Parlamentarii USR PLUS și PNL au depus la Camera Deputaților o nouă inițiativă legislativă pentru desființarea Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989.
Inițiativa a aparținut senatorului USR PLUS de Iași, Cristi Berea și a fost semnată de un număr de 68 de parlamentari USR PLUS. În expunerea de motive se arată că Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 beneficiază de un regim juridic atipic în structura instituțională a statului român, în condițiile în care specificul acestuia este mai degrabă al unei fundații decât al unei instituții publice.
Astfel, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 33 din 23 mai 2019, IRRD a primit statutul de “instituție publică de specialitate, autonomă”, fără a fi definită sau indicată rațiunea unei astfel de reglementări extraordinare. Mai mult decât atât, prin actul normativ menționat s-au încălcat prevederile constituționale ale art. 117 alin.(3) potrivit cărora “Autorități administrative autonome se pot înființa prin lege organică”.
Cristi Berea: ”Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 nu s-a achitat în mod real niciodată de sarcinile care-i reveneau, conform legii de funcționare a al instituției. În fapt, evenimentele organizate de institut au vizat propagarea în spațiul public a unor interpretări asupra Revoluției Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfășurate de organele de anchetă în “Dosarul Revoluției”. Constatăm, în schimb, că din legea de organizare și funcționare a Institutului lipsesc reglementările referitoare la mandatul conducerii instituției și posibilitatea / imposibilitatea reînnoirii acestuia, condiții de integritate în exercitarea mandatului, revocarea membrilor forurilor de conducere, condițiile în care se iau decizii prin vot sau prezentarea rapoartelor de activitate Senatului României, din bugetul căreia este asigurată finanțarea Institutului.”
Curtea Constituțională a decis că legea prin care Guvernul desființa Institutul Revoluției Române este neconstituțională. Ordonanța de urgență de desființare a Institutului a fost adoptată la finalul lui 2019 de Guvernul Orban, dar majoritatea condusă de PSD din legislativul trecut a respins-o. Actul normativ a fost trimis la reexaminare de președintele Iohannis, iar noul Parlament a aprobat desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.