Senatorul USR de Iași, Marius Bodea, îl acuză de ipocrizie pe liderul PSD Marcel Ciolacu, ”omul care vorbește mult și nu face nimic”, mai ales în cazul pensiilor speciale.
Într-o declarație politică, Marius Bodea arată că indiferent de ce promit Marcel Ciolacu și PSD, rezultatul este întotdeauna același: ZERO.
Marius Bodea: ”La fel și cu pensiile speciale! Reforma acestora trebuia încheiată, conform angajamentelor PNRR, pe 31 decembrie. Suntem în mai, și coaliția PSD-PNL-UDMR nu doar că nu a făcut nimic în acest sens, dar încă se chinuie să păcălească Comisia Europeană și Banca Mondială. În plus, în loc să reducă numărul categoriilor de pensionari special, aflăm că vrea să le extindă.”
În declarația sa politică, Marius Bodea mai amintește că Banca Mondială a desființat, practic, propunerea PSD de impozitare progresivă cu până la 15% a pensiilor speciale, dar care va avea efecte „neglijabile” asupra reducerii cheltuielilor publice, astfel
că „diferențierea impozitării nu este suficient de semnificativă pentru a produce beneficii tangibile în materie de echitate, iar pragul de mărime a salariului mediu pentru creșterea impozitării este destul de ridicat”.
Concluzia declarației politice a senatorului USR de Iași, Marius Bodea, este amară: singura preocupare a PSD-PNL-UDMR este cum să rostogolească cele două probleme după 2024 și, mai apoi, pe umerii copiilor și nepoților noștri deoarece cei privilegiați nu vor să renunțe la privilegii.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”Pensiile speciale, o problemă amânată pentru altă dată!
Nici nu a devenit premier, că Marcel Ciolacu și-a căpătat un renume cam trist: omul care vorbește mult și nu face nimic. I-am urmărit declarațiile din ultima jumătate de an. Când le asculți, mai că îți vine să crezi că PSD a devenit un partid democratic și european, care aproape că înțelege capitalismul.
Dar dacă urmărești ce aplică Marcel Ciolacu și partidul său din ceea ce promit, rezultatul este mereu și mereu același: zero. Omul nu face absolut nimic din ceea ce vorbește.
Tot la fel și cu pensiile speciale! Reforma acestora trebuia încheiată, conform angajamentelor PNRR, pe 31 decembrie. Suntem în mai, și coaliția PSD-PNL-UDMR nu doar că nu a făcut nimic în acest sens, dar încă se chinuie să păcălească Comisia Europeană și Banca Mondială. În plus, în loc să reducă numărul categoriilor de pensionari special, aflăm că vrea să le extindă.
Astfel, Camera Deputaților a votat un proiect de lege – depus chiar de către PSD – prin care și magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională vor beneficia de pensii speciale.
Votul a venit tocmai în ziua în care Banca Mondială a publicat un nou raport în care remarcă faptul că actuala coaliție PSD-PNL-UDMR încearcă să păcălească pe toată lumea cu jumătăți de măsură, care de fapt nu schimbă mare lucru.
Astfel, documentul menționat arată că soluția adoptată de Senat, respectiv impozitarea progresivă cu până la 15% a pensiilor speciale, va avea efecte „neglijabile” asupra reducerii cheltuielilor publice, iar în timp tot mai puține astfel de pensii vor face obiectul unei impozitări crescute.
„Pe o bază netă, reducerea va fi de 0,003% din PIB în 2028 și de 0,012% din PIB până în 2070, deoarece nu există o componentă de pensie din fondul de asigurări sociale care să compenseze impozitul”, arată raportul Băncii Mondiale.
Organizația internațională precizează că „diferențierea impozitării nu este suficient de semnificativă pentru a produce beneficii tangibile în materie de echitate, iar pragul de mărime a salariului mediu pentru creșterea impozitării este destul de ridicat”.
Aceasta este filosofia actualei coaliții de guvernare, una care respectă până la detaliu unul dintre principiile pe care Caragiale le ironiza: să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic!
Încă o dovadă: ministrul Muncii și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene s-au dus la Bruxelles pentru a negocia reformarea sistemului de pensii din România, în cadrul PNRR.
A pensiilor speciale, că nu de pensiile românilor le pasă lor în special. Evident, de fapt, este tot praf în ochi, pentru că cele două probleme esențiale rămân: inechitatea, adică diferența uriașă dintre unele pensii speciale și cele obișnuite, și sustenabilitatea, adică câtă vreme mai poate susține financiar România prin împrumuturi și măriri de taxe un sistem de pensii care este pe minus de ani de zile.
Dar, în fine, singura preocupare a PSD-PNL-UDMR este cum să rostogolească cele două probleme după 2024 și, mai apoi, pe umerii copiilor și nepoților noștri. Deocamdată, cei privilegiați nu vor să renunțe la privilegii.”