Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, trage un puternic semnal de alarmă privind situația economică la nivel global, atrăgând atenția că sunt semne din ce în ce mai clare că ne vom confrunta, în curând, cu o criză economică de proporții majore.
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei acuză actuala coaliție de guvernământ că din lipsă de profesionalism sau din calcule politice meschine ignoră aceste semne și continuă să ia măsuri care au un impact economic catastrofal.
Cristian Bordei: ”OUG 119 a eliminat peste noapte de la plafonarea prețului la energie electrică sute de companii care nu se activează nici în sectoarele energo intensive pentru care s-a instituit schema de ajutor de stat prin OUG 138/2022. Să lași aceste companii fără nici un sprijin în contextul acestor semnale privind criza economică dură care se apropie cu pași repezi, în condițiile în care prețurile la energie în România se mențin la cele mai ridicate nivele din UE dar și într-un moment în care numeroase companii străine caută condiții favorabile pentru a-și reloca producția din Rusia și din China reprezintă un adevărat sabotaj la adresa intereselor economice naționale ale României.”
Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, mai arată că deși USR a propus un alt set de măsuri pentru a combate efectele crizei energiei și nu este un susținător al schemelor de plafonare-compensare instituite și modificate repetat de actuala coaliție PSD-PNL-UDMR prin șirul de OUG pe acest subiect, deocamdată, în ciuda efectelor colaterale negative, aceasta este singura schemă de suport care există, iar eliminarea peste noapte a acestui mecanism de sprijin pentru un mare număr de mari companii, care reprezintă scheletul economiei românești și care susțin zeci de mii de locuri de muncă, este un act total iresponsabil.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”UN APEL LA RAȚIUNE ECONOMICĂ!
Aș vrea să încep prin a vă prezenta câteva date macroeconomice de ultimă oră, adunate din principalele economii ale lumii.
În SUA marile companii din domeniul tech, care au reprezentat motorul bursei de valori americane în ultimii ani, anunță concedieri masive sau înghețări ale angajărilor. Astfel Twitter concediază 50% din angajați, Apple și Amazon îngheață angajările, Snapchat concediază 20% din angajați, Meta concediază “mii” de angajați, Microsoft a început concedieri iar Intel concediază 20% din angajați.
Tot în SUA, piața imobiliară scade cu o rată comparabilă cu cea din 2011 iar cererea pentru noi ipoteci imobiliare este cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani astfel încât una din principalele bănci americane, Wells Fargo, a anunțat o prăbușire cu 90% a afacerilor cu ipoteci imobiliare. În plus, datoriile posesorilor de cărți de credit au ajuns la un record absolut de 930 miliarde USD, 37% din IMM-uri nu-și mai pot plăti chiria, economiile, rata economisirii medii s-a prăbușit cu 72% în acest an iar indici bursieri ca VIX și S&P 500 au scăderi extrem de abrupte.
În China pe lângă semnalele extrem de îngrijorătoare cu privire la piața imobiliară care este motorul economiei chineze, ca de exemplu insolvența gigantului EVERGRANDE cu 200000 angajați și cifră de afaceri de 110 miliarde dolari, volumul exporturilor a scăzut în luna Octombrie cu 0,7% în ciuda estimărilor analiștilor de creștere cu 4.3%, indicând o scădere a cererii globale pentru produsele chineze mai ales în condițiile în care în mod normal Octombrie este una dintre cele mai bune luni pentru exporturile Chinei.
În Europa principalele bănci, cum ar fi Credit Suisse sau Deutsche Bank, anunță pierderi uriașe iar ultimele date venite din principalele economii ale Uniunii Europene arată o prăbușire atât a comenzilor industriale cât și a stocurilor din industrie la nivele similare cu cele din 2008.
De ce vă spun aceste informații stimați colegi? Pentru că ele sunt semne foarte clare ale unei recesiuni economice globale foarte dure care va lovi fără îndoială și România, sper că nu mai există loc de tromboane ca cele folosite în perioada 2008-2009 de puterea de atunci, cam aceeași cu cea de acum dar în altă configurație, conform cărora România ar putea fi ocolită de o astfel de criză.
În acest context aș vrea să trag din nou un semnal de alarmă cu privire la situația marilor companiilor românești care nu sunt IMM-uri și nici nu activează în industria alimentară, care în urma adoptării OUG 119 au fost eliminate peste noapte de la plafonarea prețului la energie electrică și care nu se activează nici în sectoarele energo intensive pentru care s-a instituit schema de ajutor de stat prin OUG 138/2022.
Deși USR a propus un alt set de măsuri pentru a combate efectele crizei energiei și nu este un susținător al schemelor de plafonare-compensare instituite și modificate repetat de actuala coaliție PSD-PNL-UDMR prin șirul de OUG pe acest subiect, deocamdată, în ciuda efectelor colaterale negative, aceasta este singura schemă de suport care există și consider că este un act total iresponsabil eliminarea peste noapte a acestui mecanism de sprijin pentru un mare număr de mari companii, care reprezintă scheletul economiei românești și care susțin zeci de mii de locuri de muncă.
Să lași aceste companii fără nici un sprijin în contextul acestor semnale privind criza economică dură care se apropie cu pași repezi, în condițiile în care prețurile la energie în România se mențin la cele mai ridicate nivele din UE dar și într-un moment în care numeroase companii străine caută condiții favorabile pentru a-și reloca producția din Rusia și din China reprezintă un adevărat sabotaj la adresa intereselor economice naționale ale României.
Astfel, mă văd nevoit să fac încă un apel la coaliția PSD-PNL-UDMR care susține actualul guvern să vină acum, în al doisprezecelea ceas, cu o schema de suport a acestor companii sau măcar să nu mai respingă pe bandă rulantă propunerile alternative ale USR în acest domeniu.
Stimați colegi, degeaba vă bucurați pentru economiile pe care le faceți la buget, din care puteți face mii de angajări noi la stat pentru aparatul de partid, dacă prin aceste măsuri de eliminare de la schemele de suport omorâți exact principalii contribuitori la bugetul de stat!”