Titlul declaraţiei politice: Vreau ca toți copiii din România să spună că VOR la școală aici, în România. Vreau la școală în România pentru că aici cadrele didactice stimulează învățarea. Vreau la școală în România pentru că aceasta este deschisă comunității, pentru că aceasta este un element central în viața socială a comunității. Vreau la școală în România pentru că îmi place să merg la școală, pentru că îmi umple inima, pentru că școala este casa mea, pentru că la școală este familia mea.
Stimați colegi,
În ultimii 30 de ani am elaborat zeci de strategii, în ultimii 30 de ani am promis că vom reforma sistemul de învățământ, în ultimii 30 de ani am promis copiilor noștri un viitor mai bun, le-am promis că le vom da prin școală toate instrumentele necesare pentru a fi cetățeni buni și responsabili, pentru a se integra cu succes în societatea românească.
Nu mai putem aștepta. Trebuie să acționăm acum, să facem pași semnificativi sperând că peste alți 30 de ani copiii noștri vor spune cu mândrie ‘’vreau la școală în România.’’
Avem nevoie de echitate, digitalizare și calitate. Aceștia trebuie să fie pilonii principali pe care vom construi noul sistem de învățământ.
Orice reformă este realizată de oameni, oameni profesioniști, integri, orientați către rezultat. Școala este a cetățenilor, școala este pentru cetățeni.
Haideți să ne uităm cu mândrie în ochii copiilor noștri, haideți să facem un prim pas important. Până în luna august a acestui an se vor vacanta cele aproximativ 10000 de posturi de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar din România. Avem datoria să depolitizăm funcția de director, avem datoria să profesionalizăm funcția de director, avem nevoie de 10000 de oameni care fie capabili să reformeze din interior sistemul de învățământ. Nu vom reuși niciodată de la nivel central să gestionăm activitatea a 15.000 unități de învățământ să coordonăm activitatea celor 300.000 de oameni angajați în școlile din România. Școala este a comunității, directorul școlii este partenerul comunității, directorul trebuie ales de comunitatea școlară, directorul trebuie să realizeze obiective specifice fiecărei comunități.
Vă rog să vă alăturați demersului meu, putem împreună să facem un prim pas important. Împreună schimbăm legea educației, împreună mutăm modalitatea de angajare a directorului de la nivel central, de la nivelul inspectoratelor școlare, la nivel local, la nivelul consiliului de administrație al unităților școlare. Împreună organizăm concursuri pentru directori, concursuri transparente și corecte. Împreună construim cariera de director școlar, profesionalizăm și depolitizăm conducerea școlilor din România.”