Senatorii USR s-au abținut la votul privind noua lege a pensiilor pe care guvernul PSD -PNL a trecut-o în doar 24 de ore prin Senat, fără să permită o dezbatere corectă și corespunzătoare a unei legi care va afecta profund viața a milioane de români pe zeci de ani de acum înainte.
Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a cerut amânarea dezbaterilor până când Guvernul României va fi în stare să ofere date reale privind impactul bugetar al legii, iar cei doi miniștri – cel de finanțe și cel al muncii – vor catadicsi să participe la dezbateri. De asemenea, Radu Mihail a cerut retrimiterea legii la comisie, propuneri care au fost respinse.
La rândul lui, senatorul USR Irineu Darău, membru al comisiei pentru muncă din Senat, a adresat Guvernului mai multe întrebări, printre care: impactul bugetar al noii legi a pensiilor care sunt datele economice pe care au fost fundamente calculele, care sunt bazele pe care au fost stabilite formulele de calcul a pensiilor.
Irineu Darău: ”Cât va dura recalcularea pensiilor? Are deja guvernul softul pentru recalcularea lor? Ce se întâmplă dacă, după 6 luni, așa cum este prevăzut în lege, nu se încheie procesul de recalculare a pensiilor? În Comisie, am asistat la o dictatură a majorității, ați trecut peste toate amendamentele noastre, dar măcar aici, în Plen, trebuie să ne răspundeți, conform legii!”
De asemenea, senatorul Ștefan Pălărie, membru al comisiei pentru muncă, a acuzat cele două partide din arcul guvernamental de ipocrizie, avertizând că ”legea aceasta va fi un dezastru pentru români, un dezastru pentru mediul de afaceri, un dezastru pentru seniori și doar un cadou pentru pensionarii speciali”.
Ștefan Pălărie: ”Vă rupeți cămașa de pe voi vorbind de echitate pentru pensionari. Dacă chiar vă doreați echitate între pensionari, de ce nu ați scos pensiile speciale? Domnul Nicolae Ciucă, aici de față, se va muta de la 18 mii de lei pensie la 20 500 de lei. Vă spun un singur lucru: legea asta se numește legea minciună prin care domnul Ciolacu vrea să și cumpere locul de președinte. Ar face orice ar pune țara pe foc, doar să câștige niște alegeri la anul!”
USR a propus 32 de amendamente la legea pensiilor pornind de la 3 principii fundamentale:
- Predictibilitate și sustenabilitate, stabilind sancțiuni dacă termenele asumate de guvern nu sunt respectate;
- Creșterea contribuției la Pilonul 2 ca șansă pentru români pentru a-și asigura pensii decente în condițiile în care – s-a dovedit că Pilonul 2 oferă randamente superioare ratei inflației
- Consfințirea principiilor contributivității și echității, prin desființarea pensiilor speciale (sau plafonarea lor dacă guvernul nu vrea să le desființeze).
Toate amendamentele USR au fost respinse.