Proiectul de lege care oferă ajutoare financiare și non-financiare persoanelor care au dificultăți în a-și asigura consumul de energie din gospodărie a trecut astăzi, în ședința de Plen a Senatului, cu o majoritate covârșitoare.
”În sfârșit avem o lege care definește consumatorul vulnerabil. După multe ședințe și ore de dezbateri în Comisiile reunite de economie și energie, alături de colegii mei, Alina Pop, Cristian Bordei, Dragoș Popescu, Dan Ivan, care au contribuit cu amendamente şi opinii valoroase, astăzi a fost votat în plenul Senatului proiectul care vine în ajutorul oamenilor aflați în dificultate în a-și acoperi cheltuielile pentru consumul de energie. Este o lege așteptată încă din 2012. Astfel, în sfârșit putem veni în ajutorul oamenilor care au cea mai mare nevoie, care se confruntă cu aşa-numita sărăcie energetică.”, a declarat Silvia Dinică, Senator USR PLUS și Președintă a Comisiei economice, de industrii și servicii.
Conform inițiativei legislative, consumatorii vulnerabili sunt definiți ca persoane singure, al căror venit mediu lunar nu depășește 1445 lei sau familiile al căror venit mediu lunar este de maximum 810 lei/persoană, dar și persoanele care, din motive de sănătate, fie au nevoie de aparate electrice pentru a se menține în viață sau sănătoase, fie au probleme care le împiedică mobilitatea, ori accesul la modalităţi de informare.
Ajutorul prevăzut se acordă prin compensarea în sumă fixă a cheltuielilor pentru încălzire, dar nu mai puțin de 10% din valoarea de referință, care, în funcție de sistemul de încălzire utilizat este de 250 lei/lună pentru gaze naturale; de 500 lei/lună pentru energie electrică; de 160 lei/lună pentru combustibili solizi sau petrolieri; iar pentru energia termică, această valoare de referință se va stabili, lunar, în limita consumului mediu și în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.
Se estimează că peste 400.000 de persoane vor beneficia de suplimentul pentru energie și de ajutorul de încălzire, de la 1 septembrie 2022.
”De-a lungul discuțiilor din comisiile reunite, legea a fost îmbunătățită prin mai multe amendamente. Am simplificat această procedură de aplicare pentru ajutor astfel încât să ajungem cât mai ușor la consumatorii vulnerabili și să nu îi descurajăm prin birocrație, lăsând autoritățile locale să facă demersurile necesare acolo unde este cazul.”, a adăugat senatoarea Silvia Dinică.
Dacă există suspiciuni, primarii pot solicita actele punctual sau se poate efectua o anchetă socială de către serviciul public de asistență socială.
Ajutorul poate fi acordat nu doar pentru încălzirea, ci și pentru răcirea locuinței, pentru susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în gospodărie. Mai mult, acesta se acordă și pentru asigurarea continuă a alimentării echipamentelor electrice de care depinde viața persoanelor, din motive de sănătate.
Senatul este primă camera sesizată, initiative legislativă urmează să intre în dezbatere la Camera Deputaților.