Senatorul USR PLUS, Ștefan Pălărie, susține într-o declarație politică, rolul major și benefic pe care organizațiile non-guvernamentale îl au în viața socială a României.
Ștefan Pălărie: ”România este o țară care se confruntă cu probleme mari, România are nevoie de ONG-uri. Deși mai mulți actori politici au tot încercat discreditarea ONG-urilor de-a lungul timpului (de exemplu că cer bani de la stat și nu produc nimic), ONG-urile de fapt sunt printre organizațiile cele mai conectate la realitate și poate, cele mai în măsură să ofere soluții la problemele cu care comunitatea se confruntă.”
Răspunzându-i senatorului PSD Daniel Zamfir, senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie a adus aminte că anul trecut, în starea de urgență, ONG-urile au făcut front comun și au ajutat sistemele publice care au nevoie de sprijin în acea perioadă; sistemul medical, sistemul educațional și au ajutat fără să ceară nimic în schimb.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
România transparentă
”Săptămâna trecută, în data de 16 martie, la dezbaterea moțiunii depuse împotriva Ministrului Economiei, Claudiu Năsui, am asistat cu toții la o luare de cuvânt din partea PSD, în care, în mai puțin de 2 minute, am văzut cum ONG-urile din România, toate la grămadă, sunt terfelite și acuzate de lipsă de transparență.
Domnule senator Daniel Zamfir, în textul din data de 16 martie, dumneavoastră vorbeați cu atâta îndârjire despre ONG-uri, ca și cum acestea ar fi o pepinieră de fapte imorale, de comiterea de fapte de tăinuire sau de divulgare de informații confidențiale.
Domnule senator Zamfir, ascultându-vă m-am simțit sufocat de atâta revoltă împotriva nerușinării dumneavoastră. Lăsați-mă să vă întreb câteva lucruri: vă mai aduceți aminte de celebra lege Pleșoianu care îngenunchia ONG-urile, blocându-le birocratic să raporteze separat fiecare venit obținut, chiar și donații din SMS-uri cu valoare mai mică de 10 lei în loc să-și desfășoare activitatea? Era o simplă luptă dintr-un război mult mai larg al PSD-ului cu ONG-urile din România, război realizat în faimoasa epocă Dragnea.
Prin luarea de cuvânt de săptămâna trecută ne-ați demonstrat încă o dată că PSD nu iubește decât un singur lucru - o țară întreagă îngenunchiată și dependentă de baronii săi locali, o presă servilă gata să execute orice ordin, o societate civilă încătușată de legi - dependentă de pixul legiuitorului și cel al controlorului de “integritate”.
Domnule Zamfir, dumneavoastră nu vă puteți imagina ce înseamnă societate civilă izvorâtă din altruism. Nu aveți cum să știți din moment ce prin școala de cadre din PSD nu prea trec persoane care să aibă acest tip de atitudine.
România este o țară care se confruntă cu probleme mari, România are nevoie de ONG-uri. Deși mai mulți actori politici au tot încercat discreditarea ONG-urilor de-a lungul timpului (de exemplu că cer bani de la stat și nu produc nimic), ONG-urile de fapt sunt printre organizațiile cele mai conectate la realitate și poate, cele mai în măsură să ofere soluții la problemele cu care comunitatea se confruntă. Știați că aproximativ 1 din 2 ONG din România au angajați, plătesc taxe și impozite? Știați că unele dintre acestea chiar dezvoltă activități economice din care se întrețin? În România au fost mai multe legi îmbunătățite prin efortul ONG-urilor. Vă spun doar câteva: Legea Voluntariatului sau Legea Electorală care a introdus votul uninominal etc. Anul trecut, în starea de urgență, ONG-urile au făcut front comun și au ajutat sistemele publice care au nevoie de sprijin în acea perioadă; sistemul medical, sistemul educațional și au ajutat fără să ceară nimic în schimb. ONG-uri de IT-iști au sprijinit transparentizarea informațiilor publice, investind mii de ore de programare în proiecte care să ajute întreaga societate.
Chiar dacă ONG-urile de multe ori ne pun în față o oglindă în care statul român a evitat să se uite zeci de ani, a venit acum timpul să facem acest efort și să recunoaștem nu doar meritele și profesionalismul ONG-urilor, ci și realitatea dură pe care ONG-urile adesea o semnalează și o cunosc în detalii mult mai usturătoare decât este aceeași realitate cunoscută de funcționarii publici.
În discursul dumneavoastră ați încheiat apoteotic cu un ‘’să vă fie rușine’’.
- Da, domnule senator! Mi-a fost rușine că am asistat la un asemenea discurs ca al dumneavoastră, îndreptat împotriva unei componente importante a societății civile din România.”