Senatorul USR de Iași, Marius Bodea, acuză coaliția PSD-PNL-UDMR de incompetență și încălcarea statului de drept. Conform indexului democrației la nivel mondial, România se află pe locul 62, în urma unor state care s-au aflat sub imperiul regimurilor totalitare până de curând.
Într-o declarație politică, senatorul USR Marius Bodea arată că scorul are o explicație clară: în ciuda votului românilor, scena politică este dominată de PSD, „partid care venea după <<marțea neagră>> a justiției, după OUG 13, după Jandarmeriada din 10 august 2018”. În acest context, alături de PNL au format monstruoasa coaliție care legiferează din ministere, iar Parlamentul doar aprobă ordonanțe de urgență pe bandă rulantă, fără dezbateri ample.
Senatorul USR Marius Bodea: „România a ajuns, sub guvernarea PSD-PNL, în cea mai rușinoasă poziție posibilă din Uniunea Europeană: pe ultimul loc în indexul democrațiilor din UE. Rezultatul este cu atât mai trist cu cât „concurența” a fost puternică: Ungaria este condusă practic de un dictator deghizat în despot luminat, în Polonia justiția este chiar mai controlată politic decât la București, iar Bulgaria este condusă de un guvern interimar, după ce anteriorul cabinet reformist a fost dat jos de forțele care se opun europenizării țării vecine.”
Senatorul USR de Iași, Marius Bodea, afirmă că un alt factor pentru care România a obținut un scor atât de slab este dezinteresul privind politica: au fost obținute scoruri scăzute la participarea politică și la capitolul cultură politică. Astfel, senatorul USR afirmă în încheiere că soluția este ca Românii să se implice în mod activ în politică pentru a putea schimba „periculoasa direcție pe care ne aflăm”.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
„România, la fundul grămezii. Ultima în clasamentul democrațiilor europene!
România a ajuns, sub guvernarea PSD-PNL, în cea mai rușinoasă poziție posibilă din Uniunea Europeană: pe ultimul loc în indexul democrațiilor din UE. Rezultatul este cu atât mai trist cu cât „concurența” a fost puternică: Ungaria este condusă practic de un dictator deghizat în despot luminat, în Polonia justiția este chiar mai controlată politic decât la București, iar Bulgaria este condusă de un guvern interimar, după ce anteriorul cabinet reformist a fost dat jos de forțele care se opun europenizării țării vecine.
Vă dați seama, așadar, cât de jos a fost dusă România de guvernarea PSD-PNL?
Nici la nivel mondial nu stăm mai bine: locul 62 în clasament, sub țări care, până de curând, erau considerate regimuri autoritare, dar care au evoluat remarcabil, precum Thailanda, care este pe locul 55.
Scorul slab scos de țara noastră la indicele democrației nu este surprinzător, dacă ne gândim ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani: votul românilor a fost desconsiderat, iar la putere a fost adus, prin manevre de culise, iar nu prin alegeri, PSD, partid care venea după „marțea neagră” a justiției, după OUG 13, după Jandarmeriada din 10 august 2018.
Din momentul în care PNL s-a aliat din nou cu frații politici de cruce ai lui Liviu Dragnea, Parlamentul a devenit o simplă anexă a coaliției de guvernare. Legiferarea are loc aproape în totalitate prin ordonanțe de urgență adoptate fără dezbatere publică, iar mai apoi aprobate în Senat și Camera Deputaților în mare viteză, cu votul unei majorități parlamentare supuse, care nu comentează, nu discută. Doar votează cuminte, la comanda liderilor PSD și liberali.
Dezbaterea parlamentară nu mai are aproape nici o relevanță. Pentru că PSD și PNL nu mai vor decât să controleze totul și să-și impună, cu autoritate, viziunile lor de multe ori antieuropene și antieconomice.
Am ajuns în situația stranie, pe care nu credeam că o vom mai vedea într-o Românie cu adevărat democratică, ca decizii care afectează milioane de oameni să fie luate într-un cerc foarte restrâns.
Din păcate, România mai stă prost la două capitole, potrivit Indicelului Democrației 2023: la participare politică, țara noastră are un scor de doar 5,56. Thailanda are 8,33, iar Polonia 6,67.
La capitolul cultură politică, am adunat abia 3,75 puncte, în timp ce Ungaria are 6,88, Polonia 6,25 și Thailanda 5,63.
Românii trebuie să înțeleagă că numai implicându-se în politică – ca cetățeni atenți la ce fac politicienii, în primul rând – putem schimba periculoasa direcție pe care ne aflăm. Votul tău contează! Dar și mai mult contează să fiți paznicii abuzurilor politicienilor, să dublați eforturile opoziției și să sancționați greșelile. Astăzi, coaliția dintre PSD și PNL uzurpă democrația.”