Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea USR Anca Dragu: ”Guvernul Ciolacu se clatină în ochii investitorilor!”

Senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru de finanțe, atrage atenția că în ciuda mașinii de propagandă a guvernului, imaginea Prim-Ministrului Marcel Ciolacu în ochii investitorilor nu este dintre cele mai bune.

Într-o declarație politică, senatoarea USR de București, Anca Dragu argumentează că România plătește cea mai mare rată a dobânzii din UE – poate cu excepția Ungariei - pentru că investitorii nu au încredere in politicile guvernelor Ciucă-Ciolacu, iar măsurile luate de aceste guverne nu au făcut decât să crească cheltuielile statului la niveluri nesustenabile, să crească deficitul bugetar și datoria publică.

Anca Dragu: Cu două săptămâni în urmă, Ministerul Finanțelor a emis pe piața internă obligațiuni de stat în valoare de 1,1 mld lei, însă investitorii nu s-au grăbit să finanțeze statul român, deși randamentele la titlurile în lei peste 10 ani sunt la peste 7% pe an. Astfel, la un împrumut pe 10 ani, cu un prospect de 600 mil. lei, statul a primit doar 406 mil. lei, la un randament de 6,98% pe an. În aceeași săptămână a avut loc o a doua licitație slabă. La un împrumut pe 11 ani, cu un prospect de 500 mil. lei, Ministerul Finanțelor a primit doar 409,1 mil. lei, la un randament de 7,22% pe an.”

În declarația sa politică, senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru de finanțe, demonstrează ca România își consolidează poziția drept cea mai prost cotată piață din regiune și din UE pentru datoria publică, investitorii înțelegând cifrele economice care arată fără putință de tăgadă direcția proastă în care guvernul PSD-PNL pilotează economia.

Concluzia declarației politice a Ancăi Dragu e simplă: măsurile luate de guvern sunt un dezastru pentru economie iar investitorii nu se lasă păcăliți de mesajele mincinoase ale guvernului. 

În continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Guvernul Ciolacu se clatină în ochii investitorilor!
 
Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor,
Stimați colegi,
De circa doi ani, Ministerul Finanțelor face eforturi uriașe pentru a reduce ratele dobânzilor la împrumuturile pentru finanțarea datoriei publice. În ciuda acestor eforturi, România plătește cea mai mare rată a dobânzii din UE (uneori depășită de Ungaria), pentru că investitorii nu au încredere in politicile guvernelor Ciucă-Ciolacu. Măsurile luate de aceste guverne, de doi ani, nu au făcut decât să crească cheltuielile statului la niveluri nesustenabile, să crească deficitul bugetar și datoria publică.

PNL-PSD au preluat guvernarea cu o datorie publica de 550,3 mld lei și au adăugat peste 200 de miliarde de lei deficit. Până la finalul anului, datoria se va apropia de 800 de miliarde de lei. Astfel, fiecare român este mai dator cu peste 10.000 de lei. Un pensionar nespecial, cu o pensie medie, trebuie să plătească circa 5 pensii pentru a susține dezmățul PSD-PNL la guvernare.

Ultimele trei săptămâni au fost grele pentru Ministerul Finanțelor. Începând cu jumătatea lunii octombrie, randamentele cerute de investitori pentru finanțarea României au fost în creștere, îndeosebi în ultimele trei săptămâni. Acum trei săptămâni, Ministerul Finanțelor a încercat să obțină un împrumut pe 15 ani, în valoare de 400 mil. lei, însă a respins toate ofertele primite, care oricum erau sub prospect, din cauza randamentelor prea mari.

Cu două săptămâni în urmă, Ministerul Finanțelor a emis pe piața internă obligațiuni de stat în valoare de 1,1 mld lei, însă investitorii nu s-au grăbit să finanțeze statul român, deși randamentele la titlurile în lei peste 10 ani sunt la peste 7% pe an. Astfel, la un împrumut pe 10 ani, cu un prospect de 600 mil. lei, statul a primit doar 406 mil. lei, la un randament de 6,98% pe an. În aceeași săptămână a avut loc o a doua licitație slabă. La un împrumut pe 11 ani, cu un prospect de 500 mil. lei, Ministerul Finanțelor a primit doar 409,1 mil. lei, la un randament de 7,22% pe an.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor s-a împrumutat cu peste jumătate de milion de euro, prin două emisiuni de obligațiuni de stat cu scadență de numai 1-2 ani, semn că o scadență mai lungă ar fi fost un real insucces.

Randamentele la titlurile în lei pe termen lung au rămas peste 7% pe an și sunt peste cele ale Ungariei pentru a treia săptămână la rând.
Astfel, România își consolidează poziția drept cea mai prost cotată piață din regiune și din UE pentru datoria publică. De ce? Pentru că investitorii înțeleg cifrele economice și sesizează direcția proastă în care guvernul PSD-PNL pilotează economia, faptul că măsurile luate de guvern sunt un dezastru pentru economie. Investitorii nu se lasă păcăliți de mesajele mincinoase ale guvernului. ”
 



Go to top