Senatoarea USR de București, Anca Dragu, adresează, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, un apel fierbinte la înțelegere și acțiune în vederea eliminării prejudecăților și excluziunii cu care se confruntă comunitatea romă din România.
Într-o declarație politică, senatoarea USR Anca Dragu, care este și presedintă a Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senatul României, atrage atenția că desi au trecut 51 de ani de la primul Congres Mondial al Romilor de la Londra, din 1971, realitatea arată cu mult diferit față de deziderate, în condițiile în care 10-12 milioane de romi din toată Europa, încă se confruntă cu excluziune, condiții deficitare de viață, discriminare și rasism.
Anca Dragu: ”Solidaritatea, respectul pentru diversitate și drepturile omului trebuie să fie respectate în mod continuu și consecvent. De către toți și pentru toți. Avem nevoie să învățăm și să reînvățăm să fim împreună nu numai fizic, ci și în spațiul virtual pe care avem nevoie să îl utilizăm cu înțelepciune pentru a facilita respectarea și promovarea drepturilor și libertăților umane, precum și întregul cadru de politici publice.”
În declarația sa politică, senatoarea USR de București și președintă a Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, arată că în ciuda eforturilor depuse până acum, multe uși ale școlilor sunt încă închise în fața multor copii romi, iar în ultimii ani au fost raportate cazuri de violență rasistă care vizează romii, aceștia fiind supuși discriminării în accesul la locuri de muncă, îngrijire medicală și servicii publice și sociale.
Concluzia declarației politice a Ancăi Dragu este clară: respectarea drepturilor fiecăruia dintre noi, indiferent de etnie sau alte caracteristici identitare și culturale trebuie să devină un fapt și modalitatea firească de a ne manifesta și trăi viața.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”8 aprilie - Ziua Internațională a Romilor
Au trecut 51 de ani de la primul Congres Mondial al Romilor de la Londra. An de an, din 1971 până în prezent, la data de 8 aprilie, marcăm Ziua Internațională a Romilor, care însumează și celebrează istoria, cultura, limba și moștenirea romilor.
Este o zi importantă pentru minoritatea romă când, practic, are ocazia de a reaminti societății despre rasismul și neglijarea cu care se confruntă.
Din păcate însă realitatea arată cu mult diferit față de deziderate. Nu ne face nicio cinste faptul că, și acum, cea mai mare minoritate din Europa, cu 10-12 milioane de membri, se confruntă cu excluziune, condiții deficitare de viață, sănătate mintală precară, discriminare și rasism și că drepturile fundamentale civile ale omului rămân negate în mare măsură.
Stimați colegi,
Doamnelor și domnilor,
Ne aflăm în acest moment față în față cu o schimbare din temelii a umanității. Consecințele dramatice și provocările imense pe care le-a adus cu sine pandemia de COVID-19 au schimbat și continuă să schimbe, iremediabil, întregul mod de funcționare și abordare ale domeniilor societății. Iar impactul său covârșitor este, evident, resimțit mai puternic și la nivelul romilor.
Însă, dincolo de aspectele dramatice ale pandemiei, consider că a venit momentul să extragem toate aceste consecințe și să le canalizăm în acțiuni constructive și noi căi pentru a îmbunătăți bunele practici de implicare și expertiză a romilor în procesele de elaborare a politicilor, în așa fel încât acestea să reflecte nevoile și interesele acestora și, de asemenea, să optimizeze comunicarea și colaborarea le ce sunt dedicate între instituțiile naționale și părțile interesate europene.
Cu siguranță, după doi ani de pandemie, nimic nu este și nu va mai fi la fel.
În acești doi ani și mai bine, am învățat, învățăm și reînvățăm câteva lucruri extrem de importante.
Pandemia globală cauzată de virusul COVID19 încă se răspândește în întreaga lume. Multe comunități de romi sunt deosebit de vulnerabile, deoarece condițiile de viață și infrastructura sanitară de bază nu sunt adecvate pentru a se asigura că măsurile preventive sunt pe deplin respectate.
Solidaritatea, respectul pentru diversitate și drepturile omului trebuie să fie respectate în mod continuu și consecvent. De către toți și pentru toți. Avem nevoie să învățăm și să reînvățăm să fim împreună nu numai fizic, ci și în spațiul virtual pe care avem nevoie să îl utilizăm cu înțelepciune pentru a facilita respectarea și promovarea drepturilor și libertăților umane, precum și întregul cadru de politici publice.
Doamnelor și domnilor,
Problemele cu care se confruntă romii sunt reale și deloc puține.
Și acum, multe uși ale școlilor sunt încă închise în fața multor copii romi. În ultimii ani, au fost raportate cazuri de violență rasistă care vizează romii. De asemenea, aceștia supuși discriminării în accesul la locuri de muncă, îngrijire medicală și servicii publice și sociale.
Stimați colegi,
Știm cu toții că avem o agenție natională care se ocupă doar de apărarea şi protecția drepturilor etniei rome. De acest aspect se mai ocupă și alte instituţii care reglementează relațiile dintre romi în vederea prevenirii discriminărilor, garantării egalității de șanse (spre exemplu, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse, Departamentul pentru Relații interetnice, două institute de cercetare pentru etnia romă, unul la București și altul la Cluj). Și, să nu uităm că această minoritate are propriul reprezentant în Parlamentul nostru!
Doamnelor și domnilor,
Dacă vrem să trăim împreună în armonie, trebuie să colaborăm cu minoritatea romă pentru a ne înțelege si respecta reciproc. Rolul nostru este să sprijinim minoritatea romă pentru ca aceasta să aibă acces la propria ei cultură și identitate și să aibă instrumente pentru a se bucura și a și le promova și se bucura de integrare, demnitate și respect.
În acest sens, apreciez eforturile Consiliului Europei și ale Departamentului său de Tineret pentru emanciparea și împuternicirea tinerilor romi, participarea activă a tinerilor și în combaterea antițiganismului. Salut în mod special Recomandarea Comitetului de Miniștri către statele membre privind includerea istoriei romilor în programele școlare și materialele didactice și pregătirea unei viitoare recomandări privind participarea tinerilor romi. Artele și cultura romilor joacă un rol central în restabilirea demnității romilor și în contestarea imaginii predominant negative a romilor în rândul majorității. Din păcate, ele au rămas mult subreprezentate în spațiile majoritare și narațiunile culturale, atât la nivel internațional, cât și la nivel național. Prin includerea artei, culturii și istoriei romilor în viitoarele politici și măsuri axate pe romi, statele membre ale Consiliului Europei vor transmite un mesaj că națiunile cultural europene și naționale ar trebui să evidențieze apartenența, contribuțiile și realizările romilor.
Stimați colegi,
Romii și noi toți avem nevoie ca incluziunea și respectarea drepturilor omului să devină practică și realitate în tot ceea ce facem. De la cetățeni, până la decidenți. Pentru că, atunci când vorbim de aceste două concepte fundamentale, vorbim de un drum cu dublu sens. De reciprocitate. De viață, în sensul cel mai larg. De umanitate.
De aceea, vă invit să tratăm acestă zi ca pe acea oportunitate binevenită de a mai face un pas important pentru ca respectarea drepturilor fiecăruia dintre noi, indiferent de etnie sau alte caracteristici identitare și culturale să devină un fapt și modalitatea firească de a ne manifesta și trăi viața.”