Senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail, și deputatul USR de Diaspora, Iulian Lorincz au depus o inițiativă legislativă pentru reducerea de la 60 la 10 a numărului de zile necesare transcrierii actelor de stare civilă pentru românii care au dobândit sau redobândit recent cetăţenia română.
Astfel, persoanele care au depus jurământul de credinţă faţă de România nu vor mai trebui să aştepte 60 de zile pentru obţinerea CNP-urilor şi transcrierea certificatelor de naştere și a altor acte la primăriile din ţară. Prin amendarea art. 41 din Legea 119/1996, inițiatorii doresc scurtarea termenului la 10 zile – un termen mult mai rezonabil.
Radu Mihail: ”Scurtarea termenului de la 60 la 10 zile este încă un pas înainte spre simplificarea procesului de redobândire a cetățeniei române. Fostul ministru USR, Stelian Ion, a demarat debirocratizarea procesului prin introducerea OUG82/2021 în perioada mandatului său, iar noi continuăm demersurile în Parlament.”
Dispoziţiile legii prevăd că cetăţenia română se dobândeşte sau redobândeşte de la data depunerii jurământului de credinţă faţă de România. Astfel, de la data depunerii jurământului şi până la data transcrierii efective a actelor de stare civilă - termen care depăşeşte deseori perioada de 60 de zile - cetăţeanul român nu poate avea acces la o serie de servicii şi nu-şi poate exercita drepturile constituţionale (nu poate vota, nu are acces la servicii sociale sau medicale, nu se poate înscrie în unităţi de învăţământ, nici nu se poate angaja, etc.) deoarece nu are cod numeric personal şi acte de stare civilă pentru a obţine primele acte de identitate româneşti.
Iulian Lorincz: ”Accesul rapid al oricărui cetățean la serviciile publice este un drept, nu o favoare. Scurtăm semnificativ timpul de așteptare, reducem de la 60 de zile la 10 zile termenul de primire al CNP-ului de la dobândirea/redobândirea cetățeniei române.”
USR va susţine în continuare proiecte de debirocratizare a interacțiunii dintre cetățean și instituțiile statului. Cetăţenia română este un drept, nu o favoare.