această problemă este gravă deoarece bolnavul rămâne internat pe o perioadă mai lungă și este supus anumitor riscuri care îi pot agrava starea, lucru care se traduce în mai multe costuri pentru CAS și pentru statul român. Supraaglomerarea saloanelor este și ea un rezultat a faptului că pacienții nu se pot recupera rapid și eficient.
Alte probleme cu care ne confruntăm în continuare sunt lipsa de echipamente medicale, organizarea deficitară, inexistența totală a digitalizării, timpul de așteptare ridicat pentru primirea urgențelor, numărul insuficient de ambulanțe și salariile mici ale personalului auxiliar. Aceste lucruri sunt inacceptabile pentru România, țară membră a Uniunii Europene.
O să depun o interpelare la Ministerul Sănătății pentru a afla care sunt mecanismele prin care se asigură îmbunătățirea constantă a acestor probleme și care sunt deficiențele cele mai frecvent întâlnite. Este important să punem la punct un plan realistic pentru viitor.”