Senatorul USR de Constanța, Remus Negoi, îl acuză pe primarul municipiului Constanța pentru alungarea pescarilor. Asemănător lui Radu Mazăre, primarul actual dorește demolarea barăcilor din zona Pescăriei, fapt ce va îndepărta micii pescari din zonă.
Într-o declarație politică, senatorul USR Remus Negoi arată că, la nivelul Uniunii Europene este indicat ca statele membre, alături de Comisie, să determine și să adopte
„mecanisme de sprijin pentru pescuitul la scară mică, artizanal și costier, care să permită abordarea problemelor specifice din acest segment al sectorului”, bazându-se pe cadrul oferit de FEAMPA
. În ciuda perspectivei europene, primarul are o strategie contrată: demolarea barăcilor, descurajând complet acest tip de pescuit.
Senatorul USR Remus Negoi:
„Soluții pentru a păstra obiceiurile pescuitului la scară mică, tradițional, există. Sunt extrem de la îndemână. I le oferim domnului primar, în pixul căruia stă demolarea și desființarea acestei activități de mic pescuit. Primul pas – să le ofere pescarilor câteva containere, în locul barăcilor existente. Apoi, să amenajeze zona respectivă, respectând standardele și legea, în așa fel încât să apară o zonă de maxim interes turistic, aparte, așa cum Constanța merită.”
Senatorul USR de Constanța, Remus Negoi, afirmă în încheiere că alungarea pescarilor, fără a oferi nimic la schimb este
„soluția” găsită de primar, cea mai ușoară cale aleasă
„fie din rea voință, fie din neputință”.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
„Pescuitul tradițional la scară mică, dorit a fi desființat de către primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac
Litoralul Mării Negre, în general, municipiul Constanța, în particular, pot fi dezvoltate sustenabil, atât din punct de vedere al reglementărilor de amenajare, cât și (mai ales) din punct de vedere al atractivității turistice. Pentru că turismul reprezintă principala sursă de venituri a Constanței, dar și una dintre cele mai importante surse ale României.
Pe lângă activitățile turistice de bază, există încă una ce poate fi extrem de ușor adăugată acestei panoplii de activități – pescuitul tradițional la scară mică. Mai simplu spus – pescuitul executat de către pescari, cu bărcile de dimensiuni mici. Adică acel tip de pescuit care nu se încadrează în domeniul pescuitului industrial. O astfel de activitate există demult în zona cunoscută sub denumirea de Pescărie, la intrarea în stațiunea Mamaia dinspre municipiul Constanța.
În acest context, fără a analiza alte opțiuni (infinit mai bune) de punere în valoare a acelei zone, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, dorește nici mai mult nici mai puțin să demoleze barăcile pescărești și să-i alunge pe pescari. Ceea ce nici măcar demolatorul Constanței, fostul primar ticălos Radu Mazăre, nu a reușit!
În 19 ianuarie 2023, Parlamentul European a emis o rezoluție referitoare la situația pescuitului la scară mică în UE și la perspectivele viitoare (2021/2056(INI)), ținând cont inclusiv de buletinul economic privind afacerile maritime nr. 8/2020 din 9 martie 2021 al Comisiei Europene, intitulat „Flota de pescuit a UE în 2020: Tendințe și rezultate economice”.
La fel, Comisia Europeană a emis un comunicat în 16 iunie 2020, intitulat „Către un pescuit mai sustenabil în UE: situația actuală și orientări pentru 2021” – COM 248 / 2020,
Mai mult, regulamentul privind FEAMPA (Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit și Acvacultură, care este un fond special al comunității europene ce finanțează industria pescuitului și comunitățile din zonele de coastă, pentru a le ajuta să se adapteze la condițiile în permanentă schimbare), definește pescuitul costier la scară mică, însemnând activitățile de pescuit desfășurate de navele de pescuit în ape marine și continentale cu o lungime totală mai mică de 12 metri, care nu utilizează unelte tractate, precum și de pescari care practică pescuitul în picioare, inclusiv culegători de crustacee și moluște, și întrucât aceasta este singura definiție a pescuitului costier existentă în legislația Uniunii.
Uniunea Europeană consideră că, citez, „viitorul pescuitului la scară mică, costier și artizanal depinde nu numai de adoptarea unor măsuri pe termen lung și axate pe sustenabilitate, ci și de introducerea unor măsuri imediate, pertinente și eficace […]; invită, așadar, Comisia ca, în strânsă cooperare cu statele membre, să stabilească și să pună în aplicare, bazându-se pe cadrul oferit de FEAMPA, mecanisme de sprijin pentru pescuitul la scară mică, artizanal și costier, care să permită abordarea problemelor specifice din acest segment al sectorului”, am încheiat citatul.
Iată că un cadru cât se poate de legal și de oportun există. Ce face, însă, primarul Constanței, Vergil Chițac? Vrea să demoleze fără a pune ceva în loc. Să alunge pescarii, neoferindu-le nimic în schimb. Curat – murdar, coane Vergil!
Soluții pentru a păstra obiceiurile pescuitului la scară mică, tradițional, există. Sunt extrem de la îndemână. I le oferim domnului primar, în pixul căruia stă demolarea și desființarea acestei activități de mic pescuit. Primul pas – să le ofere pescarilor câteva containere, în locul barăcilor existente. Apoi, să amenajeze zona respectivă, respectând standardele și legea, în așa fel încât să apară o zonă de maxim interes turistic, aparte, așa cum Constanța merită. Cu căsuțe din structură ușoară, cu puncte frigorifice pentru păstrarea peștelui proaspăt, cu puncte de vânzare a peștelui proaspăt, cu echipamente de tractare și spații de depozitare a bărcilor pescarilor.
Altfel, domnule primar, e cel mai ușor să trimiteți poliția locală să demoleze. Mai greu e să găsiți soluții. Pentru că dezvoltarea orașului Constanța, implicit a litoralului Mării Negre, se fac discutând cu oamenii. Cu profesioniștii. Tocmai, pentru a găsi soluții de rezolvare. Ceea ce, din păcate, Dvs nu faceți. Fie din rea voință, fie din neputință. Eu cred că din ambele motive.”