Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Coaliția PSD - PNL – UDMR nu dorește să ajute cuplurile infertile să aibă copii

Senatorii coaliției de guvernământ și aliații lor, AUR, au respins, luni, inițiativa legislativă a USR care prevede decontarea de către stat a procedurilor de fertilizare in vitro și inseminare.Inițiativa legislativă are ca scop stimuarea și creșterea natalității prin decontarea unor proceduri și tratamente de fertilizare in vitro și de inseminare artificială.
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului, deputata USR Cristina Rizea a susținut că infertilitatea este o boală care afectează unul din cinci cupluri din România, un lucru care nu poate fi neglijat, în condițiile în care natalitatea în România scade de la an la an, iar progresul demografic este pe minus.

Cristina Rizea: ”Soluția sunt procedurile de fertilizare in vitro. Dar este o soluție costisitoare mult prea costisitoare pentru veniturile românilor. Este de datoria noastră să-i ajutăm și să o facem așa cum trebuie, nu lăsând la milă primarilor sau a miniștrilor aceste măsuri, ci acționând decisiv prin legiferare. Includerea tratamentelor și procedurilor specifice - inseminare artificială și fertilizare in vitro - în categoria serviciilor decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate ar garanta accesul la aceste servicii specifice de tratare a infertilității pe plan național, sporind natalitatea.”

Conform inițiativei legislative, pentru a beneficia de decontarea unor proceduri și tratamente de fertilizare in vitro și de inseminare artificială, persoana trebuie îndeplininească mai multe condiții:

a) să fie parte a unui cuplu infertil sau o femeie infertilă singură;
b) Ambii membri ai cuplului să fi plătit asigurări sociale de sănătate cel puțin 12 luni înainte de data efectuării tratamentului
c) să aibă o indicație terapeutică pentru efectuarea procedurii

Raportul de RESPINGERE a inițiativei legislative a fost adoptat cu 59 voturi PENTRU, 36 ÎMPOTRIVĂ și 6 abțineri, inițiativa legislativă fiind respinsă. Ea urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este forul decizional.
 



Go to top