Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins inițiativa legislativă a senatorilor USR Andrei Postică și Remus Negoi prin care autorităţile publice locale şi judeţene ar fi fost obligate să organizeze cel puțin o întâlnire în care să se dezbată proiectele de hotărâri privind aprobarea strategiilor, a bugetelor și rectificărilor bugetare, a stabilirii impozitelor şi taxelor locale, precum şi proiectele de hotărâri care reglementează organizarea şi funcţionarea serviciilor publice, indiferent dacă a fost solicitată sau nu.
În prezent, autoritățile locale sunt obligate să organizeze dezbateri pe teme de interes pentru comunitățile locale dar doar dacă acest lucru este solicitat în mod expres de asociaţii legal constituite sau alte autorităţi publice.
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului, senatorul USR Adndrei Postică a argumentat că o asemenea măsură ar reprezenta o măsură de transparentizare a activității din primării și ar facilita dialogul și schimbul deschis de opinii intre aleșii locali și cetățeni.
Andrei Postică: ”Autoritatea publică locală trebuie să fie proactivă, să dea dovadă de deschidere în colaborarea cu cetăţenii, organizând permanent consultări publice şi dezbateri din care să rezulte acte normative destinate cetăţenilor şi care să răspundă nevoilor reale ale oamenilor din comunităţi.”
Inițiativa USR a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social. Guvenrul militaro-socialist a transmis ca nu susține proiectul iar Comisia de Administrație publică a emis un raport de respingere.
La rândul său, răspunzând reprezentanților coaliției de guvernământ, senatorul USR Remus Negoi a explicat că înițiativa legislativă este menită să evite situația când membrii comunităților locale sunt puși în fața faptului împlinit în chestiuni majore, care îi privesc pe toți și fiecare în parte.
Remus Negoi: ”Inițiativa ar fi permis comunității locale să se informeze direct, de la aparatul primăriei și de la aleșii locali despre cele mai importante chestiuni care afectează o comunitate locală și pe fiecare dintre membrii acesteia: strategia de dezvoltare a comunității, bugetul și rectificările bugetare modificările taxelor și impozitelor. În același timp, inițiativa ar fi permis aleșilor locali să cunoască direct opiniile cetățenilor cu privire la propunerile lor. Nu este vorba de a organiza dezbateri pentru fiecare proeict de hotărâre de consiliu local, ci doar pentru cele 5 domenii foarte importante!”
Inițiativa legislativă USR care ar fi dus la transparentizarea activității autorităților locale a fost respinsă cu 78 de voturi PENTRU raportul de RESPINGERE iar 33 de senatori au votat împotrivă. Senatul este prima cameră sesizată, proiectul legislativ urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților care este for decizional.