Senatorul USR de Constanța, Remus Negoi, a depus o inițiativă legislativă pentru marcarea producțiilor radio-tv din perioada comunistă, astfel încât publicul să fie avertizat că ele au fost realizate într-o perioadă în care libertatea de exprimare și de creație erau drastic limitate.
Inițiativa urmărește doar să atragă atenția asupra contextului în care au fost create producțiile audiovizuale și nu urmărește sub nicio formă să restricționeze sau să interzică difuzarea lor.
Astfel, senatorul Remus Negoi propune inserarea însemnului C (cenzură) asupra producțiilor de televiziune sau avertizarea corespunzătoare a programelor radio realizate în perioadele totalitare ce se difuzează în prezent, ceea ce ar reduce la minimum inducerea, fără voința realizatorilor acelor producții sau ale difuzorilor din zilele noastre, a unor situații cosmetizat transpuse.
Remus Negoi: ”Regimurile totalitare din România sau din lume au reușit de-a lungul timpului, prin propagandă, să își creeze o imagine utopică, credibilă în fața cetățenilor. Programele realizate în toată această perioadă aveau drept scop legitimarea regimului, prin distorsionarea realității. Difuzarea acestor materiale propagandiste în mediul audiovizual românesc în zilele noastre, poate induce o imagine deformată, în special în rândul tinerilor care nu au trăit într-un regim totalitar, oferindu-le o imagine falsă, cosmetizată. Urmărind acele imagini, unii tineri pot considera că regimurile totalitare au fost regimuri bune, ceea ce e complet fals.”
Aproape jumătate din populația actuală a României avea vârstă preșcolară sau nu se născuse la momentul Revoluției române din Decembrie 1989, neavând experiența directă a vieții într-un regim totalitar, fiind mult mai vulnerabilă la propaganda, directă sau indirectă a celor care propăvăduiesc regimuri nedemocratice. De asemenea, unele producții istorice, filme sau teatre radiofonice din acea perioadă, pot contribui la perpetuarea unor mituri despre ”viața din comunism”.