Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Irineu Darău: ”Așa-zisa reformă a pensiilor de azi - între promisiuni deșarte și contradicții”

Senatorul USR de Brașov, Irineu Darău, acuză guvernul că minte pensionarii cu nerușinare și că noua lege a pensiilor nu este decât o mare minciună.

Într-o declarație politică, senatorul Irineu Darău argumentează că mult trâmbițata reformă a sistemului de pensii a eșuat în condițiile în care PSD și PNL au făcut tot ce le stă în putință pentru a salva pensiile speciale pentru încă 40 ani.

Irineu Darău: ”De o manieră anacronică, s-a lansat și noua lege a pensiilor, cu promisiuni nefondate, fără transparență, fără dezbatere.  Într-una dintre legi, privilegiile magistraților sunt păstrate și continuă să curgă. Cealaltă lege, a pensiilor pentru toți românii nespeciali, este una prin care pensionarii sunt priviți ca instrumente care generează profit. Electoral imediat, la anul.” 

Senatorul USR de Brașov, care este și membru al comisiei pentru învățământ din Senat, concluzionează că prin prelungirea sistemului de pensii speciale, guvernul PSD-PNL a amanetat viitorul generațiilor de tineri de astăzi.

In continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Așa-zisa reformă a pensiilor de azi - între promisiuni deșarte și contradicții
 
În timp de patruzeci de ani. Așa a gândit Guvernul realizarea unei reforme a pensiilor speciale.
Acum 40 de ani începeau lucrările la Casa Poporului. Cu 40 de ani înainte, România lupta alături de Germania pe frontul de est.
Dacă derulăm înapoi istoria încă 40 de ani, trecem prin două războaie mondiale, un cutremur devastator, o criză economică majoră, Marea Unire, unirile cu Basarabia şi Bucovina, două războaie balcanice şi răscoala de la Flămânzi. Oare ce planuri pentru decenii îşi făceau privilegiații vremurilor în 1903?
 
Așa arată o perioadă de patruzeci de ani de istorie. Suntem în 2023. Peste 40 de ani, cel mai tânăr coleg parlamentar de astăzi va împlini vârsta de pensionare. Poate este un membru PSD care a votat ca, până iese el la pensie, să existe cetățeni speciali și privilegii. Pentru justiție şi instituțiile de forță care lucrează să mențină regimul pentru măcar patru decenii.
Au trecut 34 de ani de la căderea comunismului. Nu se poate să nu vă dați seama că această lege a pensiilor speciale nu-și va atinge orizontul de timp, că ne așteaptă schimbări profunde. O revoluție tehnologică bazată pe inteligenta artificială bate la ușă. La răsărit de noi, ceea ce credeam că este a doua armată a lumii pierde lent un război înghețat de drone. India a ajuns pe Lună.
În Occident, autoritățile responsabile discută fervent despre program flexibil, săptămână de muncă de patru zile, normă de muncă redusă, venit minim universal. Acestea sunt preocupările momentului menite să facă trecerea către viitor. Guvernul României, prin contrast, face planuri pentru păstrarea pensiilor speciale în următorii 40 de ani.
În aceeași manieră anacronică, s-a lansat și noua lege a pensiilor, cu promisiuni nefondate, fără transparență, fără dezbatere.  Într-una dintre legi, privilegiile magistraților sunt păstrate și continuă să curgă. Cealaltă lege, a pensiilor pentru toți românii nespeciali, este una prin care pensionarii sunt priviți ca instrumente care generează profit. Electoral imediat, la anul. 
 
Norocul generațiilor de tineri de astăzi, cărora le-ați sortit azilele de mâine, este că de aproape 40 de ani este prea liniște și, cu mult înainte să se repete istoria din Voluntari, se va repeta cea de la Brașov, de la Timișoara și de la București.”
 



Go to top