Senatorii USR nu au validat niciunul din candidații pentru cele două locuri rezervate societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii. Niciunul dintre cei șapte candidați nu îndeplinesc condițiile pentru a ocupa această funcție într-o instituție importantă care trebuie să asigure independența justiției.
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a arătat că oameni din ce în ce mai slab pregătiți, dar cu conexiuni speciale în PSD și PNL sunt împinși în instituții cheie ale statului unde nu o să poată face nimic altceva decât să ridice mâna după cum li se ordonă.
Radu Mihail: ”Ne-am uitat să vedem specialiștii în domeniul dreptului, ori – cu părere de rău - specialist în drept care să fie membru al CSM nu înseamnă să fi terminat o facultate de drept și să te fi ascuns într-un birou șapte ani, ca să treacă timpul până la pensie. Înseamnă lucrări, înseamnă articole de specialitate, înseamnă luări de poziție în public în apărarea independenței justiției. Am avut candidați foști membri PSD care – hocus-pocus – au devenit societate civilă, oameni infiltrați în instituții cheie, gata oricând să-și slujească neabătut partidul și conducătorii lui iubiți. Am avut Dorneni la CCR, de ce nu am avea și Fănei la CSM, nu?”
De asemenea, Radu Mihail a arătat că din cauza politizării alegerilor pentru instituții precum CSM sau CCR, oamenii onești și bine pregătiți profesional și nici ONG-urile respectabile nu mai vor să-și depună CV-urile sau să trimită candidaturile.
În urma votului, cele două locuri au fost ocupate de Fănel Mihalcea și Ioan Sas.
Fănel Mihalcea a fost procuror-șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, pensionat în anul 2017 și beneficiar al unei pensii speciale. După pensionare, fostul a fost numit în structuri de conducere ale Transelectrica și Administrația Porturilor Dunării Maritime Galați. Fiica acestuia, Silvia-Claudia Mihalcea, a fost numită la propunerea PSD în decembrie 2021 secretar general al Camerei Deputaților, funcție pe care a mai ocupat-o între 2017 și 2021.
Ioan Sas este avocat din Maramureș, fost consilier județean și membru PSD, acesta a demisionat din ambele funcții la finalul anului 2020, nemulțumit de modificarea la centru a listelor pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.